12 juli 2022

De Grote Crypto Nieuws update (11/07/2022)

Het stof is nog lang niet neergedaald nadat er chaos ontstond in de crypto-industrie omdat verschillende marktdeelnemers met een te hoge schuldenlast in financiële moeilijkheden zijn gekomen.

DutchCryptoNews is terug van een welverdiende en royale verlofperiode. Rustig maar zeker zal onze berichtgeving de komende dagen heropgestart worden, alsook hopen we de komende maanden te kunnen verder bouwen aan meer content.

Welkom in ons overzicht met de belangrijkste hoogtepunten uit de cryptocurrency industrie van de afgelopen maand.

Wekelijkse update (week 23, 13/06/2022)

Toezichthouders richten zich wereldwijd steeds meer op de crypto-industrie. Terra ontwikelaar Terraform Labs zit in de problemen met financiële toezichthouders in Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Daarnaast onderzoekt de Amerikaanse SEC naar verluidt het BNB token van Binance.

Amerikaanse senatoren die crypto op handen dragen, waaronder Cynthia Lummis, hebben een wetsvoorstel ingediend om duidelijkheid te brengen in de regelgeving voor cryptomunten en stablecoins. Ondertussen wacht het wetsvoorstel van vorige week dat cryptomining onmogelijk wil maken in New York op ondertekening of een veto van de gouverneur van de staat. Een provincie in de staat Washington heeft een verhoging van de stroomtarieven met 29% ingevoerd, speciaal voor Bitcoin (BTC) miners.

De politieke obstakels voor miningactiviteiten in de VS en Europa maakt de weg vrij voor jurisdicties verder naar het zuiden om miningbedrijven aan te trekken die op zoek zijn naar betere regelgeving. Zowel Kenia als de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben aangekondigd dat ze miners en cryptobedrijven in het algemeen verwelkomen, en nu heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek zelfs een plan bekendgemaakt om de enorme minerale rijkdommen van het land te tokeniseren. Niet alle Afrikaanse landen staan zo open voor crypto, zoals de Ethiopische centrale bank die zegt dat zakelijke transacties met Bitcoin "illegaal" zijn.

Kapitaal van risicobeleggers is ongetwijfeld opgedroogd in de crypto-industrie, zoals blijkt uit een nieuwe waardering van BlockFi van $1 miljard, die is gekelderd van $3 miljard in maart 2021. Toch zagen we de afgelopen zeven dagen een paar flinke kapitaalverhogingen, zoals durfkapitaalinvesteerder Felix Capital die $600 miljoen ophaalde om zijn blootstelling aan web3 te vergroten, en de Indonesische cryptobeurs Pintu haalde $113 miljoen op om tegemoet te komen aan de populariteit van cryptomunten in het land.

Hoewel de cryptomarkt blijft worstelen, is Citi nog steeds bullish op een op metaverse gerelateerde economie, projecterend dat deze tot $13 biljoen waard zou kunnen zijn. Bitwise en Multicoin Capital willen daar graag een graantje van meepikken en zijn bezig met het opzetten van een metaverse index en investeringsfonds. NFT game Illuvium verkoopt in-game land voor $72 miljoen in slechts een paar dagen, wat bewijst dat de interesse voor non-fungible tokens of digitale verzamelobjecten (NFT's) en metaverse projecten nog steeds groot is.

Ethereum boekt vooruitgang in zijn overgang naar proof-of-stake, met zijn Ropsten testnet dat 'The Merge' voltooit, en het mainnet voorbereidt om zijn samenvoeging te voltooien in het derde of vierde kwartaal van 2022.

 • Optimism (OP) hacker heeft 20 miljoen OP, gestolen tijdens een mislukte overdracht, gedeeltelijk teruggegeven, waarbij 1 miljoen OP naar Vitalik Buterin is gestuurd
 • Jack Dorsey kondigde plannen aan om web3 te omzeilen en een gedecentraliseerd web te bouwen met behulp van een op Bitcoin gebaseerd identiteitsbeheersysteem genaamd web5
 • Solana (SOL) bracht een rapport uit en schakelde de duurzame nonce transactiefunctie uit, wat op 1 juni een 4,5 uur durende storing veroorzaakte
 • De hashrate van Bitcoin bereikt recordhoogte, gemiddeld 253 exahash per seconde op 8 juni
 • Anchor protocol gebruikers op Terra stemmen om uitleendiensten te stoppen
 • Hut 8 Mining opent derde faciliteit, bereikt 7.000 BTC in reserves
 • Cryptominer Hive Blockchain verkoopt Ether (ETH) om miningtoestellen van Intel te betalen
 • Blockchainnetwerk Crust Network voor dataopslag lanceert externe adapter op Chainlink (LINK)
 • Cube Chain lanceert modulair mainnet gericht op hoge prestaties om te voldoen aan de marktvraag
 • Elrond (EGLD) L1 netwerk gehackt, $1,65 miljoen gestolen
 • FatManTerra gaat een non-profit validator voor Terra 2 draaien om houders van UST te steunen
 • Bitcoin Lightning Network capaciteit knalt door 4.000 BTC
 • Chinese chipontwerper heeft naar verluidt Nasdaq IPO ter waarde van $50 miljoen aangevraagd
 • Jack Dorsey en Jay-Z kondigden The Bitcoin Academy voor Marcy inwoners aan in New York

Wekelijkse update (week 24, 20/06/2022)

Chaos ontvouwt zich nadat verschillende marktdeelnemers met veel schulden in financiële moeilijkheden komen. Het begon met crypto uitleendienst Celsius die opnames opschortte, gevolgd door één van de grootste crypto durfkapitaalinvesteerders (VC's), Three Arrows Capital die geconfronteerd werd met een mogelijk faillissement. Vervolgens heeft ook Babel Finance opnames opgeschort.

Toezichthouders houden deze ontwikkelingen wereldwijd scherp in de gaten, in verschillende Amerikaanse staten zijn er zelfs al onderzoeken geopend naar Celsius.

MicroStrategy staat meer dan $1 biljoen onder water op zijn investeringen, maar Michael Saylor is nog steeds bullish en zegt dat "dit een ideaal instapmoment is om Bitcoin te kopen". Vorige maand wees Saylor gesprekken over een margin call van de hand door te stellen dat er alleen een probleem zou ontstaan als BTC een waarde van $3.562 zou bereiken.

De minister van financiën van El Salvador verzekerde ook dat de marktcrash een "uiterst minimaal" fiscaal risico vormt voor de natiestaat.

De Russische staatsolieproducent Gazpromneft is van plan zijn Bitcoin miningactiviteiten uit te breiden met gestrand aardgas dat anders zou worden afgefakkeld. In de VS hebben sommige publieke miningbedrijven het financieel moeilijk, en bedrijven met meer kapitaal, zoals CleanSpark, maken daar gebruik van om goedkoop contracten voor miningtoestellen te verwerven.

Circle, de emittent van de USDC stablecoin, is van plan een door euro gedekte stablecoin te introduceren. Ondertussen is de stablecoin van Tron, een kopie van de mislukte UST, al enkele dagen onder zijn koppeling met de dollar gebleven.

 • Arbitrum kondigde de lancering aan van het Arbitrum Odyssey beloningssysteem en was op het moment van de pers het grootste L2 netwerk op Ethereum
 • Ethereum (ETH) lanceerde een publiek testnetwerk die gebruik maakt van een proof-of-stake consensus in plaats van proof-of-work
 • Vechain (VET) testte met succes zijn nieuwe consensus upgrade genaamd 'Proof Of Authority 2.0', die transacties vrijwel onmogelijk maakt om terug te draaien
 • Solend DeFi platform organiseert stemming om Solana (SOL) whale te controleren in poging om liquidaties en "chaos" te voorkomen
 • Litecoin (LTC) MWEB zou rally ontketenen, maar wordt nu van cryptobeurzen gehaald door lokale regelgeving rond anonieme transacties
 • Ankr (ANKR) voegt Ethereum L2 netwerk Optimism (OP) toe aan zijn lijst van ondersteunde blockchains
 • Bitcoin miningtoestellen ouder dan 2019 zijn niet langer winstgevend
 • Mining op Ethereum niet langer winstgevend voor veel miners nu energieprijzen en prijscorrectie van Ether de perfecte storm veroorzaken
 • Nieuwste release van Besu helpt bij het testen van The Merge op elk type computerplatform
 • Dalende prijs van Bitcoin (BTC) duwt hashrate onder 200 exahash per seconde, mining difficulty naar verwachting 2,8% lager
 • Iran gaat elektriciteit afsluiten van erkende cryptominers nu het land zich moet schrap zetten voor stroomtekorten

Wekelijkse update (week 25, 27/06/2022)

De chaos op de cryptomarkt gaat door terwijl de geforceerde schuldafbouw zich verspreidt door de industrie, met crypto broker Voyager en futures exchange CoinFLEX die de recentste platformen zijn om de dagelijkse opnamelimieten te verlagen. De crypto-industrie heeft geen geldschieters als laatste oplapmiddel zoals bij traditionele financiële markten. We zien echter nog steeds enkele financieel robuuste spelers instappen om de markt te stabiliseren, zoals BlockFi die een kredietfaciliteit van $250 miljoen ontvangt van FTX en Nexo die Citigroup inhuurt om advies te geven bij overnames. We zien ook dat de publieke miningbedrijven zwakte tonen en hun cryptomunten dumpen als nooit tevoren.

De turbulente marktomstandigheden weerhouden cryptobedrijven er niet van om actief te zijn. Coinbase lanceert zijn eerste derivatenproduct gericht op retailhandelaren, faseert zijn 'Pro versie' uit en voert (schandelijke) maatregelen door in bepaalde landen. Concurrent Binance US introduceert zero-fee trading voor sommige handelsparen met BTC en Binance huurt Cristiano Ronaldo in als marketingambassadeur.

De crypto-industrie blijft bruggen bouwen met de traditionele financiële wereld. ProShares zal de eerste short Bitcoin ETF op NYSE noteren. Deloitte werkt samen met NYDIG om instellingen te helpen met de adoptie van Bitcoin. Tether is van plan een Britse stablecoin uit te geven, nadat Circle vorige week hun plannen voor een euro stablecoin bekendmaakte. Analysebedrijf Kaiko gaat Deutsche Boerse voorzien van gegevens over de cryptomarkt.

De DeFi sector blijft het meest chaotisch. Een complete puinhoop na een stemming bij het leenprotocol Solend leidt ertoe dat velen zich afvragen hoe gedecentraliseerd het blockchainnetwerk van Solana (SOL) is. Cross-chain bridges blijven hun kwetsbaarheid bewijzen nu hackers ETH ter waarde van bijna $100 miljoen gestolen hebben van Harmony Bridge.

Hoewel de tijden rampzalig lijken, blijven we grote kapitaalverhogingen zien. Cryptohandelaar FalconX haalt $150 miljoen op bij een waardering van $8 miljard, Binance US is van plan kapitaal op te halen bij een waardering van $4,5 miljard, NFT marktplaats Magic Eden bereikt een waardering van $1,6 miljard, en het blockchain betalingsbedrijf Roxe plant een SPAC deal van $3,6 miljard.

 • Harmony (ONE) kondigde een bounty van $1 miljoen aan voor de hacker die de Horizon Bridge uitbuitte voor $100 miljoen en deze in de Ethereum (ETH) mixer Tornado Cash verplaatste
 • Noorwegen kondigde een door Arbitrum aangedreven platform aan voor burgers om toegang te krijgen tot aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven
 • Cardano (ADA) heeft de Vasil hard fork uitgesteld onder verwijzing naar software bugs en een "overvloed aan voorzichtigheid"
 • Ethereum beacon chain testnet gelanceerd en klaar voor de laatste testfase van The Merge
 • Stroomverbruik van de Bitcoin blockchain neemt af tot 10,65GW door daling hashrate van 14%
 • President Centraal-Afrikaanse Republiek lanceert nieuw initiatief na de adoptie van Bitcoin
 • Bitcoin miningbedrijf Compass Mining verliest faciliteit wegens niet betalen elektriciteitsrekening
 • Bijna $4 miljard aan leningen aangegaan door cryptominers komt onder druk te staan
 • Solana Labs lanceert web3 smartphone in 2023
 • Tron (TRX) bereikt een nieuwe mijlpaal van 100 miljoen accounts nu het project zijn 4e verjaardag viert
 • Convex Finance (CVX) zet nieuwe URL's op nadat adres van website is gekaapt
 • THORChain (RUNE) mainnet is gelanceerd op zeven netwerken; marktwaarde schiet omhoog
 • Ethereum liquidity provider XCarnival onderhandelt over teruggave van 50% gestolen ETH

Wekelijkse update (week 26, 4/07/2022)

Regulering van crypto is lang onduidelijk geweest in Europa, maar de EU heeft nu een voorlopige deal bereikt die de industrie binnen de hele unie zal reguleren. Ondertussen stelt het Basel Comité voor dat banken niet meer dan 1% van hun activa in BTC mogen hebben.

Het stof is nog lang niet neergedaald in de crypto-industrie omdat er nog steeds dominostenen aan het vallen zijn. Het crypto investeringsbedrijf Three Arrows Capital is begonnen met zijn liquidatieproces nadat het in gebreke is gesteld bij een enorme lening van crypto kredietverstrekker BlockFi. Zowel cryptobeurs FTX als kredietverstrekker Ledn proberen naar verluidt het worstelende BlockFi over te nemen.

Het financieel solide FTX overwoog ook om de ineengestorte crypto uitleendienst Celsius te kopen, maar liep weg van de deal na het zien van de staat van hun financiën. De financiën van Celsius lijken Goldman Sachs niet te hebben afgeschrikt, aangezien de investeringsbank geld ophaalt om hun activa op te kopen.

Grayscale zag zijn aanvraag voor het omzetten van zijn Bitcoin trust (GBTC) in een Bitcoin spot ETF afgewezen en klaagt nu de Amerikaanse toezichthouder aan. Europese beleggers hebben een resem aan alternatieven in de vorm van exchange-traded products (ETP's) en zullen er binnenkort nog twee extra zien, één in Nederland en één in Zwitserland.

Overleveraged deelnemers in de cryptomarkt zijn de één na de ander ten onder gegaan, en velen speculeren dat de miningbedrijven de volgende zijn, aangezien ze bijna $4 miljard aan openstaande leningen hebben lopen. De miningsector blijft worstelen met de toezichthouders in New York, aangezien er voor een bedrijf reeds een verlenging van zijn exploitatievergunning werd geweigerd. Positief is dat Samsung is begonnen met de proefproductie van zijn 3nm chips, waarbij een miningbedrijf als eerste het product mag testen.

 • Ethereum (ETH) ontwikkelaars hebben de difficulty bomb uitgesteld tot midden september, terwijl het Sepolia testnet klaar is voor de testfase van The Merge
 • Compass Mining ontkende opmerkingen over onbetaalde elektriciteitsrekeningen, terwijl de CEO en CFO ontslag namen, onder verwijzing naar "tegenslagen en teleurstellingen"
 • Cardano (ADA) lanceerde met succes de Vasil upgrade op zijn testnet
 • Polygon (MATIC) zet aangepast blockchain schalingssysteem 'Avail' in
 • Bitcoin Lightning Network ontwikkelaar werkt node software bij met Taproot ondersteuning
 • Noord-Koreaanse aanvallers zitten achter Harmony hack van $100 miljoen
 • Optimism (OP) TVL verdubbelt nu handelsactiviteit stijgt op Layer2 netwerken
 • Strijdlustige Ronin Bridge naar Axie heropent na hack van $600 miljoen
 • Bitcoin miners onbewogen door prijsdaling nu hashrate over een 30-dagelijks gemiddelde stabiel blijft
 • Marathon Digital zegt dat door de storm in Montana de meeste van zijn Bitcoin miningtoestellen zijn uitgeschakeld
 • DappRadar en LayerZero lanceren een nieuw token voor cross-chain staking
 • Ethereum netwerkkosten bereiken laagste punt in 20 maanden

Wekelijkse update (week 27, 11/07/2022)

De besmetting doorheen de crypto-industrie door de val van onder andere Terra, Celsius en Three Arrows Capital, blijven ons bewogen nieuwsweken bezorgen.

Vauld is het laatste cryptobedrijf die de opnames van klanten stopzet, en Nexo is naar verluidt geïnteresseerd in de overname van de in moeilijkheden verkerende crypto kredietverstrekker. Voyager vraagt faillissementsbescherming aan en ondanks de claim dat alle klantendeposito's worden beschermd, merkte zijn bank op dat dit niet het geval is. Het bedrijf wordt ook geconfronteerd met een delisting van de Toronto Stock Exchange.

Het ziet er nu naar uit dat FTX de crypto kredietverstrekker BlockFi zal opslokken, met een deal van in totaal $680 miljoen. Celsius is nog steeds bezig met het terugbetalen van schulden, maar wordt ook beschuldigd van fraude in een nieuwe rechtszaak. Genesis bevestigde eindelijk zijn blootstelling aan Three Arrows Capital en CoinLoan beperkt ook opnames. De crypto start-up Uprise slaagde erin om 99% van de fondsen van zijn klanten te verliezen terwijl het op de futuresmarkt short ging op LUNA tijdens de crash in mei. En nee, dit is geen grap.

Cryptobeurzen proberen met enigszins verschillende benaderingen door de bearmarkt te klimmen. Terwijl FTX andere bedrijven overneemt, probeerde Bitstamp een 'inactiviteitsvergoeding' in te voeren, maar annuleerde het na enorme tegendrang van gebruikers. Het handelsplatform Bullish bezuinigt op bijna 10% van het personeel, terwijl Binance kracht toont door wereldwijd de handel in Bitcoin (BTC) zonder handelskosten te introduceren.

Cryptominers worden ook geconfronteerd met dalende prijzen, waarbij Core Scientific in juni meer dan 7.000 BTC heeft verkocht. Hut8 heeft nu 5.800 rigs draaien op zijn faciliteit in Ontario en beweert dat alle munten dienen om te hodlen. Riot Blockchain is begonnen met het verlaten van zijn faciliteit in New York en Marathon blijft alle BTC hodlen maar hint toch op een verandering van strategie.

Regelgeving staat zoals gewoonlijk in de schijnwerpers. Het Amerikaanse ministerie van financiën publiceerde 'Fact Sheet: Framework for International Engagement on Digital Assets', waarin wordt geschetst hoe het met buitenlandse regelgevers zou kunnen samenwerken om de cryptocurrency industrie aan te pakken. Het Verenigd Koninkrijk bekijkt mogelijkheden om beleggingsproducten in DeFi te belasten en zal in augustus wetgeving over stablecoins invoeren. De Bank of England roept op tot een "verbeterd" regelgevend kader voor cryptomunten.

De Belgische toezichthouder denkt na om cryptoactiva als effecten of beleggingsinstrumenten te zien en Europese wetgevers zeggen dat NFT platforms onder de regelgeving voor het witwassen van geld moeten vallen. De laatste controversiële zet van India op het gebied van cryptobelastingen is aangekomen en toezichthouders in Singapore denken na over een strenger beleid voor cryptomunten.

Elders zoeken Argentijnen naar verluidt hun toevlucht in stablecoins na het aftreden van de minister van economie.

NFT's halen nog steeds het mainstream nieuws: Meta bevestigt het plan voor digitale verzamelobjecten ondanks de marktcrash en LimeWire werkt samen met verschillende artiesten om NFT's te lanceren. Yuga Labs voltooide deze week de eerste test van Otherside metaverse, waarbij duizenden landeigenaren naar het spel stroomden.

 • Ethereum (ETH) ontwikkelaars hebben The Merge geactiveerd op het Sepolia testnet; deze oefening was in wezen een generale repetitie voor de activering van The Merge op het mainnet, die momenteel gepland staat voor later dit jaar
 • Twee maanden na de ineenstorting van Terra (LUNC) zijn ongeveer 50 projecten die voorheen op het netwerk werkten, begonnen met migreren naar Polygon (MATIC)
 • Er is bekendgemaakt dat de hack waarbij vier van de negen Ronin validators door een aanvaller werden overgenomen, werd uitgevoerd met behulp van een valse personeelsadvertentie; de aanval op de sidechain van Axie Infinity (AXS) resulteerde in maart van dit jaar in een verlies van $540 miljoen
 • Ethereum L2 netwerk Immutable X (IMX) lanceert ETH naar dollar opnames
 • Productie van BTC door Marathon daalt met 44% in Q2 door uitval miningfaciliteit in Montana
 • Amerikaanse staat New York gaat in de strijd met cryptominers
 • Bitmain lanceert 2.400 megahash E9 Ethereum miner in aanloop naar The Merge
 • Riot Blockchain kondigt plannen aan om miningtoestellen van New York naar Lone Star State te verhuizen
 • Compass Mining ontslaat 15% van het personeel, leidinggevenden ondergaan loonsverlaging
 • Grote houders (sharks) scheppen bijna 80 miljoen ADA op voorafgaand aan de Vasil hard fork
 • Polygon sluit deal met Reddit voor nieuwe NFT marktplaats

Dank u voor het lezen! We hopen dat u het overzicht van de wekelijkse updates tijdens onze afwezigheid verhelderend vond!

Honger naar meer? Bezoek onze website of volg ons op sociale media voor meer inzichten!

Nog geen account op het handelsplatform van Binance? Klik hier om u aan te melden en ontvang levenslang 20% extra korting op handelskosten


Join ons op Telegram!
Crypto Feed | Nieuws BE & NL

Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram