x Oud archief

10% van de totale hoeveelheid Bitcoin is al 10 jaar niet verplaatst

cryptostheen 2 min lezen

Volgens het crypto-dataplatform Glassnode is ongeveer elke 10e Bitcoin (BTC) al 10 jaar of langer niet verplaatst. Maar waarom is de vraag.

Uit de gegevens van Glassnode blijkt dat 1.857.721 Bitcoin op 17 december meer dan 10 jaar “stationair” is gebleven. Met een totaal van ongeveer 18.573.268 munten in omloop (hoewel dit aantal elke 10 minuten toeneemt naarmate miners nieuwe blocks ontdekken), vertaalt dit zich in ongeveer 10% van alle tot nu toe gedolven Bitcoin.

10% van de Bitcoin supply is in 10 jaar niet bewogen // Bron: Glassnode

Maar hoewel sommige Bitcoin maximalisten dit kunnen zien als een teken van echte ‘hodlers’-toewijding, is de realiteit veel minder romantisch. De meeste van deze munten zijn waarschijnlijk allang “dood” – voor altijd verloren door verschillende omstandigheden, dus niemand zal ze ooit kunnen gebruiken.

Allereerst heeft de mysterieuze maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, ongeveer 1.125.000 BTC gedolven (volgens verschillende schattingen), die al meer dan tien jaar niet zijn verplaatst. Aangezien niemand weet waar hij – of zij – vandaag zou kunnen zijn, of zelfs als ze nog in leven zijn, is het lot van deze munten op zijn best troebel.

Op 3 januari 2019 beginnen de grafieken van Glassnode het aantal BTC te tonen dat al 10 jaar niet is verplaatst. Dat komt omdat het precies 10 jaar is nadat het netwerk van Bitcoin werd gelanceerd en Nakamoto begon met het delven van de eerste munten.

Maar zelfs als we de Bitcoin-voorraad van Nakamoto buiten beschouwing laten, gaat waarschijnlijk ook nog eens 2,6 miljoen Bitcoin voor altijd verloren. Dit kan te wijten zijn aan een groot aantal redenen, waaronder zoekgeraakte privésleutels, kapotte harde schijven, opzettelijk verbrande Bitcoin of zelfs mensen die doodgaan zonder hun portemonnee aan iemand te geven.

In totaal is waarschijnlijk minstens 3,7 miljoen Bitcoin – of ongeveer 20% van alle momenteel gedolven BTC – verdwenen en kan deze nooit worden teruggehaald.

Tegen de huidige prijzen is dat $83,3 miljard aan Bitcoin die dus niet in omloop is of zelfs ooit nog zal komen.


[mcrypto id=”8342″]

19/12/2020 – 03u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.