3 januari 2022

Bitcoin hashrate bereikt nieuwe piek

De rekenkracht op het netwerk van Bitcoin (BTC) is met een duizelingwekkende hoeveelheid toegenomen door de geografische verplaatsing van miners en nieuwe machines.

De hashrate van Bitcoin heeft een nieuwe recordhoogte bereikt van 203,5 exahashes per seconde, volgens gegevens van Bitinfocharts, wat betekent dat het netwerk sterker is dan ooit tevoren.

Bitcoin (BTC) rekenkracht - dagelijks gemiddelde // Bron: Bitinfocharts

De hashing snelheid geeft aan hoeveel rekenkracht wordt bijgedragen aan het blockchainnetwerk van Bitcoin. Wanneer een transactie wordt geverifieerd, wordt deze opgenomen in de blockchain als onderdeel van een block. Het hashen van een block zorgt ervoor dat transacties geldig zijn. Om Bitcoin (BTC) te ontvangen, moet een miner met succes de header van een block hashen, die een bewerkte versie bevat van de transactiegegevens. De kans om de hash te vinden wordt groter naarmate er meer munten worden gedolven; een hogere hashrate (meer rekenvermogen) vergroot dus de kans dat een miner een beloning ontvangt.

Daardoor is de verwachting dat de mining difficulty later deze week naar 24,98 biljoen zal stijgen, wat zeer dichtbij de 25 biljoen komt die in mei werd geregistreerd vlak voor het verbod op cryptomining in China.

Bitcoin (BTC) moeilijkheidsgraad - dagelijks gemiddelde // Bron: Bitinfocharts

De moeilijkheidsgraad wordt elke twee weken automatisch aangepast op basis van de hashsnelheid van Bitcoin. Hoe meer het netwerk verzadigd raakt, hoe meer munten er geproduceerd worden. Daarom is een positieve aanpassing nodig om overproductie te voorkomen (en vice versa).

Op 3 juli kelderde de moeilijkheidsgraad met een recordbrekende 27,94% na de uittocht van miningbedrijven uit China, die werd veroorzaakt door het verbod van de regering op het delven van cryptomunten.

Op 20 juni daalde de hashrate van het netwerk tot een dagelijks dieptepunt van 68 exahashes per seconde, maar het slaagde erin om relatief snel weer op te veren dankzij de migratie van miners uit China naar andere landen zoals Kazachstan en Rusland.

In oktober werd de Verenigde Staten de grootste Bitcoin mining hub ter wereld en overtrof het daarmee China.

Afgelopen maandag was het 13 jaar geleden dat Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, het genesis block, of block 0, van het netwerk heeft gedolven en voor het eerst een beloning van 50 BTC had ontvangen op 3 januari 2009.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram