x Oud archief

De nieuwste upgrade van Bitcoin Core: hier is alles wat u moet weten

cryptostheen 2 min lezen

Oorspronkelijk gepland voor 1 december 2020, is Bitcoin Core versie 0.21.0 nu beschikbaar om te downloaden en bevat het een handvol opmerkelijke wijzigingen in de primaire software-implementatie van Bitcoin. Het meest opvallende is dat Bitcoin nu het nieuwste adresformaat van Tor ondersteunt, de code van Taproot nu beschikbaar is om te testen en Bitcoin Core eindelijk een handmatige transactiekost kan meegeven.

Met de prijsstijging van Bitcoin halen deze nieuwe functies niet elke dag de krantenkoppen, maar de verbeteringen die ze aanbrengen in de privacy, tooling en complexe transactielogica van het netwerk van Bitcoin bouwen een sterkere basis naarmate de cryptocurrency een nieuwe golf van beleggersinteresse ziet.

Een stap dichterbij voor Taproot

De consensusregels voor de langverwachte Taproot upgrade, die complexere slimme contracten met Schnorr-handtekeningen mogelijk maakt, zijn enigszins aangepast sinds ze in oktober werden samengevoegd met Bitcoin Core. Taproot is nu ook volledig live op de signet (testnetwerk) van Bitcoin, een sandbox-netwerk voor ontwikkelaars om nieuwe software en upgrades te testen voordat ze naar het mainnet van Bitcoin worden doorgestuurd.

Nu de code klaar is om te testen, kunnen ontwikkelaars de functie nu testen voordat de activering later dit jaar van start gaat.

Transactiekosten in het nieuw

Bij nog een verandering die reeds ongeveer 3,5 jaar in de maak was, stelt Bitcoin Core zijn gebruikers nu in staat handmatige vergoedingen in te stellen die worden uitgedrukt in satoshis (de kleinste eenheid van Bitcoin) in plaats van in BTC. Voordien vertrouwde Bitcoin Core op een kostencalculator voor transacties, en deze kosten werden vastgesteld door een een bedrag in Bitcoin (bijvoorbeeld 0,00001 BTC) op te geven in plaats van satoshis (1000 sats).

Meer privacy

De nieuwe update voegt ook ondersteuning toe voor de nieuwste versie van de privacybrowser Tor, die van plan is om oudere versies deze zomer uit te faseren, vanwege bezorgdheid over de veiligheid; Bitcoin Core 0.21.0 is bedoeld om compatibiliteitsproblemen te elimineren voor gebruikers die knooppunten (nodes) via het privacy-netwerk willen gebruiken.

Nieuw testnetwerk voor ontwikkelaars

Bitcoin krijgt ook een nieuw testnetwerk. Signet, zoals het wordt genoemd, is nu operationeel en neemt zijn plaats in naast Bitcoin’s andere test-only blockchains, regtest en testnet.

De nieuwe signet wordt centraal aangestuurd en is dus betrouwbaarder dan de andere testgebieden van Bitcoin; er is momenteel één openbare signet beschikbaar, hoewel ontwikkelaars ook hun eigen signet kunnen maken.

Andere opmerkelijke veranderingen

Eén van de belangrijkste veranderingen in Bitcoin Core 0.21.0 is de introductie van “descriptor wallets”, die de manieren uitbreiden waarop Bitcoin wallets kunnen worden beveiligd. Waar traditionele wallets privésleutels nodig hebben om Bitcoin te verplaatsen, hebben descriptor wallets in plaats daarvan scripts nodig, die meer flexibiliteit bieden bij het programmeren. Deze scripts kunnen privésleutels bevatten, maar ze worden er niet door beperkt zoals traditionele ‘legacy wallets’.

Andrew Chow, één van de ontwikkelaars die aan Bitcoin Core werkt, heeft voorgesteld om legacy wallets tegen 2023 volledig te verwijderen en te vervangen door descriptor wallets.

Naast vele andere kleine aanpassingen ondersteunt Bitcoin Core nu de SQLite-database, evenals een functie die het aantal heruitzendingspogingen van een knooppunt vermindert wanneer het er niet in slaagt een transactie naar zijn collega’s te verzenden. Het wordt ook geleverd met een nieuw dashboard om gemakkelijk netwerkinformatie en gegevens van peer-nodes te bekijken.


[mcrypto id=”8342″]

15/01/2021 – 02u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.