x Oud archief

Cardano nadert nieuwe grote upgrade terwijl ADA rally heeft neergezet

cryptostheen 6 min lezen

De munt ADA van de Cardano Foundation bereikte zijn hoogste punt ooit van $0,97 op 12 februari, nadat hij het jaar begon met handelen op $0,18, wat tot nu toe 438% winst oplevert. Afgezien van de macrotrends in de cryptocurrency-industrie die de prijs van de pioneers opdrijven, zoals Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) die zich vertalen naar andere altcoins, zoals LINK, DOT, enz., kan de groei van Cardano ook worden toegeschreven aan de netwerkupdates die Cardano heeft uitgevoerd op zijn blockchainnetwerk.

Historische prijsgrafiek van Cardano (ADA) // Bron: Coingecko

Op 3 februari voerde Cardano’s ontwikkelingsbedrijf Input Output Hong Kong met succes een hard fork uit en paste ook de native token -upgrade van Goguen, bekend als de Mary-upgrade, toe op Cardano’s testnet, dat de blockchain transformeert in een netwerk voor meerdere digitale activa (multi-asset) vergelijkbaar met Ethereum.

Het team verwacht het mainnet eind februari te hebben gelanceerd. De andere features van de Goguen-update zullen gelijktijdig worden uitgerold in overeenstemming met de verschillende fasen van de Cardano roadmap.

In termen van functionaliteit zou deze upgrade de native tokens van Cardano gelijkstellen aan ERC-20 vervangbare en ERC-721 non-fungible tokens op Ethereum. Voor het eerst kunnen gebruikers van de Cardano blockchain hun eigen tokens maken, of het nu gaat om fungible tokens of NFT’s. Naast deze overeenkomsten met de Ethereum blockchain, zijn er verschillen in het ontwerp tussen de native tokens van Cardano in vergelijking met Ethereum tokens.

Cardano is verschillend in zijn ontwerp

Het eerste grote verschil na de upgrade is dat er ‘geen uitvoeringskosten’ (transactiekosten) in rekening worden gebracht, die normaal gesproken aan een gebruiker worden aangerekend bij interactie met een slim contract van een token op de blockchain van Ethereum, ook wel gasfees genoemd.

De recente bull runs die werden waargenomen in Ether en andere Ethereum blockchain tokens hebben geleid tot extreem hoge gaskosten als gevolg van netwerkcongestie (overdrukte op het netwerk), waardoor retailbeleggers worden ontmoedigd om mee te doen. Hinrich Pfeifer, algemeen secretaris van de Cardano Foundation, besprak onlangs hoe Cardano’s native tokens in dit aspect zouden verschillen: “Native tokens op Cardano worden op het netwerk afgehandeld zonder dat er een smart contract nodig is, en daarom zijn er geen gasfees vereist om native tokens op Cardano af te handelen.” Hij voegde verder toe:

“In plaats daarvan vereist het verzenden van tokens een nominale vergoeding (de ‘min-ada-value’ genoemd), te betalen in ADA, om naast de tokens te worden verzonden. U kunt ook meerdere native tokens bundelen en ze samen in één transactie verzenden (dit verhoogt de ‘min-ADA-value’). Deze vergoeding is echter niet afhankelijk van netwerkcongestie en is ook niet afhankelijk van de uitvoering van smart contracts.”

Het niet nodig hebben van slimme contracten om tokens aan te maken zou tot andere voordelen leiden, omdat er geen ruimte zou zijn voor fraudeurs om misbruik te maken van kwetsbaarheden in slimme contracten, menselijke fouten en andere risico’s die verband houden met slimme contracten – iets waar Ethereum medeoprichter Vitalik Buterin de gemeenschap voor waarschuwde.

Pfeifer ging verder in op hoe “de mogelijkheid om geld over te hevelen via een slimme contractexploitatie wordt geëlimineerd” op de Cardano blockchain: “Door de gebruiker gedefinieerde native tokens op Cardano te laten gebruiken, hebben ze dezelfde onderliggende tokenlogica als de blockchain van Cardano zelf. De scripttaal van Cardano heeft geen gehele getallen met een vaste grootte, en het grootboek (ledger) zelf volgt de beweging van het token en verwerkt de tokenlogica.”

James Beck, directeur communicatie en inhoud bij ConsenSys – een blockchaintechnologiebedrijf dat de infrastructuur van Ethereum ondersteunt – vertelde hoe Ethereum deze slimme contractrisico’s aanpakt:

“Ethereum ondersteunt smart contracts sinds 2015, maar de ontwikkeling ervan is nog steeds een gebied dat volwassen moet worden. Met Ethereum worden elke week bugs en beveiligingsrisico’s ontdekt en toegevoegd aan een open database voor bewezen processen voor de beveiliging van smart contracts.”

ADA vecht voor de nummer 4 cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie

ADA heeft onlangs haar driejarige hoogste punt bereikt en wist DOT en XRP met een sprong voorwaarts voorbij te steken, om even voor kort als de vierde grootste cryptocurrency te worden genoteerd. In tegenstelling tot meme-cryptos, zoals Dogecoin (DOGE), die recentelijk veel aandacht hebben gekregen van de media en zelfs van persoonlijkheden als Elon Musk, kan de groei van Cardano worden toegeschreven aan de degelijke fundamenten en werkingsprincipes die het bezit.

[cryptocurrency_widget type=”accordion” template=”info” color=”black” assets=”ETH~USD,ADA~USD,DOT~USD” start_expanded=”false” api=”cryptocompare.com” realtime=”false” animation=”disabled”]

Omdat institutionele beleggers een belangrijke katalysator zijn voor cryptocurrency-markten, is Cardano van plan om meer grip te krijgen op hen in vergelijking met andere blockchain-protocollen.

“We verwachten dat de bewering van de waarde van Cardano, met name de mate van veiligheid en betaalbaarheid die wordt gegarandeerd door onze native tokens en focus op formele methoden, populair zal blijken te zijn bij instituties en ondernemingen. Andere blockchain-protocollen hebben geworsteld met veelbesproken beveiligingsproblemen en enorme verliezen gekend via slimme contractexploits. Dit heeft op zijn beurt het institutioneel geld ertoe aangezet om heel voorzichtig te zijn bij het verkennen van blockchain gebaseerde oplossingen.”

Bovendien zou het feit dat Cardano is geïmplementeerd in Haskell, een functionele programmeertaal die bekend staat om zijn applicaties met hoge aansprakelijkheid, verschillende zakelijke gebruiksscenario’s kunnen openen waarbij grote ondernemingen en zelfs regeringen betrokken kunnen geraken. Pfeifer van de Cardano Foundation verklaarde verder: “Cardano zou een heel ander marktaandeel kunnen veroveren dan Ethereum – dat van identiteitsoplossingen op nationaal niveau, back-end financiële infrastructuur en krachtige doeleinden voor bedrijven.”

Ethereum nog steeds koning der blockchain

Hoewel het ‘Ethereum-killer’-concept al bestaat sinds Ethereum het monopolie heeft verworven in scenario’s voor blockchain-gebruiksscenario’s, zijn er geen netwerken geweest die gebruikers en ontwikkelaars hebben kunnen genereren waar Ethereum momenteel zo trots op is. Verschillende netwerken proberen al een tijdje aan dit beeld te voldoen en hebben de interesse van de ontwikkelaar tot op vandaag nog niet echt gewekt zoals verwacht.

Een belangrijk aspect om naar te kijken bij het overwegen van de concurrentie voor Ethereum, zijn de schaalbaarheidsproblemen die Ethereum 2.0 voorstelt op te lossen door over te stappen op een proof-of-stake -protocol. De schaalbaarheid van Cardano wordt verwacht via Hydra, dat meerdere ‘heads’ zou hebben met hoge transactiedoorvoer, gemeten in transacties per seconde. Elke “Hydra-head” kan potentieel tot 1.000 TPS verwerken.

Pfeifer zei dat TPS niet de enige maatstaf voor schaalbaarheid kan zijn vanwege de Hydra-heads-structuur van Cardano, aangezien verschillende soorten transacties op de blockchain kunnen plaatsvinden, en voegde eraan toe: voer een Hydra-head uit. Daarom kon de TPS van het Cardano-netwerk dienovereenkomstig worden geschaald met het aantal stake-pools dat op een Hydra-head draait.”

Momenteel zijn er meer dan 1.400 onafhankelijke stake pools actief op de Cardano blockchain. Dat gezegd hebbende, heeft Ethereum momenteel de grootste ontwikkelaarspool, die veelgebruikte applicaties en interfaces bouwt, zoals MetaMask, Compound en Protocol, inclusief het kernprotocol van Ethereum zelf. Beck wees erop hoe de pool van Ethereum zich verhoudt tot Cardano:

“Ethereum is nog steeds het meest actief ontwikkelde blockchain-protocol, met 42.457 commits aan de code van gemiddeld 220 maandelijkse actieve kernontwikkelaars. Cardano loopt niet zo ver achter, met 37.327 commits, maar IOHK is ook betrokken bij Ethereum Classic, waardoor de data waaraan het protocol wordt toegeschreven kan toenemen.”

Deze hoge ontwikkelaarsactiviteit is cruciaal voor de groei van elke blockchain en de netwerkeffecten ervan. Het is ook belangrijk om slimme contractstandaarden en best practices te creëren, zoals Ethereum probeerde te doen. Bovendien wordt het schaalprobleem momenteel aangepakt door tweede-laags netwerken, zoals Optimist Rollups en ZK-Rollups, en zoals Beck verder verklaarde, verlagen ze “vergoedingen en congestie door de doorvoer van de blockchain te verhogen tot meer dan 1.000 – 2.000 TPS.”

De rollup chain kan ook worden gezien als een resem onafhankelijke datascherven die experimenten mogelijk maken met verschillende gegevens- en uitvoeringsmodellen die nog steeds op Ethereum zijn gevestigd. Deze roll-ups maken deel uit van de Eth2-roadmap en zijn bedoeld om Ethereum op korte termijn schaalbaarder te maken.

De wet van Metcalfe stelt dat de waarde van een bepaald netwerk recht evenredig is met het aantal gebruikers in het netwerk. Dit zou misschien wel de belangrijkste statistiek kunnen zijn om een ​​netwerk te waarderen, aangezien het verwijst naar de activiteit die op het netwerk wordt gemeten. Hier is waar Ethereum Cardano volledig in de schaduw stelt, met dagelijkse actieve adressen van meer dan 760.000 in vergelijking met ongeveer 71.000 actieve gebruikers op Cardano.

Ongeacht hun toepassing en waargenomen rivaliteit, is het op dit moment duidelijk dat Ethereum Cardano nog steeds ver voor is in de blockchain-race, gezien de gebruikers en het aantal DeFi-applicaties op basis van hun huidige blockchains.

Het is geen onbedenkelijk scenario dat Cardano in de loop van de tijd Ethereum met succes kan inhalen met zijn sterke fundamentals, wat ertoe kan leiden dat sommige DeFi-applicaties migreren van Ethereum naar Cardano, zoals onlangs door DNATags is gedaan. Pfeifer benadert het doorbreken van de hegemonie echter met een positieve kijk:

“Het is zeer waarschijnlijk dat in de toekomst meer dan één blockchain-protocol met succes naast elkaar zal bestaan. Elke Cardano-entiteit richt zich op interoperabiliteit voor het welzijn van de hele blockchainindustrie, in plaats van directe concurrentie en vergelijking. We staan open voor samenwerking met andere blockchains.”


[mcrypto id=”8427″]

14/02/2021 – 20u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.