22 juni 2021

Crypto verbieden zal bredere acceptatie niet stoppen

Of crypto nu al dan niet verboden wordt, of verboden is om in bepaalde rechtsgebieden te worden gebruikt, zal dit op lange termijn slechts een zeer beperkte impact hebben op de voortdurende uitbreiding van de industrie.

Er is veel te lezen over het nieuws vanuit het vasteland van China, waarbij opnieuw bepaalde instanties en beleidsvormende entiteiten het hebben verbannen en/of verboden om transacties in Bitcoin en andere cryptocurrencies uit te voeren. Deze aankondigingen volgen op verschillende handhavende inspanningen gericht op Bitcoin miners voor een reeks vraagstukken omtrent milieu en stroomverbruik. Hoe dan ook, dit is niets nieuw, aangezien de afgelopen jaren "verschillende keren" door de centrale overheid een verbod werd uitgevaardigd.

Zoals vaak eerder is gebeurd, heeft dit zoveelste verbod en de daaropvolgende rimpeleffecten ook een aanzienlijke neerwaartse druk uitgeoefend op de prijs van Bitcoin en andere cryptomunten. Afgezien van de angst die dergelijke volatiliteit voor sommige beleggers kan veroorzaken, is het - net als voor andere activa - ruis op korte termijn. Als de markt een product of dienst wil, zullen individuen een manier vinden om er toegang toe te krijgen.

Waartoe deze aanhoudende regelgeving en handhavingsacties echter kunnen leiden, is een steeds meer vertakt landschap binnen de crypto-industrie. Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijke trends en richtingen die dit duwen en trekken in de cryptomarkt zou kunnen opleveren.

King Bitcoin keert terug

Sinds de meest recente Bitcoin bullmarkt stoom heeft losgelaten, is er discussie geweest over de vraag of Bitcoin zijn leiderschapspositie zal behouden. Of het nu gaat om de flippening, de verspreiding van stablecoins, nieuwe producten en diensten zoals non-fungible tokens (NFT's) die niet op de Bitcoin blockchain draaien, of de nieuwe opkomst van digitale valuta's van de centrale bank (CBDC), zijn er een aantal krachten die de onttroning van Bitcoin in vraag lijken te stellen.

Met trends in de richting van meer centralisatie zijn de risico's van deze nieuwere producten en diensten echter groter geworden. De decentralisatie en het ontbreken van centrale controlepunten tonen eens te meer aan hoe krachtig en waardevol ze zijn voor de voortdurende verspreiding van crypto.

Volatiliteit, nogmaals, is stressvol, maar voorspelt niet de ondergang van Bitcoin.

Prijsstabiliteit komt eraan

Het lijkt misschien vreemd om over prijsstabiliteit te praten, aangezien Bitcoin en andere cryptovaluta aanzienlijke volatiliteit blijven vertonen naast zowel positieve als negatieve krantenkoppen. Dat gezegd hebbende, is het de moeite waard erop te wijzen dat een component van prijsvolatiliteit – voor crypto of andere financiële instrumenten – op zijn minst gedeeltelijk wordt aangedreven door marktonzekerheid. Zelfs krantenkoppen die oppervlakkig negatief zijn, kunnen positief nieuws opleveren in de vorm van meer transparantie en duidelijkheid over de richting die de markt in de toekomst zal uitgaan.

Met andere woorden, negatieve krantenkoppen helpen 1) mogelijk enkele van de meer speculatieve houders en deelnemers uit de weg te ruimen, en 2) een deel van de dubbelzinnigheid weg te nemen die de prijzen kunstmatig lager en/of volatieler kan houden dan ze anders zouden zijn.

Duurzaamheid binnen de crypto-industrie

Er is veel discussie geweest, gelukkig niet zo veel recentelijk als enkele jaren geleden, over hoe fragiel of ontluikend de industrie is in vergelijking met andere markten. Het is veilig om te zeggen dat er het afgelopen jaar nogal wat ontwikkelingen zijn geweest die - als cryptocurrencies echt delicaat waren - de investeringssector permanent zouden laten leeglopen. Zelfs met prijsdalingen, beleidskeuzes die de industrie niet ondersteunen en verschillende CEO's die hun mening geven via sociale media, blijft de sector zich ontwikkelen, volwassen worden en uitbreiden.

Het is vermeldenswaardig dat zelfs met de prijsvolatiliteit, zowel opwaarts als neerwaarts, nieuwe toepassingen en use cases continu de industrie blijven betreden. Gedecentraliseerde financiering (DeFi) is op zichzelf al een activaklasse en sector die op zich al bijna $100 miljard waard is in termen van de totale vergrendelde waarde (TVL). Ongeacht welk specifiek aspect van crypto wordt onderzocht, de duurzaamheid en levensvatbaarheid van crypto blijft toenemen, zelfs ondanks af en toe negatieve krantenkoppen.

Proberen om een ​​goed of dienst die door de markt wordt gewenst te verbannen of te verbieden, is en zal altijd een onmogelijke taak zijn. Bitcoin en andere cryptomunten leveren tastbare waarde aan de eindgebruikers, blijven de onderliggende netwerken uitbouwen en verfijnen, en blijven volwassen worden en een integraal onderdeel worden van de wereldwijde betalingsinfrastructuur. Bitcoin is geen perfect idee, maar het vertegenwoordigt een idee, product, dienst en platform waarvoor de tijd rijp is. Pogingen om de acceptatie van crypto kunstmatig te onderdrukken, zullen het in de toekomst alleen maar sterker en duurzamer maken.

Historische prijsgrafiek van Bitcoin (BTC) // Bron: Coingecko

22/06/2021 - 23u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram