20 februari 2022

Ambtenaren van de Amerikaanse centrale bank mogen binnenkort niet meer handelen in obligaties, aandelen en cryptomunten

De nieuwe regels van de Amerikaanse Fed zijn bedoeld om het vertrouwen van het publiek terug te winnen door in de toekomst belangenconflicten te vermijden.

Het Federal Open Market Committee, of FOMC, heeft regels goedgekeurd die hoge Amerikaanse functionarissen bij de Federal Reserve zouden verbieden om cryptomunten en andere activaklasses te kopen en te bezitten.

In een aankondiging zei de FOMC dat vanaf 1 mei senior functionarissen van de centrale bank van de Verenigde Staten die al bij het agentschap werken een jaar de tijd zouden hebben om "zich te ontdoen van alle ontoelaatbare fondsen", terwijl nieuwe functionarissen zes maanden de tijd zouden hebben om dat te doen.

De nieuwe regels zullen in werking treden voor hoge ambtenaren van de Fed, waaronder vice-presidenten en onderzoeksdirecteuren van de Reserve Bank, personeelsfunctionarissen van de FOMC, de manager en adjunct-manager van de System Open Market Account, divisiedirecteuren van het Board die regelmatig vergaderingen van het Comité bijwonen, door de voorzitter van de Fed aangewezen personen, en hun echtgenoten en kinderen jonger dan 18 jaar:

"Een verbod om individuele aandelen of andere fondsen te kopen; beleggingen aan te houden in individuele obligaties, effecten van agentschappen, cryptocurrencies, grondstoffen of vreemde valuta's; derivatencontracten aan te gaan; en zich bezig te houden met short verkopen of het kopen van effecten op marge."

Volgens de regels, die op 1 juli ingaan, is de aan- en verkoop van effecten toegestaan met een kennisgevingstermijn van 45 dagen, voorafgaande goedkeuring en een overeenkomst om de belegging ten minste één jaar aan te houden. Bovendien is het voor functionarissen verboden om effecten aan te kopen of te verkopen tijdens "periodes van verhoogde stress op de financiële markten". De voorzitters van de centrale bank krijgen 30 dagen de tijd om transacties bekend te maken, die "onmiddellijk" op hun website beschikbaar zullen zijn voor het publiek.

"De Federal Reserve verwacht dat na de voltooiing van verdere evaluatie en analyse nog meer medewerkers aan al deze regels of delen daarvan zullen worden onderworpen", aldus de aankondiging.

Volgens de FOMC was de wijziging van de regels - voor het eerst aangekondigd in oktober 2021 - bedoeld om "het vertrouwen van het publiek in de onpartijdigheid en integriteit van het werk van het comité te ondersteunen door zich te wapenen tegen zelfs maar de schijn van belangenvermenging".

Veel Amerikaanse wetgevers hebben opgeroepen tot wetgeving om leden van het Congres te verbieden aandelen te bezitten of te verhandelen, onder verwijzing naar soortgelijke zorgen. Onder de 2012 Stop Trading on Congressional Knowledge Act of STOCK Act, mogen wetgevers aandelen en andere investeringen kopen en verhandelen terwijl ze een functie bekleden, maar zijn ze ook verplicht om dergelijke acties bekend te maken of financiële sancties te ondergaan.

Dat een dergelijk initiatief er ook in Europese contreien wordt genomen, is met de opkomst van meer corporatisme en autoritaire overheden op dit moment wellicht iets te veel van het goede.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram