28 januari 2021

Centrale banken die een vijfde van de wereldbevolking vertegenwoordigen, zullen waarschijnlijk binnen 3 jaar CBDC uitgeven

Volgens de Bank for International Settlements (BIS) gaan veel landen naar vergevorderde stadia van hun betrokkenheid in een CBDC.

Volgens een nieuw rapport van de Bank for International Settlements komen de digitale valuta's van de centrale bank, of CBDC's, in de ‘vergevorderde’ fases van betrokkenheid, nu landen over de hele wereld proberen te profiteren van blockchaintechnologie.

In zijn laatste onderzoek naar de ontwikkeling van CBDC’s laat de BIS zien dat centrale banken die ongeveer een vijfde van de wereldbevolking vertegenwoordigen, in de komende drie jaar een "CBDC voor algemene doeleinden" zullen introduceren.

Het 23 pagina's tellende document is gebaseerd op primair overleg met meer dan 60 monetaire autoriteiten eind 2020.

Uit het onderzoek blijkt dat 86% van de centrale banken wereldwijd actief bezig is met het verkennen van CBDC's. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de meerderheid in de nabije toekomst een digitale valuta zal uitgeven, gaat een aanzienlijke minderheid vooruit.

Ongeveer 60% van de centrale banken experimenteert met digitale valuta, terwijl 14% doorgaat met ontwikkeling en proefprogramma's.

"Over de hele wereld wordt de belangstelling voor CBDC's nog steeds bepaald door lokale omstandigheden", aldus de auteurs Codruta Boar en Andreas Wherli. "In opkomende markten en opkomende economieën, waar centrale banken relatief sterkere motivaties rapporteren, stimuleren financiële inclusie en efficiëntie van betalingen doelstellingen voor algemene CBDC-werkzaamheden."

De Federal Reserve van de Verenigde Staten is één van de monetaire autoriteiten die actief onderzoek doet naar CBDC's. Economen van de Fed onderzoeken de zogenaamde "intrinsieke waarde" van de digitale dollar en hebben hierover verschillende onderzoeksrapporten gepubliceerd.

De auteurs van het laatste rapport van BIS concluderen:

“De meeste centrale banken onderzoeken nu op de één of andere manier de argumenten voor een CBDC en over het algemeen geeft het onderzoek een voortdurende verschuiving aan van puur conceptueel onderzoek naar experimenten en proefprojecten. Maar ondanks deze ontwikkelingen lijkt een wijdverbreide uitrol van CBDC's nog ver weg. "

In voorbereide opmerkingen die naast het rapport werden vrijgegeven, zei de algemeen directeur van BIS, Agustin Carstens, dat CBDC's "kunnen dienen als basis voor goed functionerende betalingen", maar alleen als ze vergezeld gaan van "goede wetshandhaving". “Anonieme tokens zullen niet werken”, zei hij.

Carsten legde uit dat CBDC's zonder bijgevoegde identiteit de bezorgdheid over het witwassen van geld zouden doen toenemen, de inspanningen om financiële inclusie te stimuleren zouden ondermijnen en zouden bijdragen aan grensoverschrijdende instabiliteit.

"Als ze goed zijn ontworpen en breed worden toegepast, kunnen CBDC's een complementair betaalmiddel worden dat specifieke gebruikssituaties en marktfalen aanpakt. Ze zouden kunnen fungeren als katalysator voor voortdurende innovatie en concurrentie op het gebied van betalingen, financiën en handel in het algemeen."

De BIS, die gewoonlijk de "bank der centrale banken" wordt genoemd, bevordert monetaire en financiële stabiliteit en internationale samenwerking tussen centrale banken wereldwijd. Opgericht in 1930 en met het hoofdkantoor in Bazel, Zwitserland, is het mandaat van de organisatie in de afgelopen decennia uitgebreid met noodfinanciering voor regeringen in moeilijkheden.

De bank, die als bank voor centrale banken werkt, zei ook dat alleen centrale banken digitale valuta mogen uitgeven, aldus een verslag van Bloomberg.

Bitcoin kan "helemaal kapot gaan" en is uiteindelijk een risicovolle investering, zei de Bank for International Settlements (BIS) vandaag naar verluidt.

De BIS werkt momenteel aan een platform voor het regelen van CBDC’s. Experimenten in een vroeg stadium zullen later dit jaar beginnen.

Race onder centrale spelers en de digitale valuta van de centrale bank


28/01/2021 - 04u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram