23 januari 2022

Bitcoin (BTC) daalt naar $34.000 terwijl RSI meest 'oversold' is sinds de marktcrash van maart 2020

De RSI van Bitcoin (BTC) is momenteel net zo oversold als tijdens de beruchte COVID crash die plaatsvond in maart 2020.

De cryptomarkt verloor alleen al in de afgelopen dagen meer dan $400 miljard van zijn waarde. De totale marktkapitalisatie zit momenteel rond de $1,7 biljoen.

Dit kwam doordat de meeste munten enorm zijn gedaald in de afgelopen week. Ethereum (ETH) is tot 27,7% gedaald, Binance Coin (BNB) is 27,8% gedaald, Cardano (ADA) is 17,6% gedaald, Solana (SOL) is 36,2% gedaald, enzovoort. Bitcoin (BTC) zit momenteel rond de $35.000 en heeft bijna 20% verloren in hetzelfde tijdsbestek.

Vanuit een technisch perspectief is het belangrijk op te merken dat de RSI, die gewoonlijk wordt gebruikt om de omvang van recente prijswijzigingen te meten om de marktomstandigheden te evalueren, is gezakt naar een niveau van ‘oversold’, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

BTC / USDT (dagelijkse grafiek) - Binance // Bron: Tradingview

Interessant om weten is dat de RSI niet meer zo oversold is geweest sinds de COVID crash die plaatsvond in maart 2020. Over marktsentiment gesproken, lijkt het erop dat we ons in een staat van extreme angst bevinden, volgens de populaire Fear & Greed Index.

Fear & Greed Index // Bron: Alternative.me

Er werd de laatste maanden al vaak duiding gemaakt over dat de derivatenmarkt enorm oververhit was. Het lijkt dan ook steeds meer op capitulatie te worden, de open interest van BTC is op verschillende futuresbeurzen gedaald met ongeveer 20% in 2022. Analisten waarschuwen echter dat de storm nog niet helemaal gaan liggen is en meer volume na het weekend duidelijkheid zou moeten brengen.

Openstaande posities op Bitcoin (BTC) futures // Bron: Coinglass

Naast het feit dat het aantal openstaande posities op futures is gedaald naar ongeveer $15 miljard, werden er tot nu toe meer dan $1 miljard aan liquidaties gemeten op vrijdag en nog eens ruim meer dan $600 miljoen op zaterdag. De meerderheid van deze geliquideerde posities (> 75%) waren longs.

Geliquideerde posities op Bitcoin (BTC) futures // Bron: Coinglass

Een reden voor opluchting is te zien in de Relative Strength Index (RSI) van BTC op de dagelijkse grafiek, deze dook naar zijn laagste niveaus sinds maart 2020.

In die tijd crashte BTC / USDT naar iets lager dan $3.800 voordat het een comeback maakte die tot ver in het volgende jaar heeft plaatsgevonden.

De dagelijkse RSI stond zaterdag op slechts 20, al een groot deel onder het klassieke niveau van oversold.

Vanaf het hoogtepunt van 2021 op $69.000 zijn we tot op vandaag met ongeveer 50% gedaald. Een heftige correctie en een enorme divergentie met omstandigheden op macroniveau, sterke fundamentels en bullish on-chain data - hetgeen de dalende trend met een marktcrash tot gevolg in het nieuwe jaar zo onvoorspelbaar heeft gemaakt.

De aandelenmarkt had tegen het einde van de week ook een harde klap gekregen, waarbij vooral techaandelen in de vuurlinie lagen en crypto opnieuw de omvang van de correlatie met traditionele markten toonde.

De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.


Actief traden kan stressvol en tijdrovend zijn en toch slechte resultaten opleveren. Er zijn echter nog andere opties. Zoals veel investeerders, bent u misschien op zoek naar een investeringsstrategie die minder veeleisend is. Lees meer.

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram