30 januari 2021

Bitcoin terug naar troebel water nadat Elon Musk prijs omhoog jaagt

De huidige volatiliteit van Bitcoin weerspiegelt de opwinding van handelaren terwijl de prijs stuitert tussen de belangrijkste ondersteunings- en weerstandsniveaus.

Toen de prijs van Bitcoin (BTC) op 27 januari met 10% zakte tot $29.150, gebeurde er iets ongewoons met de Chicago Mercantile Exchange (CME) BTC futurescontracten.

Toen de prijs daalde, werden deze CME Bitcoin futures verhandeld met een korting van ongeveer 1% ten opzichte met Coinbase of Binance, wat duidde op wanorde tussen de verschillende markten.

Traders suggereerden onmiddellijk dat futurescontracten, die binnen 48 uur zouden aflopen, verantwoordelijk waren voor de prijsdaling. Voordat we overhaast tot snelle conclusies komen, moet men er rekening mee houden dat elke short verkoop een (long) koper van dezelfde grootte nodig heeft.

Er kan dus geen sprake zijn van een ongebalanceerde open rente (open interest). Bovendien kunnen futurescontracten worden verlengd voor een onbepaalde datum in de toekomst, zolang de houder ervan voldoende marge heeft om deze te dekken.

In plaats van aan te nemen dat één enkele factor van invloed was op de prijs van Bitcoin, is het beter om de intraday-bewegingen van beide markten (CME futures en spotbeurzen) te analyseren.

De futures-premie (of basis) meet de premie van langerlopende futurescontracten ten opzichte van de niveaus van de huidige spotmarkt (reguliere markten). Elke keer dat deze indicator vervaagt of negatief wordt, is dit een alarmerende rode vlag. Deze situatie wordt ook wel backwardation genoemd en duidt op een bearish sentiment.

Bitcoin CME Futures (4-uursgrafiek) - BTC premie (Tradingview)

Deze contracten met een vaste maand worden meestal tegen een kleine premie verhandeld, wat aangeeft dat verkopers meer geld vragen om de afhandeling langer in te houden. Op gezonde markten zouden futures moeten worden verhandeld tegen een premie van 5% tot 15% op jaarbasis, ook wel bekend als contango.

De onevenwichtigheid tussen elke markt zou veroorzaakt kunnen zijn door liquidaties van langlopende contracten, aangedreven door handelaren met onvoldoende marge, krappe orderportefeuilles of een intense prijsactie voorafgaand aan de resterende spotmarkten.

Daarom leggen deze gegevens op zichzelf geen oorzaak of gevolg bloot. Bovendien vond een soortgelijke beweging plaats op 18 januari.

CME BTC Futures premie vs Coinbase BTC / USD (Tradingview Ct)

Merk op hoe de CME BTC -premie instortte tot een negatieve 1% ondanks dat er geen schijnbare volatiliteit plaatsvond op de BTC-spotbeurzen. Het is veilig om te zeggen dat deze gebeurtenis geen verband hield met de prijsactie van de markt.

Door de crash van 27 januari gedetailleerder te analyseren, is het mogelijk om te bepalen of de negatieve CME-premie voorafging aan de marktvolatiliteit.

CME BTC Futures premie vs Coinbase BTC / USD (Tradingview Ct)

De bovenstaande gegevens laten zien dat de CME Bitcoin futures -premie veel later op de dag plaatsvond in plaats van als een leidende indicator te fungeren. Terwijl Bitcoin de weerstand van $31.800 testte, ging de verkoopdruk bij CME door, wat het tijdelijke prijsverschil veroorzaakte.

Dit effect zou meerdere redenen kunnen hebben, dus het vergelijken van de intraday-prijs op meerdere beurzen kan verklaren of CME de daling leidde of niet.

CME BTC Futures vs Coinbase, Binance Perp, Bybit Perp (Tradingview)

Samengevat is er dus geen bewijs van enige prijsvoorspelling door de CME Bitcoin futures. Deze markten zijn ongelooflijk arbitrair en zullen doorgaans parallel bewegen. Bovendien kan de gebruikelijke premie te maken krijgen met enkele tijdelijke verschillen die vergelijkbaar zijn met die van 18 januari, ongeacht de volatiliteit van Bitcoin op dat moment.

Een sterke daling van de waarde van Bitcoin kan plaatsvinden naarmate het Chinese Nieuwjaar nadert

Anderzijds heeft Bitcoin opnieuw moeite om het niveau van $35.000 te heroveren, verschillende analisten voorspellen dat miners BTC zullen blijven verkopen voorafgaand aan de vakantie tijdens het Chinese Nieuwjaar (12 februari 2021).

Op 29 januari steeg de prijs van Bitcoin (BTC) kort naar $38.500 voordat hij enkele uren later terugkeerde en het grootste deel van de dag moeilijkheden had om $35.000 terug te vorderen.

De wilde uitbarsting van de Bitcoin prijs is gedeeltelijk toegeschreven aan het feit dat Elon Musk zijn Twitter-profiel veranderde in simpelweg “#Bitcoin”, die Musk vervolgens opvolgde met een raadselachtige tweet die zei: “Achteraf gezien was het onvermijdelijk”.

Dogecoin (DOGE) bleef ook sterke aandacht krijgen op Twitter bij cryptohandelaren. Na het bereiken van een nieuw record op $0,087, corrigeerde de DOGE-prijs met bijna 70% tot een waarde van $0,027.

De heldendaad van de populaire Reddit-groep is ook niet onopgemerkt gebleven door de United States Securities and Exchange Commission, die aankondigde dat ze nader gaan bekijken hoe Robinhood omging met de handel van aandelen in Nokia (NOK), BlackBerry (BB), AMC Theaters (AMC) en GameStop (GME) op haar platform.

De groeiende belangstelling van instituties en de opkomst van DeFi zijn grote drijfveren voor de prijsgroei van Bitcoin. Terwijl de markt de Chinese Nieuwjaarsvakantie ingaat, is het belangrijkste ondersteuningsniveau om terug boven te blijven $34.000, een stijging zal dan waarschijnlijk hevige weerstand ondervinden tussen het niveau van $35.000 - $38.000.

BTC / USDT (dagelijkse grafiek) - Binance (Tradingview)

Terwijl de prijs van Bitcoin moeite heeft om het niveau van $34.000 vast te houden, bereikte DOGE voor kort zijn weg naar de top 10 en zagen een aantal altcoins een mooie opwaartse beweging.

De traditionele markten kregen te maken met een nieuwe golf van verkoopdruk die leidde tot de slechtste wekelijkse prestatie voor de S&P 500. De Dow, NASDAQ en S&P 500 eindigden de laatste handelsdag van de week allemaal negatief met respectievelijk 2,03%, 2,0% en 1,93%.

De totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt bedraagt nu iets meer dan $1 biljoen en de dominantie van Bitcoin is 63,2%.

De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.


Join ons op Telegram!
Crypto Feed | Nieuws BE & NL

30/01/2021 - 15u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram