25 juni 2021

$3,6 miljard aan Bitcoin en oprichters van Africrypt spoorloos verdwenen

Ameer en Raees Cajee, twee broers achter het Africrypt handelsplatform, zijn verdwenen, samen met $3,6 miljard aan Bitcoin gekocht met geld van investeerders.

Twee Zuid-Afrikaanse broers, Ameer en Raees Cajee, zijn naar verluidt verdwenen en hebben $3,6 miljard aan Bitcoin meegenomen. Het voorval zou het voor Zuid-Afrika één van de grootste incidenten ooit maken met betrekking tot crypto. Het totale bedrag dat als gestolen is geregistreerd, is 69.000 BTC.

De twee broers waren de makers van een platform genaamd Africrypt, dat eerder dit jaar voor het eerst tekenen van problemen vertoonde. Beleggers huurden een advocatenkantoor in om de zaak te onderzoeken nadat Ameer Cajee had gezegd dat het bedrijf in april het slachtoffer was geworden van een hack. Op dat moment had het bedrijf voor meer dan $4 miljard aan BTC.

Hij vroeg investeerders ook om het incident niet aan de autoriteiten te melden, wat nog meer wantrouwen naar boven bracht. Zijn verklaring was dat het het proces van het terugvorderen van de fondsen zou vertragen. Kort daarna huurden investeerders echter het advocatenkantoor Hanekom Attorneys in om het incident te onderzoeken.

Volgens het rapport verloren werknemers van het bedrijf de toegang tot de back-end van het handelsplatform zeven dagen voordat de oprichter de vermeende hack onthulde. De nationale politie van het land is toegewezen aan de zaak, die contact heeft opgenomen met crypto exchanges om ervoor te zorgen dat het geld niet wordt geliquideerd.

De cryptomunten zijn echter verzonden via mechanismen die tracering voorkomen - tumblers en mixers en grote pools Bitcoin, waardoor het moeilijk is om de fondsen te volgen. Ook de website van het bedrijf is uit de lucht.

De broers Cajee lanceerden Africrypt in 2019 en beloofden investeerders een goed rendement voor hun geld. Het is echter niet het eerste incident dat plaatsvindt in Zuid-Afrika, waarbij een ander bedrijf betrokken was bij een scam van $1,2 miljard in 2020. Een deel van de regering in Zuid-Afrika heeft opgeroepen tot de regulering van cryptobeurzen.

Oplichting en fraude brengen regelgeving

De markt voor cryptocurrencies, hoewel het veel heeft gedaan om oplichting te voorkomen, is nog steeds onderhevig aan enkele pijnlijke incidenten. Exchanges werken samen om ervoor te zorgen dat hackers en fraudeurs hun geld niet kunnen liquideren, maar het vormt geen waterdichte beveiliging.

Chainalysis merkte in zijn Crypto Crime Report 2021 op dat illegale activiteiten, gemeten naar de hoeveelheid betrokken fondsen, sinds 2019 aanzienlijk waren afgenomen, maar toch een probleem zijn gebleven. Het bedroeg in totaal meer dan $10 miljard aan transactievolume.

Deze cijfers zijn wat regeringen ertoe aanzetten om regelgeving in te voeren en betere toezichtmaatregelen op de markt te brengen. Maar omdat het zo'n ontluikende beleggingscategorie is, is het moeilijk voor hen om een ​​pasklare oplossing te bedenken. Bovendien blijkt het gedecentraliseerde karakter van de markt een harde noot om te kraken.

Toch zetten regeringen middelen in om een ​​effectief kader te vormen. Ook mondiale instanties zoals de Financial Action Task Force (FATF) en de Bank for International Settlements (BIS) hebben hun mening hierover gegeven.


25/06/2021 - 02u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram