x Oud archief

Amerikaanse inlichtingendienst ziet de Chinese CBDC als een bedreiging voor de nationale veiligheid

cryptostheen 3 min lezen

De directeur van de nationale inlichtingendienst van de US, John Ratcliffe, schreef naar verluidt aan SEC-voorzitter Jay Clayton, waarin hij eerder deze maand zorgen uitte over de invloed van China op de digitale valuta.

China is al druk bezig met het verkennen van digitale valuta’s sinds ten minste 2014, toen Xiaochuan Zhou, de toenmalige gouverneur van de People’s Bank of China, het Digital Currency Research Institute oprichtte. Omgekeerd hebben de VS een meer voorzichtige benadering gekozen. Vorige maand suggereerde Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, “het is belangrijker om het goed te doen dan om de eerste te zijn.” Maar nu lijkt het erop dat de VS zich zorgen maakt dat China te ver voorop loopt.

“Helaas zijn het nogal pessimistische vooruitzichten. Om Amerikaanse bedrijven een gelijk speelveld te geven met de Chinezen, zou een massale deregulering van de Amerikaanse effectenwetten nodig zijn, waarvan er vele al bijna een eeuw van kracht zijn.” vertelde Jason Brown, directeur bedrijfsontwikkeling voor het Komodo Platform.

Met andere woorden, waarom de VS zich misschien zorgen maakt over de voorsprong die China in de wereld van digitale valuta’s heeft, zouden er aanzienlijke veranderingen van het regelgevingsboek moeten plaatsvinden voordat Amerika zijn achterstand kan inhalen.

Bovendien wordt volgens Brown het concurrentievermogen van Amerika ondermijnd als er regels worden ingevoerd om de consument te beschermen, maar deze regels in het buitenland niet worden nageleefd.

“Deze voorschriften, die bedoeld waren om gewone burgers te beschermen, worden een onnodige last voor Amerikaanse bedrijven die de mogelijkheden van Amerikanen om toegang te krijgen tot wereldwijd kapitaal effectief belemmeren”, voegde Brown toe.

Afgezien van wettelijke beperkingen voor digitale valuta’s, lijkt de VS zich echter ook zorgen te maken over de Chinese greep op cryptocurrencies.

Een hoge inlichtingenfunctionaris vertelde de Washington Examiner naar verluidt dat “er ernstige bezorgdheid bestaat over de nationale veiligheid over de Chinese controle over Bitcoin en Ether.”

[cryptocurrency_widget type=”accordion” template=”info” color=”black” assets=”BTC~USD,ETH~USD” start_expanded=”false” api=”cryptocompare.com” realtime=”false” animation=”disabled”]

Die zorgen kunnen wellicht te maken hebben met het feit dat China de hoofdstad van Bitcoin mining blijft, grotendeels dankzij het milieu, waardoor Bitcoin mining een ongelooflijk lucratieve onderneming is tijdens het regenseizoen.

“Het weer is een belangrijke drijfveer voor winst voor veel Chinese miners, aangezien ze oude apparatuur goedkoop kunnen kopen, maar slechts vijf maanden van het jaar winstgevend kunnen zijn”, vertelde Tarak Kulyk, senior vice president van Core Scientific.

Maar zelfs wanneer het regenseizoen in China eindigt, zet het land zijn nu zesjarige verbintenis voort om digitale valuta te omarmen.

In september van dit jaar zou het tijdschrift China Finance, dat wordt beheerd door de People’s Bank of China, digitale valuta omschrijven als het ‘nieuwe slagveld’.

Jerome Powell denkt misschien dat het beter is om gelijk te hebben dan de eerste te zijn, maar het lijkt erop dat China beide wil zijn.

Bij Dutchcryptonews werd er eerder gerapporteerd over de race naar ​​de digitale valuta’s van centrale banken, of CBDC’s. Van de grote economieën lijkt China het dichtst bij de lancering te zijn.

Sinds Bretton Woods in 1944 heeft de VS een bevoorrechte status genoten als uitgever van ‘s werelds reservevaluta, de Amerikaanse dollar. Tot op de dag van vandaag wordt bijna alle internationale handel in dollars afgerekend, hoewel dat aan het veranderen is voor landen als Rusland en China, die onderhevig zijn aan uitgebreide Amerikaanse sancties.

De speciale status van de dollar geeft de Federal Reserve extra flexibiliteit om meer dollars te printen zonder hyperinflatie te krijgen, aangezien er een enorme vraag is buiten de Amerikaanse markten. Het is ook deze speciale status waardoor Amerikaanse sancties zulke nuttige instrumenten van internationale invloed kunnen zijn.

Een succesvolle digitale yuan zou de status van de dollar in de internationale handel kunnen betwisten. De keerzijde is echter dat velen een digitale yuan zien als een bewakingsinstrument voor de Chinese Communistische Partij. Hoewel dat de vraag zou kunnen verminderen, kan de verbeterde toegang tot informatie een andere factor zijn waar ze zich zorgen over maken.


26/11/2020 – 0u15
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.