In een belangrijke stap om digitale innovatie binnen de Europese Unie te bevorderen, heeft België aangekondigd de Europese blockchaininfrastructuur nieuw leven in te blazen. Het ambitieuze plan staat centraal tijdens het voorzitterschap van België van de Raad van de Europese Unie begin 2024. Het initiatief, geleid door de Belgische overheid, heeft tot doel de ontwikkeling van een pan-Europese digitale infrastructuur te versnellen. Het project zou een enorm potentieel bieden voor het veilig beheren van officiële documenten en het verbeteren van digitale diensten in de EU.
België wilt digitale infrastructuur met blockchain verbeteren
De kern van het Belgische voorstel is de ontwikkeling van een publiek blockchainsysteem dat is ontworpen voor de hele EU. Het initiatief is één van de vier primaire doelstellingen die Mathieu Michel, de Belgische staatssecretaris voor Digitalisering, heeft uiteengezet in een interview met ScienceBusiness. Het project, dat de manier waarop officiële documenten zoals rijbewijzen en eigendomstitels worden opgeslagen en geverifieerd, zal transformeren, maakt deel uit van een bredere strategie om de digitale infrastructuur van Europa te versterken.
Het voorgestelde blockchainsysteem, oorspronkelijk bekend als de European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), werd voor het eerst opgericht door de Europese Commissie in 2018. Het was een gezamenlijke inspanning van het European Blockchain Partnership, dat 27 EU-lidstaten omvatte, samen met Noorwegen en Liechtenstein. Michel's visie is om dit technische project om te vormen tot een meer allesomvattend Europees streven, waarbij zowel technische als politieke dimensies worden meegenomen.
Europeum: Een nieuw tijdperk voor openbaar bestuur
Het vernieuwde blockchainproject, dat zal worden omgedoopt tot 'Europeum', wordt gezien als een essentieel instrument voor taken van openbaar bestuur in de hele EU. De belangrijkste functie ervan zou zijn om de verificatie van rijbewijzen en andere officiële documenten naadloos te faciliteren in lidstaten. Bovendien suggereert Michel dat de vernieuwde infrastructuur een cruciale rol zou kunnen spelen bij de ondersteuning van de infrastructuur voor een digitale euro.
De nadruk op het gebruik van een publieke blockchain ontwikkeld door EU-lidstaten, in plaats van private alternatieven, is een strategische keuze. Michel benadrukt de voordelen van deze aanpak, met name op het gebied van beveiliging, transparantie en privacy. Hij stelt dat een openbare blockchain burgers kan machtigen door hun meer controle te geven over hun gegevens.
Internationale samenwerking en vooruitgang op het gebied van regelgeving
Het Europeum project heeft al aanzienlijke steun gekregen binnen de EU, met Italië, Kroatië, Polen, Portugal, Slovenië, Luxemburg en Roemenië die hun deelname hebben aangekondigd. België zal het hoofdkantoor van het baanbrekende project huisvesten, wat een belangrijke stap betekent in het leiderschap van het land op het gebied van digitale innovatie binnen de EU.
Het initiatief maakt deel uit van een bredere beweging naar regelgevende handhaving op het gebied van crypto- en blockchaintechnologie. Begin november beloofde een groep van 47 nationale regeringen om het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) in hun binnenlandse rechtsstelsels op te nemen. De nieuwe internationale standaard heeft tot doel de automatische uitwisseling van informatie tussen belastingautoriteiten te vergemakkelijken, wat de groeiende betekenis van cryptocurrency en blockchaintechnologie in het mondiale financiële landschap weerspiegelt.
De proactieve aanpak van België om het initiatief met blockchaintechnologie te leiden, toont het engagement van het land voor digitale innovatie en samenwerking binnen de Europese Unie. Het Europese project, met de focus op openbaar bestuur en burgermachtiging, markeert een significante sprong voorwaarts in de reis van de EU naar een meer geïntegreerde en technologisch geavanceerde toekomst. Naarmate het project zich ontvouwt, staat het op het punt een nieuwe norm te stellen voor digitaal bestuur en grensoverschrijdende samenwerking in het digitale tijdperk.
Efficiëntie en vrijheid balanceren
De risico's die gepaard gaan met de digitalisering van identiteitskaarten, rijbewijzen en de invoering van digitale munteenheden van de centrale bank (CBDC's) draaien om de uitholling van de privacy en de individuele vrijheden. De zorgen betreffen onder andere verhoogde controle en traceermogelijkheden, een verhoogde kwetsbaarheid voor databeveiligingsrisico's en de mogelijkheid voor overheden om controle over burgers uit te oefenen via gecentraliseerde digitale systemen.
Daarnaast is er een risico van uitsluiting en discriminatie voor mensen zonder toegang tot technologie, het verlies van financiële anonimiteit met de verschuiving naar CBDC's en de mogelijkheid van missie- en functieverschuiving die leidt tot meer controle van de gewone burger. De afhankelijkheid van technologie vormt een bedreiging en het gebrek aan adequate regelgeving en toezicht kan mensen onbeschermd laten tegen misbruik.
Het vinden van een balans tussen efficiëntie en het behoud van privacy en vrijheid is cruciaal bij het navigeren door de digitalisering van identiteiten en de opkomst van CBDC's.