28 december 2020

Chainlink effent pad voor meer ‘blockchain’ innovatie in 2021

In 2021 wil Chainlink verschillende blockchains laten samenwerken met een overvloed aan data voor maximale innovatie, zegt medeoprichter Sergey Nazarov.

In het afgelopen jaar is de gedecentraliseerde Oracle-provider Chainlink door het World Economic Forum uitgeroepen tot één van de meest opmerkelijke technologiepioniers van 2020, geïntegreerd door meer dan 300 projecten samen met zijn LINK token dat we in de top tien zagen schieten als één van de best presterende cryptovaluta van het jaar.

Als 2020 het jaar van Chainlink was, is het redelijk om te zeggen dat de medeoprichter van het bedrijf, Sergey Nazarov, hoge verwachtingen heeft voor 2021. Hij vertelde dat de startup twee ambitieuze doelen heeft voor het komende jaar.

De startup hun eerste doel is een voortdurende focus op de veiligheid en betrouwbaarheid van Chainlink's oracles, zodat het netwerk kan opschalen naar tientallen miljarden dollars aan waarde. De tweede is om een datarijke omgeving te bieden "waarin we de smart contracts kunnen bouwen die onze sector gaan bepalen." Dat, zei hij, zal 'ecosystemen zaaien waarin ontwikkelaars nu dingen kunnen bouwen die ze voorheen niet konden bouwen'.

Data & DECO

Het oraclenetwerk, dat slimme contracten in staat stelt om veilig toegang te krijgen tot off-chain datafeeds, web-API's en traditionele financiële gegevens, zet in op het brengen van een schat aan geverifieerde gegevens naar de blockchain-sector in 2021.

"Je zult een grote hoeveelheid data zien in DeFi; je zult ook een breed scala aan gegevens zien,” vertelde Nazarov. Dat varieert van sportgegevens tot verzekeringsgegevens over weersomstandigheden, scheepvaart en zakelijke gebruiksscenario's. "Al deze verschillende datasets zullen er zijn," voegde hij eraan toe. “We kunnen niet eens voorspellen hoe mensen om hen heen gaan bouwen. Ze zullen fascinerende dingen bouwen, zoals voorspellingsmarkten en allerlei soorten gebruiksscenario's waar ik enorm enthousiast over ben."

Daarnaast in de plannen van Chainlink is de overname in 2020 van DECO, een verificatieprotocol voor oracles, een belangrijke stap. DECO is ontwikkeld door onderzoekers van Cornell University en kan de authenticiteit van gegevens bewijzen, terwijl de privacy wordt gewaarborgd - en de startup is bezig deze dus te integreren.

DECO gaat allerlei soorten gegevens beschikbaar stellen. Identiteitsgegevens kunnen bijvoorbeeld worden geverifieerd, waardoor een transactie kan voldoen aan de vereisten van Know-Your-Customer (KYC) of Anti-Money-Laundering (AML), zonder gevoelige informatie in de netwerken bloot te leggen.

DECO zou zelfs al grote interesse gewekt hebben van buiten de blockchain-sector.

Diversificatie van DeFi

In 2021 zal Chainlink meer verifieerbaar bewijs van reserves genereren. Het mechanisme, ontwikkeld door Chainlink, houdt in dat oracles vraag op het netwerk bijwerken en informatie verstrekken over reservefondsen, zoals die van stablecoins, die vervolgens kunnen worden gebruikt door andere DeFi-applicaties op Ethereum. Het mechanisme wordt al gebruikt door stablecoin tUSD en crypto-bewaringsdienst BitGo.

“Het bewijst dat er onderpand bestaat dat daadwerkelijk wordt gedekt door activa uit de echte wereld die we consequent controleren om er zeker van te zijn dat ze bestaan; dat ze een bepaalde waarde hebben,'' zei Nazarov. "Dat maakt het onderpand van de off-chain wereld acceptabel voor de onchain-wereld," legde hij uit.

Chainlink's doel was om DeFi "voor verschillende soorten onderpand te maken, zodat mensen de risico's kunnen spreiden."

Tijdens de DeFi-bubbel van 2020 hebben honderden DeFi projecten Chainlink geïntegreerd. De startup lanceerde ook zijn verifieerbare willekeurigheidsmechanisme voor gamingtoepassingen en werkte samen met verzekeringsmaatschappijen waardoor ze nieuwe financiële producten konden bouwen.

Meer toegang tot on-chain gegevens zal innovatie stimuleren // Bron: Chainlink

“De dynamiek die we nastreven is dat de gehele groei van de DeFi-markt een markt zal creëren voor gaming-NFT's; het gaat een markt creëren voor verzekeringsproducten die op de DeFi-markt worden verkocht, want als je eenmaal inkomsten hebt uit een verzekeringsproduct, kun je die inkomsten gebruiken, er een slim contract van maken en het als onderpand verkopen aan de DeFi-markt, " legde hij uit.

Dit, zei hij, zal ervoor zorgen dat de DeFi-markt "gediversifieerd is, in termen van risico, omdat het al deze andere soorten onderpand heeft."

Opvoeren van integraties, financiering van ontwikkelaars en andere use-cases

In 2020 integreerde de Associated Press, één van 's werelds meest vertrouwde persbureaus, Chainlink om de resultaten van de Amerikaanse verkiezingen cryptografisch op de blockchain te publiceren. Het bureau heeft nu een Chainlink node en Nazarov verwacht dat er in 2021 meer dataproviders aan boord zullen komen - hetzij alleen, hetzij met een partner.

Vóór 2020 had Chainlink zich gericht op de Ethereum blockchain; In de loop van het jaar breidde het zijn bereik echter uit, waarbij zowel Polkadot als Tezos zijn technologie integreerden. 2021 belooft meer niet-Ethereum-integraties, zei Nazarov: "We zijn al in de laatste fase van integratie met veel verschillende ketens."

Donkere wolk boven DeFi

Een "grote donkere wolk" aan de horizon. In 2020 werd een aantal DeFi projecten verwoest door een reeks aanvallen, het resultaat van wat bekend is geworden als "flitsaanvallen" (flash loan attacks).

In de afgelopen maanden verloor Harvest Finance $34 miljoen, Cheese Bank $3,3 miljoen; Akropolis leed een verlies van $2 miljoen; Value DeFi verloor $6 miljoen; Pickle Finance verloor $20 miljoen; en Warp Finance verloor $8 miljoen.

"Deze DeFi flash-leningaanvallen hebben een verkeerde naam gekregen," zei Nazarov. "Ze zetten mensen aan het denken over een flash loan als iets slechts, terwijl dit in feite aanvallen zijn op de prijs."

De enige manier om tegen hen te waken, is door een gedecentraliseerde oracle-dienst zoals Chainlink te gebruiken, die prijsgegevens van honderden beurzen haalt, in plaats van één enkele beurs als prijsbron te gebruiken. Anders "kan iemand zonder enig begrip van hoe te coderen gewoon de markt in die exchange gaan manipuleren en daardoor de prijs veranderen - waardoor uw contract wordt geactiveerd." Eind 2020 stelden Chainlink en het World Economic Forum industriestandaarden voor gedecentraliseerde oracles voor in een nieuwe academische paper.

Hoewel aanvallen op flitsleningen relatief klein van omvang waren, waarschuwde Nazarov tot op heden dat er "tientallen miljoenen of honderden miljoenen dollars" op het spel staan, en "meer mensen oracle-beveiliging net zo serieus nemen als ze de beveiliging van smart contracts."

Blockchain in de toekomst

Zonder namen te onthullen, zei Nazarov dat hij onlangs een toegenomen interesse in Chainlink's technologie had gezien van traditionele webbedrijven - momenteel niet-blockchain gerelateerde bedrijven, die een oraclenetwerk wilden gebruiken om zich verder te ontwikkelen.

"Wat we in 2021 zouden kunnen zien, zijn meer web- en bedrijfssystemen die geen blockchain gebruiken, maar Chainlink gebruiken om meer met elkaar te verbinden."

Een verklaring waarin de WEF paper wordt besproken gaat over het vooruitzicht van partijen buiten de blockchain-sector, traditionele financiële instellingen en IT-initiatieven van de overheid die oracles introduceren om compatibel met blockchain te worden. In de paper worden de overwegingen uiteengezet bij het gebruik van bestaande IT-infrastructuur met behulp van een blockchain-oracle zoals Chainlink.

"Ik kan me niet voorstellen dat adoptie zal vertragen", verwijzend naar de groei van Chainlink die volgens hem in 2021 zal plaatsvinden.


28/12/2020 - 06u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram