x Oud archief

Belgische KBC bank experimenteert met eigen cryptovaluta

cryptostheen 2 min lezen

Bitcoin is een gedecentraliseerde, digitale cryptomunt. Dat wil zeggen dat er geen enkel land of centrale bank is die Bitcoin uitgeeft, daarnaast is er ook geen autoritair orgaan dat naar eigen belang deze vrije markt kan manipuleren. Elke transactie met BTC wordt bijgehouden in een groot virtueel logboek. Die zogenoemde blockchain wordt niet op één centrale plaats bijgehouden, maar is wereldwijd verspreid over duizenden computers. Op die manier is het systeem minder kwetsbaar voor mensen of groepen die het willen platleggen of manipuleren.

Banken verliezen op die manier een groot stuk controle over de economie. Gertjan Verdickt, docent Finance aan de KU Leuven, analyseert dat veel banken “argwanend kijken naar de opkomst van Bitcoin, omdat er zo veel macht uit handen gegeven wordt”.

Net daarom zijn centrale banken in onder andere China, Uruguay en Zweden volop aan het experimenteren met de ontwikkeling van een eigen cryptovaluta. Ook in ons land wordt de opkomst van Bitcoin van nabij gevolgd. Onder meer KBC is bezig met de ontwikkeling van een eigen cryptomunt. Dirk Hermans, hoofd van Blockchain Lab bij KBC zei onlangs:

“Misschien kunnen we wel iets doen met een stablecoin, dat is een KBC-cryptomunteenheid waar we momenteel aan werken, om met blockchaintechnologie transacties te kunnen doen in het kader van energietransitie en transacties die te maken hebben met elektriciteit, zoals je elektrische wagen opladen of stroom van je zonnepanelen leveren aan de buren. Blockchain blijft een heel efficiënt netwerk om transacties op bij te houden en om wat wij kleinere betalingen noemen, uit te voeren.”

De bank wil vooral achterhalen of ze met een eigen virtuele munt, en de technologie waarop die draait, sommige betaalsystemen efficiënter en goedkoper kan organiseren. Het is dus niet de bedoeling een nieuw betaalmiddel te ontwikkelen dat overal kan worden gebruikt.

Samen met TRES, het innovatieproject voor energietransitie rond voormalig Option topman Jan Callewaert, lanceerde KBC eerder deze maand in Leuven een proefproject dat het chauffeurs makkelijker moet maken hun elektrische wagen op te laden in de stad. Via een aparte app kunnen ze de virtuele munt van KBC kopen en die dan gebruiken om hun laadbeurten te betalen.

“Anders dan bij een klassieke tankbeurt laden eigenaars van elektrische wagens die vaak in meerdere korte periodes op, er vinden dus meer transacties plaats voor kleinere bedragen.”

Al die transacties afwikkelen en bijhouden verloopt niet altijd even efficiënt en is daarnaast vaak veel te duur, omdat er tussen de klant en de uitbaters van de laadpalen ook betaalbedrijven zitten die commissies opeisen. Het proefproject is volgens KBC bedoeld om dat allemaal te vereenvoudigen. “Vergelijk het een beetje met een jeton die je enkel in een bepaalde omgeving kan gebruiken”, zegt Hermans. “Onze digitale munt is ook gelinkt aan de euro en is daardoor niet onderhevig aan koersschommelingen.” Het proefproject van KBC loopt nog tot eind dit jaar. De bank-verzekeraar zegt ook naar andere toepassingen te kijken voor haar eigen cryptovaluta.

Zowat alle banken lanceerden al een paar jaar enkele proefprojecten gebaseerd op de beloftevolle blockchaintechnologie. In België presenteerde Belfius enkele jaren geleden al een blockchain-project om duurzame mobiliteit te promoten. Op internationaal niveau slaan grootbanken de handen in elkaar om bijvoorbeeld internationale handelsfinanciering te vergemakkelijken. 

De aantrekkingskracht is dat een blockchainnetwerk niet door een centrale instantie wordt gecontroleerd, maar door iedereen die op het netwerk is aangesloten. Dat maakt het in principe mogelijk om sneller, veiliger en goedkoper data uit te wisselen zonder extra tussenpersonen.

De technologie maakt het dus nagenoeg mogelijk om alle vormen van financiële dienstverlening automatisch en zonder inmenging van een bank, clearinghuis of toezichthouder te laten verlopen.

Blockchain als zelfbouwpakket voor een nieuwe financiële industrie.

[mcrypto id=”8342″]

Eenvoudig cryptocurrencies kopen in België of Nederland kan met Bancontact, iDEAL, creditcard of via SEPA banktransfer bij een online handelsplatform. Bij dezelfde website kunt u deze dan ook terug verkopen en/of verhandelen. Lees meer.

25/05/2021 – 20u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.