13 september 2021

Cardano lanceert smart contracts na succesvolle hard fork

Cardano heeft zijn Alonzo upgrade voltooid om programmeerbare contracten aangedreven door Plutus te introduceren.

Afgelopen nacht tweette het bedrijf achter Cardano dat de upgrade met succes was voltooid op epoch 290, waardoor de creatie en uitvoering van smart contracts na zeer lang wachten op de publieke blockchain voor de eerste keer mogelijk werd.

Ondanks de viering van de mijlpaal, merkt Cardano op dat het nog steeds "vroege dagen voor het project" zijn, en beweert dat nu "de missie echt begint" in een blogbericht gepubliceerd net voor middernacht:

Cardano heeft de voltooiing van zijn Alonzo hard fork aangekondigd, die zijn langverwachte smart contract functionaliteit inluidt.

"Dit is waar de missie echt begint als wij - de hele gemeenschap - beginnen met het leveren van de visie waar we allemaal al zo lang naartoe hebben gewerkt. Het bouwen van een gedecentraliseerd systeem dat economische identiteit en kansen uitbreidt naar iedereen en overal."

De Alonzo upgrade maakt het mogelijk om slimme contracten te schrijven voor Cardano met behulp van Plutus scripts, die het team beschrijft als "een speciaal gebouwde programmeertaal en uitvoeringsplatform voor smart contracts met behulp van de functionele programmeertaal Haskell."

Het team heeft zijn community echter aangemoedigd om realistische verwachtingen te hebben voor Alonzo, verklarend:

"Er rusten hoge verwachtingen op deze upgrade. Sommige onredelijk hoog. Fans van Cardano verwachten misschien een verfijnd ecosysteem van consument-ready dApps die onmiddellijk na de upgrade beschikbaar zijn. Verwachtingen moeten hier gemanaged worden."

Cardano is een publieke blockchain die werd opgericht door Ethereum medeoprichter Charles Hoskinson en ontwikkeld door zijn onderzoeksbureau IOG/IOHK.

Terwijl Cardano beloofde te wedijveren met Ethereum's dominantie in het hosten van gedecentraliseerde financiën (DeFi) en Web3-toepassingen, heeft het project kritiek geoogst voor het niet leveren van smart contract functionaliteit tot nu toe, ondanks de lancering in september 2017.

Dominic Williams, oprichter van rivaliserend platform Internet Computer (ICP), bekritiseerde Cardano voor de hoeveelheid tijd die het protocol nodig had om smart contracts te lanceren, verklarend:

"Het verbaast me dat dit netwerk al 2 jaar op de markt was, nu nog maar net ondersteuning voor slimme contracten toevoegt en mensen zelfs blij zijn met deze vooruitgang."

Cardano kreeg begin september ook kritiek te verduren nadat de eerste DApp die op zijn testnet werd gelanceerd, waarbij men problemen ondervond door het mislukken van gelijktijdige transactieverwerking.

Uitgesproken Ethereum maximalist, Anthony Sassano, tweette: "Serieus 6 jaar van peer-reviewed onderzoek en een marktkapitalisatie van meer dan $90 miljard later en de eerste DApp op Cardano kan niet eens gelijktijdige transacties verwerken (aka precies datgene wat je nodig hebt voor DeFi)."

Cardano heeft sindsdien geprobeerd om de kritiek te adresseren, door te beweren dat dApps gebouwd op het protocol "niet beperkt zijn tot één transactie per blok."

Ondanks veel tegenstand, dreef de hype voor de upgrades op het blockchainnetwerk van Candano onlangs zijn token ADA naar recordhoogtes, met ADA die 192% steeg van een lokaal dieptepunt van $1,06 eind juli naar $3,10 op 3 september volgens gegevens van CoinGecko. ADA is ook meer dan 1.600% gestegen sinds het begin van 2021.

ADA is sindsdien echter gedaald en schommelde de afgelopen week tussen ruwweg $2,30 en $2,80, wat suggereert dat veel speculanten het gerucht hebben gekocht en het nieuws hebben verkocht.


13/09/2021 - 12u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram