Volgens sommige schattingen is het jaarlijkse energieverbruik van Bitcoin vergelijkbaar met dat van een heel klein land. Voorstanders van de grootste cryptomunt en het energie-intensieve consensusmechanisme Proof-of-Work (PoW) beweren echter dat het grootste deel van de gebruikte elektriciteit afkomstig is van milieuvriendelijke bronnen zoals wind en zon.
Saylor legde in een brief uit dat cryptomining “het meest efficiënte, schoonste industriële gebruik van elektriciteit” is. In de brief, gericht aan “journalisten, investeerders, regelgevers en iedereen die geïnteresseerd is in Bitcoin en het milieu”, wees Saylor op zeven feiten over het energieverbruik van Bitcoin om “de gedachten naar een hoger niveau te tillen over Bitcoin mining en het milieu”.
Ten eerste benadrukte hij dat Bitcoin (BTC) draait op gestrande, overtollige energie die ontstaat aan de rand van het elektriciteitsnet en gebruikt wordt in tijden en gebieden met weinig of geen vraag naar stroom. Ten tweede stelde hij, in vergelijking met andere industrieën:
“Bitcoin mining is het meest efficiënte, schone industriële gebruik van elektriciteit en verbetert zijn energie-efficiëntie in het snelste tempo van alle grote industrieën. Uit onze statistieken blijkt dat ongeveer 59,5% van de energie voor Bitcoin mining afkomstig is uit duurzame bronnen en dat de energie-efficiëntie met 46% op jaarbasis is verbeterd.”
Bitcoin verbruikt minder energie dan Google, Netflix of Facebook
Volgens Saylor wordt ongeveer $4 tot $5 miljard aan energie verbruikt om het netwerk ter waarde van meer dan $450 miljard van stroom te voorzien en te beveiligen, wat elke dag $12 miljard oplevert ($4 biljoen per jaar). Het resultaat is 100 keer de kosten van de opgenomen energie waard.
“Dit maakt Bitcoin veel minder energie-intensief dan Google, Netflix of Facebook, en 1-2 ordes van grootte minder energie-intensief dan traditionele 20e eeuwse industrieën zoals luchtvaartmaatschappijen, logistiek, detailhandel, horeca en landbouw.”
In een PoW consensus concurreren cryptominers met elkaar om zo snel mogelijk nieuwe blokken aan de keten toe te voegen. Sommige grote blockchains stappen echter af van Proof-of-Work. De recente upgrade naar Proof-of-Stake als consensusmechanisme op Ethereum (ETH), bekend als The Merge, zal naar verwachting deze milieuproblemen verlichten, waarbij medeoprichter Vitalik Buterin in september verklaarde dat “The Merge het wereldwijde elektriciteitsverbruik met 0,2% zal verminderen.”
De bestuursvoorzitter van MicroStrategy zegt echter dat PoW de enige gevestigde methode is om een digitaal goed te genereren. PoS cryptocurrencies (vaak gezien als effecten / aandelen) kunnen nuttig zijn voor bepaalde doeleinden, stelde hij, maar niet als wereldwijd, open, eerlijk geld of een wereldwijd open betalingsnetwerk, “daarom heeft het geen zin om PoS netwerken te vergelijken met Bitcoin.”
Bitcoin en CO2-uitstoot
Over Bitcoin en de uitstoot van broeikasgassen zei de Bitcoin maximalist dat 99,92% van de wereldwijde koolstofuitstoot wordt veroorzaakt door ander industrieel energiegebruik dan het delven van Bitcoin. Hij suggereert dat Bitcoin mining noch de oorzaak, noch de oplossing is.
Wat betreft Bitcoin en de gunstige effecten ervan op het milieu, merkt hij op dat er een groeiend begrip is dat Bitcoin redelijk goed is voor het milieu omdat het kan worden gebruikt om strategieën te implementeren om gestrande energiebronnen van aardgas of methaangas om te zetten in geld.
“Geen enkele andere industriële energieverbruiker is zo geschikt om overtollige energie te gelde te maken en flexibel te beperken in periodes van energietekort en productievolatiliteit.”
Saylor concludeert dat Bitcoin mining een egalitaire technologische industrie is, omdat iedereen met de energie en technische mogelijkheden om een miningfaciliteit te exploiteren kan deelnemen aan de industrie, ongeacht locatie of beschikbaarheid van energie.
Als stichtend lid van de Bitcoin Mining Council heeft Saylor zich eerder ingezet om Bitcoin te verdedigen tegen tegenstanders die zich zorgen maken over het energieverbruik.