11 mei 2022

Correlatie van Bitcoin (BTC) met de S&P 500 bereikt een nieuwe recordhoogte

Bitcoin en de correlatie ervan met gevestigde activaklasses worden al jaren onderzocht door beleggers uit allerlei sectoren en met allerlei achtergronden.

Interessant is dat, terwijl de grootste cryptomunt ter wereld onderhevig is geweest aan een stortvloed van neerwaartse druk, met een verlies van $280 miljard in de totale marktwaarde van Bitcoin (BTC) sinds het begin van 2022, de correlatie met de S&P 500 ook een nieuwe recordhoogte heeft bereikt.

De oprichter en CEO van Quantum Economics Mati Greenspan onthulde op 10 mei dat:

"De correlatie van Bitcoin met de S&P 500 heeft een nieuwe frustrerende all-time high bereikt."

Correlatie tussen Bitcoin (BTC) en de S&P 500 // Bron: Mati Greenspan

Evenals merkte chief investment strategist bij Charles Schwab & Co, Liz Ann Sonders op dat de voortschrijdende 120-daagse correlatie tussen de S&P 500 en BTC blijft stijgen.

Het lopende debat over de vraag of Bitcoin als een veilige haven kan dienen of een risicovolle investering is, zal waarschijnlijk oplaaien nu de gevoeligheid van de cryptomunt voor de aandelenmarkten toeneemt door de bezorgdheid dat de agressieve plannen van de Amerikaanse centrale bank de economie in een recessie kunnen sturen, waarbij sommige economen zelfs waarschuwen "dat de economie in de Verenigde Staten op het punt staat stil te vallen".

Sommige experts op de traditionele financiële markten beginnen te geloven dat aandelen een redelijke afdekking of hedge tegen inflatie kunnen zijn, omdat bedrijven mogelijk hun prijzen kunnen verhogen om winstmarges veilig te stellen.

Met deze accentverschuiving begint het verhaal van de aandelenmarkt meer te lijken op dat van Bitcoin, die door veel beleggers al lang wordt beschouwd als een mogelijke bescherming tegen snel stijgende prijzen of een dalende fiatvaluta. Desondanks steeg de Amerikaanse dollarindex op maandag 9 mei naar het hoogste niveau in 20 jaar, ondanks de toenemende inflatie.

De correlatiecoëfficiënt tussen de koers van Bitcoin en de S&P 500 is één van de hoogste waarden van het jaar tot nu toe. Als gevolg hiervan, wanneer de aandelenmarkt stijgt, volgt BTC vaak, en het omgekeerde is waarschijnlijk ook het geval.

Voorstanders van cryptomunten hebben lang gesuggereerd dat BTC en andere digitale activa op lange termijn kunnen dienen als afdekking tegen wilde schommelingen in andere delen van de financiële markt, omdat ze een afwijkende activaklasse zijn.

Uiteindelijk lijkt het erop dat dit concept momenteel wordt uitgedaagd nu meer speculatieve sectoren van de markt onder druk komen te staan als gevolg van de recente renteverhoging in de VS.


Cryptocurrencies en blockchaintechnologie - Nog steeds veel vragen, maar weinig antwoorden? Lees meer in de Crypto Gids (FAQ) van Dutch Crypto News

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram