1 december 2020

Bitcoin en Goud in 2020 - een jaar vol nieuwe hoogtepunten

Bitcoin heeft een nieuwe allerhoogste prijs ooit neergezet van $19.860 (op Binance), en breekt zo zijn vorige record van tijdens de bull run in 2017.

Hoewel de prijs van Bitcoin sinds het begin van 2020 meer dan 170% is gestegen, begon deze bull run pas echt in augustus, toen een reeks spraakmakende Bitcoin-investeringen - gestart door business intelligence-bedrijf MicroStrategy - hielpen om de cryptocurrency naar nieuwe recordhoogtes te duwen.

"Over het algemeen lopen institutionele posities en vermogende individuen deze keer voorop en de Bitcoin die ze kopen zal waarschijnlijk eerder op de lange termijn worden vastgehouden dan dat ze zijn weg terug vinden naar de beurs," zei Jason Deane, Bitcoin analist bij Quantum Economics.

De cijfers ondersteunen deze theorie. Sinds MicroStrategy in Bitcoin is gaan investeren, zijn verschillende belangrijke indicatoren - en niet alleen de prijs - sterk gestegen.

Tussen 1 januari en 10 augustus is de prijs van Bitcoin gestegen van $7.182 naar $11.850, een stijging van 65% over een periode van 10 maanden.

Sinds 11 augustus - de datum van de eerste Bitcoin-investering van MicroStrategy - steeg de prijs van de cryptocurrency opnieuw met 65%, dit keer op weg om het vorige hoogtepunt van $19.665 te breken. Maar deze keer duurde de toename slechts drie en een halve maand.

In dezelfde periode van drie maanden steeg de marktkapitalisatie van Bitcoin met 64% van $216 miljard naar $356 miljard.

Het handelsvolume van de cryptocurrency is sinds augustus ook verdubbeld, van $23 miljard naar $48 miljard, wat aangeeft dat Bitcoin de interesse van de markt heeft veroverd sinds de bull run begon.

De prijs van Bitcoin lijkt veel op december 2017. Hebben grote investeerders een grote rol gespeeld in het recordbrekende succes van Bitcoin? En zou de situatie deze keer anders liggen?

"Ik denk dat het deze keer anders is," vertelde Simon Peters, een analist bij eToro. "Het is niet alleen de gemiddelde persoon op straat die Bitcoin koopt. Grotere instellingen, zoals pensioenfondsen en hedgefondsen, zelfs beursgenoteerde bedrijven, investeren in Bitcoin. Velen zien het als een bescherming tegen inflatie”, zei Peters.

Dat het ook deze keer zal crashen of ‘corrigeren’ is bijna de logica zichzelf. Alles zal altijd corrigeren, hoewel de bodem deze keer veel hoger zal zijn.

We gaan niet zo maar terug naar $3.000, tenzij er iets gek gebeurt. Zoals een pandemie die de wereldeconomie tot stilstand brengt...

Wat gebeurt er boven de $20.000?

Kort nadat Bitcoin een nieuwe All-Time High op Binance, Coinbase en andere exchanges overtrof, zag BTC een scherpe sell-off tot ongeveer $19.100.

Maar als Bitcoin de $20.000 breekt, zou dit betekenen dat het de prijsontdekking ingaat. Op dat moment zal er op elke exchange wellicht een nieuwe ATH neergezet zijn.

In technische analyse verwijst de term 'price discovery' naar een scenario waarin de prijs van een activa een nieuwe piek bereikt. Aangezien er geen historische weerstandsniveaus zijn, zou Bitcoin hierdoor naar een nieuwe top kunnen zoeken.

Daarom is er geen specifieke piek waar we kunnen naar uitkijken. De optiemarkt lijkt een bereik van $36.000 tot $50.000 te verwachten als de volgende hoogtepunten voor BTC.

Met BTC boven de $19.500, is alle circulerende Bitcoin supply (voorraad) in winst, wat een indicatie is van de kracht van de huidige bull run.

Goud & Bitcoin - door inflatie gecorrigeerde ATH

Volgens een verslag van Visual Capitalist bereikte goud in 1980 een prijs van $678 dollar. Rekening houdend met de inflatie, op basis van berekeningen van Officialdata.org, had $678 in 1980 dezelfde koopkracht als ongeveer $2.142 in 2020.

Het edelmetaal brak dit jaar technisch zijn hoogste punt in de Amerikaanse dollar en bereikte $2.075. Het record in koopkracht van 1980 blijft echter ongebroken. Sinds het in augustus naar $2.075 is geduwd, is goud in prijs teruggekeerd (op het moment van schrijven) naar bijna $1.780 per ounce.

Gebaseerd op gegevens van Coinbase, bereikte Bitcoin zijn vorige hoogste prijs ooit in 2017, met een prijs rond $19.890. Rekening houdend met de inflatie, staat de recordhoogte van Bitcoin op $21.130 in termen van waarde, geeft Officialdata aan.

Goud heeft een harde strijd doorstaan als een ‘store of value’ gedurende duizenden jaren en ondergaat ‘price discovery’ in elk tijdperk. Dit terwijl mensen de waarde van het metaal bepalen door te kopen en verkopen. Echter brengt BTC hier mogelijk verandering in, het is vergelijkbaar als een digitale versie van goud - een schaars aanbod dat wordt gebruikt voor het opslaan en behouden van waarde.

De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.


Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

01/12/2020 - 03u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram