28 januari 2022

Crypto fundamentals zijn sterker dan ooit, volgens nieuw rapport

De recente sell-off werd grotendeels gedreven door het sentiment over de kwantitatieve verkrapping van de Amerikaanse Federal Reserve en de projecties van hogere rentevoeten, maar de fundamentals van crypto zijn sterker dan ooit.

De cryptomarkt is in 2022 niet positief van start gegaan, aangezien de waarde van alle cryptomunten sinds het nieuwe jaar sterk zijn gedaald, een daling die al in november vorig jaar begon. Na het behalen van nieuwe recordhoogtes zijn Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), de leidende cryptocurrencies naar marktkapitalisatie, respectievelijk 46% en 51% gedaald op het moment van schrijven. In de afgelopen 30 dagen verloor de bredere markt meer dan $750 miljard aan totale waarde.

In een recent rapport van de Amerikaanse vermogensbeheerder Bitwise, geschreven door Chief Investment Officer Matt Hougan en Director of Research David Lawant, wijzen de auteurs naar het marktsentiment als de drijvende kracht achter de prijsdaling. Volgens het rapport "drijft een zwak sentiment de financiële markten lager, zelfs als de fundamentals sterk blijven." In de afgelopen week is de Bitwise 10 Index meer dan 20% gedaald.

Het rapport luidt:

"De markt zal waarschijnlijk volatiliteit op korte termijn blijven ervaren terwijl het zich door uitdagingen op macroniveau werkt, maar onze ervaring met eerdere correcties bij cryptomunten (samen met de sterke fundamentals van de industrie) laten ons optimistisch zijn over de vooruitzichten op lange termijn."

De voorbije drie maanden was de belangrijkste drijfveer voor de terugval op de cryptomarkt een brede verschuiving in het sentiment op kapitaalmarkten van risicovolle activa, met name techaandelen en crypto, naar een risicomijdend sentiment dat beleggers ertoe aanzet hun beleggingen te beschermen en de voorkeur te geven aan risicovrije activa zoals staatsobligaties.

"Deze beweging wordt gedreven door een opkomende consensus dat de Amerikaanse Federal Reserve binnenkort zal beginnen met het verstrengen van zijn monetaire beleid in een poging om de inflatie te bestrijden."

Het resultaat van deze verschuiving in het sentiment is duidelijk: de Nasdaq Composite Index is meer dan 10% gedaald ten opzichte van zijn piek in november 2021 en veel techaandelen zijn 20% of meer gedaald.

De recente sell-off doet denken aan het vierde kwartaal van 2018, de laatste keer dat de markt ongemakkelijk werd van een meer havikachtige Fed. Toen, net als nu, deed de houding van de Fed risicovolle activa over de hele linie tuimelen.

"De Nasdaq Composite daalde 18% tijdens het kwartaal en de Dow en de S&P 500 hadden hun slechtste december sinds de Grote Depressie. BTC daalde in datzelfde kwartaal met 44%," vervolgt het rapport.

Hoewel een zwak sentiment de meest waarschijnlijke drijfveer is achter de recente terugval, zijn de fundamenten van de crypto-industrie robuust.

Volgens het rapport zijn het afgelopen jaar de fundamentals van crypto meer versterkt dan elk jaar daarvoor:

  • Durfkapitaalinvesteerders (VC's) hebben in 2021 meer dan $30 miljard geïnvesteerd in crypto start-ups, meer dan alle voorgaande jaren samen.
  • Het aantal ontwikkelaars dat in het crypto ecosysteem werkt, steeg in 2021 met 75% boven het niveau van vorig jaar, tot een nieuw historisch hoogtepunt.
  • Het aantal mensen dat daadwerkelijke toepassingen gebruikt, is vorig jaar enorm gestegen. Zo steeg het aantal maandelijkse actieve gebruikers van MetaMask in 2021 meer dan 20 keer, van 1 miljoen naar 21 miljoen.
  • Traditionele markten hebben in 2021 de deuren geopend voor de crypto-industrie, in eerste instantie aangevoerd door het debuut van Coinbase met een waardering van meer dan $80 miljard, het grootste debuut op de publieke markten vorig jaar in welke industrie dan ook.
  • Vóór 2021 draaide crypto vooral om Bitcoin en het zogenaamde digitale goud, althans voor mainstream beleggers. In het afgelopen jaar zijn er echter enorme nieuwe markten bijgekomen, zoals DeFi, NFT's, DAO's, metaverses en web3.

2021 was duidelijk het beste jaar tot nu toe voor crypto, nu rest ons enkel de vraag of 2022 het opnieuw beter kan doen.

De informatie op deze website is louter informatief en geen financieel advies.


Eenvoudig cryptocurrencies kopen kan met Bancontact, creditcard of via SEPA banktransfer bij een online handelsplatform. Bij dezelfde website kunt u deze dan ook terug verkopen en/of verhandelen. Lees meer.

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram