30 januari 2022

Bezoek El Salvador in 45 dagen: Een Bitcoin-only reisverhaal

Hier is een inleidende video over het land en wat reistips van een koppel dat 45 dagen lang door El Salvador reisde met alleen Bitcoin.

El Salvador heeft Bitcoin (BTC) meer dan vier maanden geleden, op 7 september 2021, aangenomen als wettig betaalmiddel. Bitcoiners over de hele wereld hebben aandachtig toegekeken hoe de president van El Salvador, Nayib Bukele, probeerde een heel land te "oranje-pillen".

De president koopt regelmatig de dip, heeft een Bitcoin "citadel" met lage belastingen beloofd in de vorm van 'Bitcoin City' en onderzoekt cryptomining met hernieuwbare energie met behulp van vulkanen.

Maar hoe is het voor de mensen die van dag tot dag leven in het kleinste Midden-Amerikaanse land, dat bekend staat als "het land van de vulkanen"? En hoe is het om alleen van Bitcoin te leven?

5 dingen die Bitcoin oplost in El Salvador volgens Olya Borderless

Belangrijkste tips voor Bitcoiners volgens Rikki en Laura

Een Italiaans echtpaar, Rikki en Laura, hebben het zelf onder ogen genomen. Rikki is een podcaster en mensenrechtenactivist, actief in crypto sinds 2016. Laura werkt als community manager in de blockchainindustrie en heeft sinds 2019 haar laserogen opgezet.

Nadat de wet was aangenomen, kwam Laura met het idee om 45 dagen lang door heel El Salvador te reizen. De uitdaging? Leven van alleen Bitcoin. Geen ruilhandel, geen euro's en al helemaal geen Amerikaanse dollars.

Reisblog Bitcoin Italia Podcast

Hun ervaringen bieden fascinerende inzichten in de geschiedenis van het land, de charmante landschappen en, natuurlijk, de toekomst van Bitcoin. De verhalen van hun reizen zijn te lezen in het Engels en Italiaans, en hun podcast heet Bitcoin Italia Podcast.

Aan de andere kant stuitten Rikki en Laura ook op de grote uitdagingen die het gevolg zijn van het feit dat ze alleen "oranje" cryptomunten gebruiken, zoals het gebrek aan educatie en problemen met transacties.

Ze zijn nu betrouwbare kennisbronnen voor Bitcoiners die een "BTC-only" reis naar El Salvador willen uitproberen. Hier zijn hun beste tips voor crypto enthousiastelingen die naar de kleine tropische natie reizen.

Accepteert u Bitcoin? Oh, nee? Ciao!

In San Salvador accepteren veel plaatsen BTC - van McDonald's tot Starbucks en buurtwinkels. In El Zonte, bekend als 'Bitcoin Beach' - de geboorteplaats van de wet - adverteren de meeste verkopers dat ze BTC accepteren. Buiten de gebaande paden wordt Bitcoin echter slecht begrepen en soms verkeerd geïnterpreteerd als de door de staat gesponsorde digitale portemonnee, Chivo Wallet.

Wanneer een verkoper geen Bitcoin accepteert, is de beste tip van het echtpaar om een theatraal experiment uit te voeren. De klant moet de verkoper vragen of hij Bitcoin accepteert, en als de verkoper nee zegt, moet de klant op zijn strepen gaan staan en weggaan. Ze moeten niet naar hun cash geld grijpen.

Zoals Rikki zei: "Loop gewoon weg!" Verkopers willen de handel, dus als een klant een scène maakt door te laten zien dat ze alleen Bitcoin gebruiken, zal de verkoper hun sats willen accepteren.

Als een verkoper geen BTC wil accepteren, ligt dat meestal niet aan tekortkomingen in de infrastructuur, want "Je kunt op de markt een goedkope Chinese smartphone kopen met een simkaart en een data-abonnement voor $20, en de verbinding is hier uitstekend." Het is het "perfecte land om het experiment uit te voeren."

Dit brengt ons bij het interessante deel, namelijk het "waarom", de reden achter het niet accepteren van het digitale activum. Soms is het gewoon omdat de eigenaar van het restaurant of hotel de app Chivo verward heeft met Bitcoin - het komt vaker voor dan u denkt. Andere keren is een snel gesprek en een paar tikken in Chivo genoeg om te zien hoe het werkt.

Rikki en Laura vonden het leuk om met de lokale bevolking over Bitcoin te praten en hen beter in te lichten, en maakten onderweg mooie herinneringen.

Voorbereiden en nog eens voorbereiden

Hoewel het avontuur erg leuk was, zei Rikki: "Het is niet makkelijk en het vergt een beetje voorbereiding. Je moet je routes van tevoren uitstippelen. Vooral als je buiten de belangrijkste toeristische gebieden komt, waar BTC minder geaccepteerd is." In sommige gevallen belde het stel 20 of 30 hotels voordat ze een plaats vonden.

Niet afgeschrikt door de uitdaging, waren deze strubbelingen in hun ogen de kers op de taart van hun reisavontuur. "Soms kwamen we op de gekste plekken terecht, alleen maar omdat we op zoek waren naar plaatsen die Bitcoin accepteerden." Ze grapten dat Satoshi Nakamoto de drijvende kracht was achter hun dagelijkse beslissingen.

Alleen met Bitcoin reizen betekende ook dat het stel de lokale bevolking op een intiemer niveau moest leren kennen en onderweg menselijke contacten moest leggen.

Sorry, Satoshi, maar musea accepteren geen Bitcoin

Rikki wilde heel graag de Maya ruïnes van Tazumal zien, een historische plek en archeologisch museum in de buurt van Santa Ana. Maar websites van erfgoed accepteren alleen contant geld. Rikki was ontdaan en als hij de kans kreeg zou hij president Bukele ondervragen over deze bizarre situatie. "Waarom zijn musea die beheerd worden door het Salvadoraanse ministerie van Cultuur alleen in fiat te betalen?"

De beslissing kan veranderen naarmate de wet langzaam maar zeker uitrolt om alle gebieden van de samenleving te beïnvloeden, maar momenteel zijn culturele ervaringen, musea en sommige wandeltochten alleen in contant geld. Het echtpaar kon dergelijke locaties niet betreden vanwege hun zelf opgelegde strenge regels. Bitcoiners zouden voor de zekerheid wat dollars mee moeten nemen.

Educatie, educatie, educatie

Weinig Salvadoranen begrijpen wat Bitcoin is, hoe het werkt, of wat het verschil is tussen het Lightning Network en on-chain transacties. Zoals Laura opmerkt, "denken sommige Salvadoranen dat je alleen met Bitcoin kunt betalen als je de Chivo app gebruikt". Zij zijn niet op de hoogte van andere Lightning wallets zoals BlueWallet.

In de Chivo app zelf is er geen educatief platform voor gebruikers die willen bijleren over Bitcoin. Rikki legde uit: "Niemand hier weet iets over Bitcoin. Ze hebben geen seconde onderwijs gegeven aan de mensen van El Salvador." Laura voegde eraan toe: "Als mensen iets hadden geleerd over Bitcoin, zouden ze de app van de overheid niet gebruiken."

Gezien het gebrek aan informatie en educatie voor de Salvadoranen is het daarom de verantwoordelijkheid van Bitcoiner toeristen om de tijd te nemen met de lokale bevolking. Ze moeten hun kennis over Bitcoin delen en geduldig zijn als de Salvadoranen het monetaire netwerk beginnen te begrijpen.

Zoals Michael Saylor vaak zegt, kost het duizenden uren om Bitcoin te begrijpen. De wet was snel aangenomen en ingevoerd, en veel Salvadoranen hebben nog niet de tijd gehad om de technologie te leren begrijpen.

"Kom naar El Salvador en geef uw Bitcoin hier uit"

Dit is niet zozeer een advies als wel een pleidooi van Rikki en Laura namens de Bitcoin community in El Salvador.

Kom naar El Salvador en geef uw BTC uit. Het vergroot het bewustzijn, het vergroot het onderwijsniveau door netwerkeffecten en mond-tot-mondreclame, en uiteindelijk moedigt het meer en meer mensen aan om het Bitcoin blockchainnetwerk te gebruiken, zeiden ze.

Voor Rikki geldt: "Hoe meer transacties we doen, hoe meer we leren. Hoe meer ze leren, hoe meer ze zullen studeren - en het ten goede zullen gebruiken."


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram