x Oud archief

Brave neemt het op tegen Google met lancering van zoekmachine gericht op meer privacy

cryptostheen 2 min lezen

Op privacy gerichte browserontwikkelaar Brave heeft zijn eigen zoekmachine gelanceerd, met de fantasierijke naam Brave Search. De bètaversie van de zoekmachine is nu beschikbaar voor alle Brave-gebruikers als zoekoptie op Windows, Mac OS, Android en iOS, en is beschikbaar voor andere browsers op search.brave.com.

Brave Search werd voor het eerst aangekondigd in maart 2021 en is gebaseerd op het Tailcat-project. Tailcat is ontwikkeld door het team achter de inmiddels stopgezette Cliqz-zoekmachine en werd eerder dit jaar overgenomen door Brave. De nieuwe zoekmachine, belooft het bedrijf, zal “geen geheime methodes of algoritmes bevatten om de resultaten te beïnvloeden”.

In overeenstemming met de privacy-first ethos van het project, biedt de zoekmachine “volledig anoniem zoeken” aan – het verzamelt geen IP-adressen van gebruikers of personaliseert geen resultaten op basis van identificerende informatie zoals Google doet. In plaats daarvan gebruikt het een eigen onafhankelijke index van websites van Tailcat, en is gebouwd rond de filosofie dat “de gebruiker op de eerste plaats komt, niet de reclame- en de data-industrie.”

Daartoe is de zoekmachine van plan een betaalde, volledig advertentievrije zoekoptie te lanceren naast het gratis aanbod.

Toekomstige functies omvatten Goggles, een manier om resultaten te filteren op basis van de eigen voorkeuren van de gebruiker, waarbij gebruikers hun samengestelde rangschikkingsmodellen kunnen delen met de community. Brave is ook van plan zijn index in de toekomst beschikbaar te stellen “om andere zoekmachines aan te drijven”.

In een verklaring beschreef CEO Brendan Eich Brave Search als “de beste privacy-zoekmachine in de branche, evenals de enige onafhankelijke zoekmachine.” In tegenstelling tot andere zoekmachines die gebruikers op de voet volgen of hun eigen indexen niet aanbieden, biedt de zoekmachine “een nieuwe manier om relevante resultaten te krijgen met een door de gemeenschap aangedreven index, terwijl de privacy wordt gegarandeerd.”

Door crypto aangedreven privacykruistocht

Brave Search is de nieuwste in een reeks privacybeschermende producten van het bedrijf, met name de door cryptovaluta aangedreven Brave Browser. De browser biedt een alternatief model voor het advertentiegestuurde internet, waarbij gebruikers Basic Attention Tokens (BAT) verdienen om ervoor te kiezen advertenties (zonder misbruik van hun privacy) te bekijken.

Sinds de lancering heeft Brave zijn aanbod uitgebreid met mobiele apps, een crypto wallet in de browser en een samengestelde nieuws– en videofeed. In februari 2021 kondigde het bedrijf plannen aan om zijn eigen gedecentraliseerde cryptobeurs (DEX) te bouwen, die voordelen zou bieden aan BAT-houders.

Het is echter niet allemaal van een leien dakje gelopen voor het browserbedrijf. In februari 2021 onthulde het bedrijf ook dat zijn geïntegreerde Tor-browser .onion-adressen had gelekt naar providers van domeinnaamsystemen. Terwijl de bug was gepatcht, had Brave vice-president IT, Ryan Watson, eerder toegegeven in een Reddit-discussie dat “Brave met Tor niet hetzelfde privacyniveau biedt als de Tor-browser op zichzelf, als je leven afhangt van volledig anoniem te blijven, gebruik dan de Tor browser.”

[cryptocurrency_widget type=”button-link” template=”inverted” color=”black” assets=”BAT~USD” url=”https://dutchcryptonews.com/coins/bat/” target=”_self” markup=”{logo} {name} {price_to}” api=”cryptocompare.com” realtime=”true”]

24/06/2021 – 03u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.