x Oud archief

Aantal dode munten overschrijdt 1.700 nu oplichters floreren

cryptostheen 1 min lezen

Om precies te zijn, er waren 1.705 dode munten op 6 april 2022, volgens gegevens die werden vrijgegeven door analyseplatform 99Bitcoins. De lijst van opmerkelijke voorbeelden van ‘dead coins’ omvat BitConnect (BCC), VegasCoin (VEGCOIN), en Storeum (STO).

Dode munten zijn digitale tokens die oplichterij bleken te zijn, in de steek gelaten werden door hun ontwikkelaars, geen financiering hadden, of om een andere reden faalden en daarom niet langer levensvatbaar of actief zijn. In zeldzame gevallen kunnen sommige van deze munten weer tot leven komen en hun waarde laten groeien als ze genoeg belangstelling krijgen.

Online zwendel doodt cryptomunten

Sommige van de namen van dode munten kunnen een belletje doen rinkelen. Bijvoorbeeld, het team achter BitConnect had veel geld geïnvesteerd in marketing, maar het bleek een enorme ponzifraude te zijn die meer dan $2 miljard ophaalde bij onwetende beleggers.

Naast de 1.700 namen op de lijst van dode munten, zijn er enkele die de potentie hebben getoond om zich bij hen te voegen als gevolg van soortgelijke redenen die anderen munten hebben kapot gemaakt.

Eén van hen is Safemoon (SFM), waarvoor veel analisten al lang gewaarschuwd hebben dat het een pump en dump munt was. Onlangs werd de voormalige marketing chief Ben Philips betrapt op een klassieke scam van $12 miljoen, omdat hij zijn invloed gebruikte om de prijs van het token naar omhoog te stuwen, om het vervolgens tegen opgeblazen prijzen te verkopen.

Een andere is het Squid Game (SQUID) token geïnspireerd op de populaire Koreaanse Netflix show, waarvan de waarde zes maanden geleden tot bijna nul was gedaald nadat het project offline was gegaan. Volgens een melding op de Coingecko pagina is het team er met miljoenen vandoor gegaan.

Gestolen cryptomunten per jaar // Bron: Chainalysis

Helaas zijn de investeerders lang niet de enigen die worden verblind door zwendel in de zogenaamde ‘crypto rug pulls’. In 2021 werd ongeveer $2,8 miljard aan activa gestolen als gevolg van dergelijke oplichting, wat een gemiddelde is van meer dan $7 miljoen per dag.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.