x Oud archief

10 cryptobedrijven die in 2020 van zich lieten horen

cryptostheen 8 min lezen

2020 was een cruciaal moment voor cryptocurrencies, doordat regeringen een steeds veranderd beleid voerden in een poging de economische schok van de coronavirus-pandemie aan te pakken. Waardoor er meer aandacht bleek te zijn voor crypto. Landen van China tot Brazilië volgden plannen voor digitale valuta’s van de centrale bank, waardoor de legitimiteit van de digitale valutasector als geheel werd versterkt. En institutionele investeerders stroomden naar Bitcoin, wat leidde tot een golf van prijsactie waardoor ‘s werelds grootste cryptocurrency het vorige record ooit overtrof.

Net zoals veel voorstanders van cryptovaluta in 2019 voorzagen, hebben de afgelopen 12 maanden reguliere bedrijven en grote bedrijven naar de blockchain-sector gebracht. Tegelijkertijd hebben opkomende crypto startups en projecten hun posities verzekerd, innovatieve (en gedurfde) nieuwe producten gelanceerd, handelsrecords verbroken of ons geholpen te begrijpen wat een sleuteljaar het in crypto is geworden.

Dit zijn degenen die de meeste indruk hebben gemaakt.

PayPal

De actie van PayPal om ondersteuning voor cryptocurrencies te integreren, werd in oktober geprezen als een keerpunt voor de sector. De digitale betalingsgigant heeft een wereldwijd actief gebruikersbestand van 346 miljoen mensen. (Ter vergelijking: de Cash-app – ontwikkeld door Square, een ander bedrijf op onze lijst – heeft een fractie van het gebruikersbestand van PayPal, met 30 miljoen actieve maandelijkse gebruikers.)

PayPal begon zijn service aan Amerikaanse gebruikers aan te bieden in november, en volgens een enquête heeft meer dan een vijfde al cryptocurrencies verhandeld via zijn app.

De zet werd door velen geprezen als het ‘legitimeren’ van Bitcoin, waaronder Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy (de volgende uitblinker op onze lijst). In 2021 is PayPal van plan zijn cryptodienst uit te rollen naar de rest van de wereld. PayPal’s omarming van cryptocurrencies werd echter niet met universele bijval begroet door de crypto community; Veel Bitcoin-voorstanders wezen erop dat, aangezien crypto die op het platform is gekocht, niet kan worden overgedragen naar andere accounts, dit in strijd is met het Bitcoin-ethos om ‘eigenaar te worden van uw geld’.

Microstrategy

Softwarebedrijf MicroStrategy werd de leidende institutionele investeerder in Bitcoin nadat CEO Michael Saylor in oktober onthulde dat hij bijna $800 miljoen aan digitale activa in bezit heeft van zijn bedrijf en persoonlijke accounts.

Saylor is sindsdien één van de grotere aanzetters van cryptocurrencies geworden en heeft eerder deze maand meer Bitcoin aan de schatkist van Microstrategy toegevoegd. Hij heeft ook een reeks kleurrijke Bitcoin-aantekeningen getweet, waarbij hij de cryptocurrency op verschillende manieren beschrijft als ‘een zwerm cyber-horzels die de godin van de wijsheid dienen’ en ‘een ark om te voorkomen dat ze verdrinken in de valuta-overstroming’. Een behoorlijke ommekeer ten opzichte van 2013, toen hij de dagen van Bitcoin omschreef als ‘geteld’.

Tegen de huidige tarieven heeft het in Virginia gevestigde bedrijf een gezonde winst gemaakt op zijn Bitcoin-aankopen en andere institutionele beleggers aangemoedigd om in hun voetstappen te treden.

Grayscale

Grayscale, ‘s werelds grootste digital asset manager, rapporteerde een recordjaar. Het heeft nu meer dan $12 miljard aan crypto-activa van beleggers onder beheer, voornamelijk in Bitcoin.

Grayscale stelt geaccrediteerde beleggers in staat om via verschillende trusts en fondsen blootstelling te krijgen aan Bitcoin, Ethereum en een verscheidenheid aan andere digitale activa, en heeft dit jaar zijn populariteit enorm zien stijgen. In slechts één week gedurende de zomer verzamelde het meer dan $200 miljoen van investeerders. Het heeft momenteel zonder competitie de grootste Bitcoin-portefeuille van elk institutioneel investeringsplatform.

BlockFi

Uitleenplatform BlockFi stelt houders van cryptocurrency in staat hun activa uit te lenen tegen tarieven tot 8,6%, en biedt daarnaast handelsdiensten aan.

De in Jersey City gevestigde startup werd opgericht in 2017 en genereerde $4,5 miljoen aan inkomsten in 2019, toen het begon met het aanbieden van leendiensten – voorafgaand aan de Decentralized Finance (DeFi) die cryptoleningen populair maakte.

BlockFi heeft meer dan $100 miljoen aan eigen vermogen opgehaald van durfkapitaalbedrijven Galaxy Digital, Winklevoss Capital en anderen. Het ligt op schema om dit jaar $120 miljoen aan inkomsten te genereren en bereidt zich voor op een IPO (beurslancering).

Square

De onvermoeibare kampioen van Bitcoin, Jack Dorsey, de medeoprichter en CEO van Twitter, heeft zijn Bitcoin plannen voor Afrika dit jaar niet gehaald zoals hij had gepland. In plaats daarvan is hij druk bezig geweest met het opvoeren van de financiering en investeringen van Bitcoin voor zijn betalingsbedrijf Square.

Square investeerde in oktober $50 miljoen in Bitcoin. “Wij zien bitcoin als een instrument van mondiale economische empowerment; het is een manier voor individuen over de hele wereld om deel te nemen aan een mondiaal monetair systeem en hun eigen financiële toekomst veilig te stellen. Deze investering is een belangrijke stap in het bevorderen van onze missie”, aldus een uitspraak van het bedrijf.

In het derde kwartaal van 2020 meldde Square dat de Bitcoin-inkomsten uit zijn Cash app waren verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en de startup lanceerde ook een Bitcoin Clean Energy Investment Initiative, gefinancierd voor een bedrag van $10 miljoen.

Uniswap

Gedecentraliseerde cryptocurrency exchange (DEX) Uniswap werd in mei gelanceerd in versie 2, waardoor voor het eerst directe ERC20 naar ERC20 token swaps mogelijk werd gemaakt, evenals voorheen incompatibele tokens zoals Tether, en een groot aantal technische verbeteringen werden doorgevoerd. Het was om een DeFi-hype in te luiden die zich kort na de zomer uitstrekte, toen de DEX de gevestigde beurs Coinbase inhaalde in het dagelijkse handelsvolume in DeFi’s eigen “flippening”.

Omdat liquiditeitsmining en yield farming platforms dramatisch in populariteit zijn toegenomen. Werd Uniswap de plek om nieuwe tokens te lanceren en geld te verdienen door liquiditeit toe te voegen aan de markt van een token. Dit, samen met de lage vergoedingen (0,3%), zorgde ervoor dat het in november meer dan $3 miljard aan totale vastgezette waarde (TVL) bereikte – een maatstaf voor de waarde van crypto-activa die op het platform worden vastgezet.

Uniswap was in staat om een zogenaamde “vampieraanval” te weerstaan, een aanslag op zijn liquiditeit, van rivaal en kloon SushiSwap. En in september 2020 lanceerde DEX UNI, het governance token van het netwerk, met een airdrop die langetermijngebruikers van het platform beloonde. Kort na de lancering van UNI verdubbelde de hoeveelheid Ethereum die in Uniswap was vergrendeld – en Coinbase Pro snelde zich om het nieuwe token handelbaar te maken op hun platform.

Yearn.finance

De Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar Andre Cronje is het brein achter het yearn.finance platform, dat de deposito’s van zijn gebruikers naar de meest lucratieve DeFi-kredietmarkten stuurt, en is uitgegroeid tot één van de meest herkenbare projecten in het ecosysteem, met $1 miljard aan TVL.

In juli creëerde Cronje YFI, een zogenaamd governance token, dat waardeloos moest zijn maar in waarde omhoogschoot (een enkel YFI token verviervoudigde op een gegeven moment de prijs van Bitcoin). Het maakte de ‘eerlijke lancering’ populair, waarbij een maker geen waarde in een token reserveert, en bracht een ware toevloed van klonen met een ponzi-schema voort.

De populariteit heeft zwaar gewogen op Cronje, die meerdere keren dreigde te stoppen. Maar Yearn heeft een reeks nieuwe producten uitgebracht, zoals gedecentraliseerde verzekeringen, yInsure. Het heeft ook een reeks spraakmakende samenwerkingen aangekondigd, meest recent met Sushiswap, een ander gedecentraliseerd financieringsproject. De resultaten zullen zeker nieuwe grenzen overschrijden, met de belofte van steeds meer innovatieve financiële producten en diensten.

Rarible

Sinds de lancering van NFT-marktplaats Rarible in november 2019 zijn er ongeveer 40.000 kunstwerken gemaakt op het platform dat eigendom is van de gemeenschap, wat resulteert in een totale transactiewaarde van bijna $10 miljoen.

Met Rarible kan iedereen een niet-vervangbaar token (NFT) maken dat een verhandelbaar digitaal verzamelobject vertegenwoordigt, met bewijs van herkomst en de verkoop van het werk op de marktplaats kosteloos kan afronden.

Terwijl andere crypto-kunstmarktplaatsen zoals SuperRare, Nifty Gateway, MakersPlace en OpenSea ook goede zaken doen, leidt Rarible momenteel het peloton, met wekelijkse volumes van meer dan $1 miljoen.

In juli werd het ook het eerste NFT project dat een governance token, RARI, lanceerde dat op het platform wordt gebruikt. Onlangs is yInsure, verhandelbaar als een NFT op het Rarible-platform, populair gebleken bij gebruikers, die RARI kunnen verdienen als bijproduct van hun handel. Zulke functies zijn de branding van Rarible als een vroege pionier voor een nieuwe win-winsituatie tussen NFT’s en DeFi.

Glassnode

Het in Zwitserland gevestigde blockchain-analysebedrijf Glassnode levert on-chain marktinformatie en wisselt gegevens uit voor institutionele en particuliere crypto-investeerders. Het heeft 250 meetgegevens met bruikbare informatie, waaronder transactiegegevens, portefeuillebezit, gegevens van miners en volumes van derivaten.

Dit jaar hebben startups voor crypto- en blockchain-analyse, zoals Chainalysis, Elliptic en Glassnode, opgericht in 2017 door datawetenschapper en softwareontwikkelaar Rafael Schultze-Kraft, de industrie (en overheidsinstanties) steeds nauwkeurigere en bruikbare gegevens geboden.

Aave

Aave, met het hoofdkantoor in Zwitserland, is een kredietprotocol dat dit jaar fenomenaal succes kende en het belang van de nieuwe en bloeiende DeFi sector onderstreept. Net als andere uitleenprotocollen, Maker en Compound, laat Aave gebruikers cryptocurrencies onmiddellijk lenen – en vaak in grote bedragen, als ze kunnen bewijzen dat u de lening in één enkele transactie kunt terugbetalen.

In 2020 populariseerde Aave “flitsleningen” in DeFi, waarmee gebruikers tegen een kleine vergoeding toegang krijgen tot tientallen miljoenen aan kapitaal – maar slechts voor een paar seconden. En in oktober kondigde de startup een investering van $25 miljoen aan van Blockchain Capital, Standard Crypto en anderen, om verdere innovatie en uitbreiding te financieren.

Deze ontwikkelingen zijn weerspiegeld in de prijs van het token AAVE van het protocol, die dit jaar met meer dan 4.000% is gestegen.


Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

29/12/2020 – 01u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.