20 oktober 2020

Banken kunnen in de toekomst 'blockchain nodes' worden

De controleur van de Amerikaanse valuta, Brian Brooks, besprak de "transformationele rol" van banken die meer dan ooit te voren worden geconfronteerd door de opkomst van blockchain.

De huidige Amerikaanse controleur van de valuta, Brian Brooks, raakte een snaar bij de aanwezigen op de DC FinTech-week van dit jaar en suggereerde dat banken overblijfselen waren van een "pre-technologietijdperk" en aanzienlijk verstoord zullen worden door blockchain- technologie.

Brooks, voorheen chief legal officer bij crypto- exchange Coinbase, suggereerde dat banken in de toekomst "rechtstreeks verbonden zouden zijn met blockchains, waar ze dat zullen zien als een betalingsnetwerk en ze knooppunten op dat netwerk zullen worden."

Hoe decentralisatie ons bankensysteem zal ontwrichten

"Wil iemand mijn $10.000 nemen en mij 5% betalen? Het algoritme zal iemand vinden die dat wel doet", zei Brooks in een echo van de opkomende wereld van gedecentraliseerde financiële (DeFi) -protocollen. "Plots is er geen waarde meer in de bank die al dat geld bij elkaar brengt. Omdat de technologie de aggregatiefunctie van banken vervangt", voegde hij eraan toe.

Consumenten en bedrijven zijn geïnteresseerd in bankieren, niet in banken. Bankiers zijn er alleen nog op kennis- en netwerkbijeenkomsten en misschien heel soms in een spreekkamer. Wat was ook alweer de functie van een bank?

De functie van een bank in de samenleving is hoe dan ook anders dan hij was. Dit is echter geen doodsteek voor banken, voegde Brooks nog toe. Volgens de toezichthouder zullen banken in de mode blijven voor fiduciaire diensten, advies en bewaring van fysieke activa.

"Ik denk dat er een grote rol is weggelegd voor banken", vervolgde Brooks. "Maar het is een transformationele rol." In plaats van te functioneren als een verzamelaar van dollars, zo betoogde hij, zullen banken zich richten op "diensten met een hogere toegevoegde waarde en hogere winst".

Nu crypto exchanges de scheidingslijn tussen de wereld van cryptocurrencies en traditioneel bankieren doet vervagen, zou die toekomst misschien wel eerder kunnen komen dan we hadden gedacht.


20/10/2020 - 21u00
Door Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram