31 oktober 2021

Bitcoin whitepaper werd vandaag 13 jaar geleden gepubliceerd door Satoshi Nakamoto

Het is dertien jaar geleden dat de geheimzinnige Satoshi Nakamoto de Bitcoin whitepaper uitbracht. In slechts 13 jaar tijd zijn het Bitcoin blockchainnetwerk en de cryptocurrency tot ongekende hoogten gegroeid.

31 oktober 2008 markeert de geboorte van Bitcoin (BTC) zoals we dat nu kennen, nadat de pseudonieme Satoshi Nakamoto een whitepaper publiceerde met de titel: Bitcoin: "A Peer-to-Peer Electronic Cash System."

Het Bitcoin witboek legt het probleem uit van gecentraliseerde elektronische betaalsystemen zoals banken en financiële instellingen en stelt ook voor hoe een fraudebestendig, gedecentraliseerd peer-to-peer protocol het probleem oplost.

Simpel gezegd was Satoshi zijn oplossing in het document om het gecentraliseerde systeem van derden volledig te elimineren, waardoor mensen hun eigen bank kunnen worden en met elkaar transacties kunnen doen zonder te vertrouwen op een "derde partij" om de transactie te verwerken.

Het voorgestelde protocol is gebouwd op een cryptografisch beveiligd systeem dat de basis legt van wat vandaag bekend staat als de ruggengraat van alle crypomunten - blockchaintechnologie.

Het gedecentraliseerde systeem lost ook het probleem van vertrouwen en de 'Byzantijnse fout' op door zijn proof-of-work algoritme (PoW), waarmee nieuwe updates kunnen worden doorgevoerd als ten minste 51% van het netwerk ermee instemt.

De geboorte van een miljardenindustrie

Twee maanden na de publicatie van de whitepaper werd het eerste 'Bitcoin block' gedolven op 3 januari 2009. De cryptocurrency is niet alleen uitgegroeid tot het grote geld, maar heeft ook in iets meer dan tien jaar tijd een industrie van biljoenen dollars vanuit het niets doen ontstaan.

Volgens Coingecko is de totale cryptomarkt meer dan $2,7 biljoen waard, waarbij Bitcoin iets meer dan 44% van die waarde in handen heeft met een marktkapitalisatie van meer dan $1,1 biljoen, waardoor het de meest waardevolle cryptomunt is, zoals het altijd al is geweest.

Historische prijsgrafiek van Bitcoin (BTC) // Bron: Coingecko

Bitcoin is sinds 2010 met meer dan 2 miljard % gegroeid, waarbij de allereerste geregistreerde handelsprijs $0,003 was op de nu ter ziele gegane beurs Bitcoinmarket.

Interessant is dat Satoshi Nakamoto, in tegenstelling tot de meeste cryptoprojecten, geen initiële muntverkoop (ICO) of fondsenwerving (IEO) heeft gehouden voor de lancering van Bitcoin. De primaire cryptomunt werd gedolven door de crypto community en later door grote bedrijven die actief zijn in cryptomining zoals tegenwoordig gebeurt.

Wie is Satoshi Nakamoto?

De identiteit van Satoshi Nakamoto blijft één van de meest besproken mysteries in de crypto-industrie. Tot op de dag van vandaag weet niemand de ware identiteit van het pseudoniem dat Bitcoin creëerde, omdat hij in 2010 verdween.

Door de jaren heen is er gespeculeerd over wie het zou kunnen zijn, maar ondanks alle pogingen om erachter te komen wie de mysterieuze oprichter is, blijft Satoshi nogal ongrijpbaar. Sommige mensen geloven zelfs dat "hij" dood zou kunnen zijn.

Ondertussen heeft Craig Wright meerdere malen beweerd dat hij Bitcoin heeft gecreëerd en is hij verwikkeld geweest in verschillende juridische gevechten in een poging om te bewijzen dat hij werkelijk Satoshi Nakamoto is.

Ongeacht wie het protocol heeft gecreëerd, zou hij meer dan een miljoen BTC bezitten, wat meer dan $60 miljard waard is tegen de huidige marktprijzen. Om meer te weten te komen over de pseudonieme maker van Bitcoin, lees het artikel in de Kennisbank over Satoshi Nakamoto.


Cryptocurrencies en blockchaintechnologie - Nog steeds veel vragen, maar weinig antwoorden? Lees meer in de Crypto Gids (FAQ) van Dutch Crypto News

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram