Types of Traders

Position trader
Swing trader
Daytrader
Scalper
Een positietrader neemt voor wel maanden tot jaren een positie in. Deze traders openen een trade gebaseerd op uitgebreide analyses en algemene markt vooruitzichten. Ze proberen vrij vroeg in te stappen in een grote trend en proberen deze helemaal mee uit te rijden. Hierdoor zal deze belegger niet zo vaak handelen en erg rustig zijn beslissingen kunnen nemen. Er is namelijk helemaal geen tijdsdruk. Ze gebruiken vooral de week- of maandgrafieken.
De swingtrader neemt een positie in voor enkele dagen tot enkele weken. De trader probeert zo een korte termijn beweging op de markten mee te pakken. De swingtrader analyseert dagelijks de markt om op de hoogte te blijven. Swingtrading is geschikt voor mensen die overdag werken en ‘s avonds de tijd hebben om de markten op te volgen en actualiteit bij te houden.

Swingtraders steunen meestal op technische analyse en maken minder gebruik van fundamentele analyse. Ze gebruiken vaak de 60 minuten grafieken maar ook de dag- en weekgrafieken.
Daytraders plaatsen een paar trades per dag en hopen op de trend van de dag mee te rijden. De posities worden aan het einde van de dag weer afgesloten. Er wordt vooral gehandeld op korte timeframes zoals de 15 minuten grafiek. Deze traders zijn eerder tevreden met meerdere kleine winsten dan grote trends mee te nemen. Daytraden is een voltijdse bezigheid waarbij er vaak gebruik wordt gemaakt van derrivaten met hefboomeffecten. (Bijv. futures met leverage)
Scalpers zijn traders die heel veel trades op een dag plaatsen, tientallen tot zelfs honderden. Zij richten zich op het behalen van veel maar erg kleine winsten. Trades duren soms seconden of minuten en de meeste scalpers traden alleen tijdens de drukste momenten van de dag, wanneer er voldoende volume en volatiliteit in de markt is.

Scalpers werken vooral op de minutengrafieken. Door de enorme hoeveelheid aan trades is het scalpen ook psychisch erg zwaar en daarom ongeschikt voor de meeste mensen.

Types of Investments

Cryptocurrencies (spot)
Derivatives
ICO's
Staking
De gemakkelijkste en veiligste manier om in cryptocurrencies te investeren is door deze aan te kopen op de spotmarket. Positietraders (hodlers) en swing traders maken hier dan ook gretig gebruik van om grotere bewegingen mee te nemen.

De meeste traders hebben als doel hun Bitcoin stack te vergroten door te traden in Altcoins. Hierdoor hebben BTC pairs vaak het meeste liquiditeit, als gevolg dat bij grote bewegingen andere cryptocurrencies zeer heftig kunnen reageren. Bitcoin wordt nog steeds als een veilige haven in de crypto-industrie gezien.
Andere beleggingsproducten die meer en meer populair worden onder cryptocurrencies zijn Futures.

In het kort zijn forwards of futures een derivaat (afgeleide) van de koers van een cryptocurrency. In plaats van dat u crypto aankoopt, zet u bij het traden in futures geld in op een voorspelling van de koers. Deze soort investering is dan ook volledig gebaseerd op speculatie.

Het verschil tussen opties en futures is dat er bij een optie, 1 partij een recht en 1 partij een plicht heeft tot aankoop/verkoop op een bepaalde datum. Bij futures hebben beide partijen een verplichting.

Handelen in derivaten zoals futures en options zijn en blijven producten die een enorm risico inhouden.

Enkel aangeraden voor ervaren traders. Kennis van long, short, stop-loss, position size, risk management, risk reward ratio, traden met leverage / hefbomen, liquidation, margin… is van zeer groot belang!
Een Initial Coin Offering (ICO) is een manier om geld op te halen waarbij gebruik wordt gemaakt van cryptocurrencies. Het is het meest populair bij projecten die hun blockchain platform, product of service nog niet volledig hebben ontwikkeld. De betaling vindt meestal plaats in Bitcoin of Ethereum.

Investeerders nemen deel aan een ICO met de verwachting dat het project succesvol zal zijn, de vraag zal toenemen en vervolgens zal zorgen dat de onderliggende tokens in waarde zullen stijgen. Met andere woorden hopen ze op een goede Return On Investment (ROI) door een vroege aanhanger te zijn van dat specifieke cryptocurrency project.
Staking is het vasthouden van cryptovaluta in een cryptowallet voor het ondersteunen van de werking van een blockchainnetwerk. In essentie bestaat het uit het vergrendelen van cryptovaluta in ruil voor het ontvangen van beloningen. In de meeste gevallen is dit proces afhankelijk van gebruikers die deelnemen aan blockchainactiviteiten via een persoonlijke cryptowallet.

Het concept van staking is nauw verwant aan het Proof of Stake (PoS) mechanisme. Het wordt gebruikt in veel blockchains die zijn gebaseerd op PoS of één van de vele varianten daarop.

Types of Orders

Market order
Limit order
Stop-Limit order
OCO
Een marktorder is een bestelling die je plaatst om snel te kopen of te verkopen tegen de best beschikbare huidige prijs.

Telkens wanneer een marktorder wordt geplaatst, is er altijd de kans dat er marktschommelingen optreden tussen het moment dat de broker de order ontvangt en het moment waarop de transactie wordt uitgevoerd. Dit is vooral nadelig voor grotere orders, die meer tijd nodig hebben om te vullen.
Limietorders zijn bedoeld om beleggers meer controle te geven over de aankoop- en verkoopprijzen. Het is een order die u op het orderboek plaatst met daarbij een specifieke maximumprijs of limiet. De limietprijs bepaalt u zelf.

Wanneer u een limit order doorgeeft, wordt deze dus alleen uitgevoerd wanneer de marktprijs jouw vastgestelde limiet heeft bereikt. Een limit order kan dan ook goed worden gebruikt om tegen een lagere prijs te kopen of tegen een hogere prijs te verkopen dan de markt op dit moment toestaat.
Zoals de naam aangeeft, is er een limiet aan de prijs waartegen deze zal uitvoeren.

Er zijn twee prijzen gespecificeerd in een stop-limietorder: de stopprijs, die de order omzet in een verkooporder, en de limietprijs. In plaats van dat de order een marktorder wordt om te verkopen, wordt de verkooporder een limietorder die alleen tegen de limietprijs of beter wordt uitgevoerd.

# Stopprijs = activatieprijs
# Limitprijs = specifieke prijs
# Verkooporder: Stop > Limit
# Aankooporder: Stop < Limit
Met een OCO ("One Cancels the Other") order is het mogelijk twee orders tegelijkertijd te plaatsen. Het combineert een limit order met een stop-limit order, maar slechts één van de twee kan worden uitgevoerd.

Met andere woorden, zodra een van de orders geheel of gedeeltelijk is uitgevoerd, wordt de overgebleven order automatisch geannuleerd. Let op dat het annuleren van de ene order ook de andere zal annuleren. Dit speciale ordertype kan nuttig zijn voor het nemen van winst, het beperken van risico en zelfs voor het innemen en sluiten van posities. Kennis van limit en stop-limit orders zijn van groot belang voordat u begint met het gebruiken van OCO-orders.
< terug naar overzicht

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram