x Oud archief

Bitcoin moet 10x meer kosten met 10x minder gebruikswaarde om het te vergelijken met tulpenmanie

cryptostheen 2 min lezen

Bitcoin (BTC) en cryptocurrencies lijken niets vergeleken met de tulpenmanie van de 17e eeuw, zelfs na hun gastronomische winsten, zegt een macro-investeerder.

In een tweet op maandag betoogde Dan Tapeiro, medeoprichter van 10T Holdings, dat Bitcoin en Ether (ETH) in termen van prijs ten opzichte van het gemiddelde inkomen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze het tulpen-gebeuren kunnen uitdagen.

Bitcoin versus tulpen

De tulpenmanie was een korte maar intense speculatieve zeepbel in wat nu Nederland is, die tussen eind 1636 en februari 1637 slechts enkele maanden duurde.

Hoewel het slechts een klein deel van de economie beïnvloedt had, kostte één enkele kilo bollen op zijn hoogtepunt 3.000 gulden – ongeveer gelijk aan een jaarsalaris van 4 jaar voor een bekwame timmerman. De implosie, die van onbekende oorsprong was, veroorzaakte een prijsdaling van 90%.

Bitcoin criticasters vergelijken vaak bull runs in de cryptocurrency-industrie met de tulpenmanie, met het argument dat de “intrinsieke waarde” van de twee activa in wezen vrijwel afwezig is en speculatie de markt regeert.

In termen van onbewerkte cijfers wordt BTC / USD echter nauwelijks verhandeld tegen 10 keer het gemiddelde salaris in de Verenigde Staten, zegt Tapeiro.

“Nog geen manie in Bitcoin”, vatte hij samen.

“Tijdens de Nederlandse tulpengekte, verhandelden tulpen 10x het gemiddelde salaris van ‘ambachtslieden’. Het gemiddelde salaris voor een ‘geschoolde arbeider’ is vandaag ongeveer 32.000. 32k × 10x = 320k … en BTC heeft nog minstens 10x meer gebruikswaarde van tulpen. Wees geduldig en HODL.”

12 jaar later heeft Bitcoin de speculatieve bubbels van zowel tulpen als de South Sea Company al overleefd.

Bitcoin versus tulpenmanie en andere bubbels // Bron: Blocktown Capital

Een prijs van $320.000 voor Bitcoin ligt boven de meeste schattingen van het prijspotentieel op korte en middellange termijn. 2021 zou volgens de populaire, tot dusver nauwkeurige op aandelen gebaseerde prijsmodellen, gemiddeld $100.000 of $288.000 per munt moeten opleveren.

Zelfs als het mythische tulpenniveau zou moeten toeslaan, wordt Bitcoin al aangekondigd als een revolutie in geld, aantoonbaar beter in het uitvoeren van de taak van een store of value dan goud zelf.

Door de schaarste van Bitcoin ten opzichte van goud – en natuurlijk tulpen – kan het ook functioneren als een solide manier om waarde vast te houden, ongeacht hoe hoog de prijs wordt en hoeveel mensen erin investeren.

Bitcoin inflatie, stock-to-flow ratio en BTC / USD // Bron: Woobull.com

“Er bestaat niet zoiets als ‘te laat’ zijn voor Bitcoin, het zal voor altijd blijven stijgen over de lange termijn”, zei Pierre Rochard, Bitcoin-strateeg bij de grote Amerikaanse beurs Kraken.

“Waarom? Omdat zelfs bij 100% adoptie (momenteel trouwens <1%) de economie meer goederen en diensten zal produceren ten opzichte van het vaste aanbod van Bitcoin, en ook de bevolking zal blijven groeien.”

Historische prijsgrafiek van Bitcoin (BTC) // Bron: Coingecko

Op het moment van schrijven is BTC / USD in de afgelopen 30 dagen meer dan 30% gestegen, terwijl ETH / USD meer dan 55% is gestegen.


[mcrypto id=”8342″]

15/02/2021 – 20u15
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.