14 april 2022

Bank of Japan zal geen CBDC lanceren om negatieve rentetarieven te bereiken, zegt vertegenwoordiger

Hoewel het idee in academische kringen is besproken, heeft een hoge functionaris van de centrale bank de mogelijkheid afgewezen dat de Bank of Japan (BOJ) de digitale yen invoert als middel om negatieve rentetarieven te bereiken.

Japan bereidt experimenten voor over de uitgifte van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC), gericht op het verkennen van mogelijkheden zoals het instellen van een limiet op het aantal transacties en bezittingen voor elke entiteit, zei de uitvoerend directeur van de centrale bank Shinichi Uchida op 13 april, zoals Reuters meldde.

De heer Uchida sprak op de vergadering van het Coordination Committee van de BOJ over een CBDC, waar de deelnemers de plannen voor de digitale yen bespraken, of het rentedragend zou zijn en, als zodanig, "uiteindelijk een nauw substituut voor bankdeposito's zou zijn."

De lancering ervan met het oog op het bereiken van een negatieve rente is echter niet iets wat de bank overweegt. Zoals hij uitlegde:

"Hoewel het idee om een dergelijke functionaliteit te gebruiken als middel om een negatieve rentevoet te bereiken soms in de academische wereld wordt besproken, zal de bank niet op basis van dit gegeven een CBDC invoeren. Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijke motivatie door het grote publiek zou worden gesteund. Bovendien zou een dergelijke manier van aanpak operationeel onrealistisch zijn zolang er nog contant geld bestaat."

Intussen is de Japanse centrale bank sinds april overgegaan op de tweede fase van een experiment ter voorbereiding op een mogelijke lancering van een CBDC in de toekomst. De Bank of Japan was begin april 2021 begonnen met het testen van de haalbaarheid ervan.

Yen op zijn laagste punt in 20 jaar

Het is ook vermeldenswaardig dat de Japanse yen zijn laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft bereikt sinds 2002, wat een daling is van 40% ten opzichte van het hoogtepunt in 2011, zoals de financieel analist en belegger Charlie Bilello op 13 april tweette.

Concreet staat de XJY index momenteel op 79,52, terwijl hij in 2011 een recordhoogte had bereikt sinds de Tweede Wereldoorlog van ongeveer 132,5 tegenover de dollar.

Ondertussen heeft Eisuke Sakakibara, voormalig vice-minister van financiën voor internationale zaken, op 11 april gezegd dat de BOJ zal ingrijpen als de yen verder daalt dan 130 per dollar.

CBDC’s in andere landen

Midden januari had de Zwitserse Nationale Bank melding gemaakt over een CBDC experiment, waarbij deze met succes digitale valuta gebruikte om transacties met vijf verschillende commerciële banken af te wikkelen.

Tegelijkertijd hebben wetgevers in het Verenigd Koninkrijk het voorstel voor de invoering van een CBDC, de zogenaamde 'Britcoin', verworpen, omdat het geen overtuigende argumenten zou bevatten en grote risico's zou opleveren voor de economie van de regio en de privacy van haar inwoners.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram