22 maart 2021

Bitcoin is 'meer een vervangmiddel voor goud dan de dollar', zegt de Amerikaanse centrale bank

Jerome Powell herhaalt zijn mening over Bitcoin als vervanging van goud, maar een sell-off gaat gepaard met zijn andere punten van kritiek.

Hoewel Bitcoin (BTC) te volatiel is om geld te zijn en "door niets wordt gedekt", zou het een "substituut voor goud" kunnen zijn, zei de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve.

Tijdens een evenement georganiseerd door de Bank for International Settlements, of BIS, op maandag, leverde Jerome Powell openhartige opmerkingen in antwoord op een vraag over cryptocurrencies.

Powell’s kritiek over dat Bitcoin niet gebackt is

Op de vraag of hij dacht dat Bitcoin en andere cryptocurrencies een bedreiging vormden voor de financiële stabiliteit, wierp Powell bekende argumenten op die al lang afkomstig waren van verouderde financiële cijfers.

"Crypto-activa - we noemen ze 'crypto-activa' - ze zijn zeer volatiel - zie Bitcoin - en daarom niet echt nuttig als waardeopslag, en ze worden nergens door ondersteund", zei hij.

"Ze zijn meer een aanwinst voor speculatie, dus ze worden niet bepaald gebruikt als betaalmiddel. Het is meer een speculatieve aanwinst. Het is in wezen een substituut voor goud dan voor de dollar."

Powell’s woorden geven enkele van de meest directe meningen van de Fed over Bitcoin die de afgelopen tijd openbaar zijn gemaakt en bouwen voort op een perspectief aangeboden in 2019. Ze komen ook weken nadat de aankomende minister van Financiën Janet Yellen haar twijfels over gedecentraliseerde cryptocurrencies duidelijk maakte.

Net als bij Yellen leek Powell een uitbarsting van negatief marktsentiment te veroorzaken, waarbij BTC / USD na zijn reactie bijna $1.000 daalde.

Prijsgrafiek 24u van Bitcoin (BTC) // Bron: Coingecko

Ondanks al hun meningsverschillen zijn zowel Powell als de grootste voorstanders van Bitcoin het dus eens over de status van de cryptocurrency als een nieuwe vorm van goud.

Het vonnis zou hard kunnen toeslaan voor gold bugs die vijandig staan ​​tegenover Bitcoin, met name Peter Schiff, die blijft beweren dat het lot aan zijn kant ligt als het gaat om generatiesystemen van waarde.

Fiat heeft het "algemeen nut in gedachten"

Samen met de algemeen directeur van BIS Augustin Carstens en Jens Weidmann, president van de Duitse Federale Bank, keek Powell ook naar stablecoins omdat deze verband houden met de aanhoudende trend van digitale valuta van de centrale bank, CBDC's.

Hier was het gesprek minder ongewoon, waarbij de sprekers bekende standpunten herhaalden met betrekking tot de scheiding van particuliere stablecoins en door banken geëxploiteerde CBDC's.

"Voor zover een stablecoin wordt ondersteund door soevereine valuta van toonaangevende landen, is dat zeker een verbetering ten opzichte van crypto-activa, zou ik zeggen," vervolgde Powell.

“Maar waar komt de geloofwaardigheid toch vandaan? Het komt van die soevereine munt die het vangnet is.”

Fiat-valuta's, zei hij, worden "uitgegeven met het oog op het publiek", terwijl hij benadrukt dat stablecoins in de toekomst niet als basis zullen dienen voor het wereldwijde financiële systeem.


Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

22/03/2021 - 20u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram