21 november 2020

Belangrijke Bitcoin indicator laat zien dat professionele traders nerveus zijn over de grens van $19.000

De prijs van Bitcoin jaagt op de $19k maar de long-to-short-ratio van crypto exchanges laat zien dat tophandelaren voorzichtig zijn op deze niveaus.

Deze week steeg de prijs van Bitcoin (BTC) naar een nieuw hoogtepunt in 3 jaar rond $18.970, waardoor investeerders denken dat er een nieuw record van meer dan $20.000 op komst is.

Hoewel dit opwindende tijden zijn, laten de gegevens zien dat sommige professionele beleggers zich onrustig voelen over de prijs op deze niveaus en dat de afwezigheid van retail FOMO vraagt om een scherpe terugval.

Uit gegevens blijkt dat Bitcoin geen daling van meer dan 5% heeft gezien sinds 4 september en in de afgelopen 77 dagen is de nummer 1 cryptocurrency tot meer dan 87% gestegen. De laatste keer dat vergelijkbare prijsactie werd waargenomen was op 25 november 2019.

#BTC #BTCUSDT (4h) - Binance Spot

Destijds maakte BTC midden februari 2020 een stap van 47% van $6.900 naar $10.150. Toch mogen we niet overhaast tot de conclusie komen dat een opmerkelijke correctie noodzakelijk elke beweging moet volgen zonder een dagelijkse daling van 5%.

Bewijs van uiteenlopende verwachtingen kan worden ontleend aan de basis van futurescontracten. Doorgaans moet de volgende indicator een premie op jaarbasis van 3% tot 10% weergeven.

BTC premie voor termijncontracten van 3 maanden // Bron: Skew

Het is opmerkelijk hoe traders bereid waren om in februari 20% extra op jaarbasis te betalen om leveraged posities te dragen. Dit is nogal ongebruikelijk en een teken van extreem optimisme.

Deze keer is de basisindicator bijna 10% aangetrokken. Daarom is het veilig om te concluderen dat de kans op trapsgewijze liquidaties van verkooporders deze keer veel lager is.

BTC premie voor futurescontracten van 3 maanden // Bron: Skew

Traders zijn verrast door deze ongebruikelijke trend en gegevens bevestigen dat er een volledig gebrek aan overtuiging is. Hoewel de premie van de BTC futurescontracten momenteel in een bullish zone staat, toont het aan dat er zonder discretie long wordt gegaan.

Om effectief te meten of professionele traders tijdens deze rally long posities hebben ingenomen, moeten beleggers de long-to-short-ratio van toptraders op toonaangevende cryptobeurzen in de gaten houden.

Binance BTC-toptraders long-to-short-ratio // Bron: Binance

Interessant is dat gegevens van Binance laten zien dat tophandelaren een andere strategie toepassen. Desondanks weerspiegelt het nog steeds een gebrek aan overtuiging.

Toptraders bij Binance hadden een netto long van 10% terwijl Bitcoin boven $16.000 steeg, maar ze krabbelden terug toen om te kopen nadat het boven $17.500 schoot.

Hoewel ze nog steeds een bullish positie handhaafden, verminderden ze deze aanzienlijk, omdat BTC het op 18 november moeilijk had om $18.000 te breken.

Huobi BTC-toptraders long-to-short-ratio // Bron: Huobi

Bij Huobi kunnen we zien dat de tophandelaren een netto shortpositie ingingen toen Bitcoin op 16 november de $16.000 overtrof. Op 19 november verschenen er een paar bearish traders toen BTC de weerstand van $18.000 niet kon doorbreken. Ze waren er snel bij om hun verlies te sluiten, maar zijn momenteel neutraal. Daarom kan men aannemen dat professionele traders zonder veel overtuiging hebben geprobeerd een lokale top te raden.

Het is nuttig om te vermelden dat exchanges de gegevens van tophandelaren op een andere manier verzamelen, aangezien er meerdere manieren zijn om de nettoblootstelling van klanten te meten. Daarom moet elke vergelijking tussen verschillende providers worden gemaakt op basis van procentuele veranderingen in plaats van absolute cijfers.

Uiteindelijk geven de gegevens aan dat er enige besluiteloosheid of in ieder geval een gebrek aan sterke overtuiging is onder professionele traders.

Wanneer de markt gemengde signalen afgeeft, is er niets mis met aan de zijlijn te staan en niet in een positie te zitten. Dit is tenminste wat professionals lijken te doen.


21/11/2020 - 23u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram