14 april 2021

Coinbase (COIN) maakt debuut op $381, 52% hoger dan de referentieprijs

De cryptocurrency exchange Coinbase van Brian Armstrong is nu officieel een beursgenoteerd bedrijf. Voorafgaand aan de directe notering op de Nasdaq, kregen alle 1.700 fulltime werknemers een "bedankje" van 100 aandelen.

Coinbase, de in San Francisco gevestigde cryptobeurs onder leiding van Brian Armstrong, is eindelijk een beursgenoteerd bedrijf.

Het aandeel van het bedrijf, $COIN, debuteerde woensdagmiddag op de Nasdaq voor een prijs van $381, een stijging van 52% ten opzichte van de referentieprijs van $250. De aandelenkoers van $381 geeft het bedrijf een waardering van slechts een fractie minder dan $100 miljard.

Cruciaal was dat de directe notering van vandaag geen beursintroductie was. Het bedrijf is dus openbaar gemaakt via een directe notering, wat betekent dat de referentieprijs geen directe indicator is van de marktkapitalisatie van het bedrijf. Het impliceert simpelweg een waardering van $65 miljard, wat lager is dan andere schattingen, variërend tussen de $68 miljard en $120 miljard.

De aankondiging van Nasdaq verklaarde dat de referentieprijs - die eerdere transacties weerspiegelt maar werd vastgesteld in overleg met de financiële adviseurs van Coinbase - werd gecreëerd vanwege het feit dat "COIN recentelijk niet heeft gehandeld op een private markt."

De referentieprijs weerspiegelt niet de openingsprijs, de aankondiging maakte duidelijk:

“Houd er rekening mee dat de referentieprijs GEEN biedprijs is en niemand aandelen tegen die prijs heeft gekocht of verkocht. De openbare openingsprijs zal worden bepaald op basis van koop- en verkooporders in de openingsveiling op de Nasdaq."

Waar een IPO de introductie van nieuwe aandelen inhoudt, verkoopt een directe notering doorgaans bestaande aandelen van werknemers en investeerders. Het is logisch voor een bedrijf als Coinbase, dat reeds het grootste deel van het afgelopen decennium bestaat en al honderden miljoenen aan durfkapitaal heeft opgehaald.

Dankzij die financiering zijn vroege Coinbase-investeerders zoals Marc Andreessen aanzienlijk vermogend geworden. Andreessen is de grootste aandeelhouder die geen werknemer is, met de meeste individuele stemrechten na CEO Brian Armstrong.

De rapper Nas en zijn investeringsmaatschappij Queensbridge Venture Partners, die in 2013 in Coinbase investeerden, nemen vandaag ook wat geld mee naar huis.

Eén van de eigenaardigheden van COIN-aandelen is de nabijheid van cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) - in Coinbase zijn 'Form S-1'-aanvraag, eerder dit jaar ingediend bij de SEC, zei het bedrijf dat het handelsvolume op zijn platform rechtstreeks verband houdt met de prestaties van de markt.

Of die correlatie vruchten afwerpt voor aandeelhouders, is nu een vraag van $100 miljard.

In de aanloop naar de aandelennotering op de Nasdaq verraste Coinbase alle 1.700 fulltime werknemers door ze elk 100 aandelen te geven, ter waarde van $25.000 tegen een referentieprijs van $250 per aandeel. Het "dankjewel"-geschenk van 25 maart is een vrijblijvende schenking, wat betekent dat ze deze onmiddellijk konden verkopen nadat het aandeel openbaar werd gemaakt.

Deze aandelen komen bovenop de 105.510 aandelen die de afgelopen jaren zijn uitgedeeld aan werknemers van de Ierse tak van Coinbase.

Coinbase (COIN) aandelen verhandelen in de vorm van tokens

Volgens een aankondiging op woensdag zal Binance vandaag een Coinbase aandelentoken (COIN) vermelden, waardoor gebruikers fractionele Coinbase-aandelen kunnen verhandelen op het handelsplatform van Binance.

Het nieuwe aandelentoken wordt verhandeld tegen Binance USD (BUSD), de stablecoin van Binance, die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt uitgegeven door Paxos Trust Company.

Binance zei dat Coinbase-aandelentokens volledig commissievrij zijn, deze digitale tokens worden volledig ondersteund door een bewaarportefeuille van onderliggende effecten die de tokens vertegenwoordigen. De beurs verklaarde dat houders van aandelentokens in aanmerking komen voor het economisch rendement op de onderliggende aandelen, inclusief mogelijke dividenden.

De handel in aandelentokens op Binance volgt de traditionele beursuren en is niet beschikbaar voor inwoners van het vasteland van China, Turkije en andere beperkte rechtsgebieden. Het nieuws komt kort nadat Binance eerder deze week een verhandelbaar aandelentoken voor Tesla had genoteerd.

Nog geen account op het handelsplatform van Binance? Klik hier om u aan te melden en ontvang levenslang 20% extra korting op handelskosten


Join ons op Telegram!
Crypto Chat | Nieuws BE & NL

14/04/2021 - 20u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram