x Oud archief

Decentrale cryptobeurzen zoals Uniswap, PancakeSwap en Curve groeien met 550% in een jaar tijd

cryptostheen 2 min lezen

Een nieuw rapport van Chainalysis heeft onthuld dat gedecentraliseerde cryptobeurzen momenteel hun gecentraliseerde tegenhangers aan het ontgroeien zijn, aangezien hun aantal het laatste jaar massaal is gestegen.

Volgens het rapport zagen DEX’s zoals Uniswap (UNI), Curve (CRV) en PancakeSwap (CAKE) een groei van ongeveer 550% tussen augustus 2020 en augustus 2021.

Daarnaast plaatste het rapport de gedecentraliseerde beurzen boven over-the-counter brokers, gecentraliseerde beurzen en “hoog-risico beurzen” vanwege hun minimale KYC-vereisten.

Een meer vluchtige blik op het rapport van Chainalysis onthulde dat terwijl DEX’s in de lift zitten, het totale aantal cryptocurrency exchanges is gedaald.

Volgens het rapport waren er in 2019 wel geteld 845 cryptobeurzen, maar het aantal is gedaald tot 672 vanaf dit jaar met veel van de kleinere beurzen die zijn gesloten.

Kim Gauer, de verantwoordelijke van het onderzoeksteam, benadrukte dat de kleinere exchanges die zijn gesloten, meestal degenen waren die niet genoeg liquiditeit konden krijgen. Er moet worden toegevoegd dat het rapport niet onthulde of een deel van de sluiting van deze beurzen werd veroorzaakt door fusies of overnames.

DeFi stimuleert het gebruik van DEX’s

Chainalysis wees erop dat de groei van het aantal decentrale cryptobeurzen samenvalt met de groei die de industrie heeft gekend.

Volgens recente gegevens van Defillama is de totale waarde die is vergrendeld in gedecentraliseerde financiering gegroeid tot meer dan $250 miljard. Vorig jaar had deze sector minder dan $10 miljard aan TVL.

Projecten gebouwd op de Ethereum blockchain domineren de industrie, aangezien het goed is voor $171 miljard (67%) van de TVL. Het wordt gevolgd door protocollen die worden gebouwd op Binance Smart Chain (BSC) met een TVL van ongeveer $20 miljard (7,7%). Die op de hoogvliegende Solana blockchain hebben een TVL van meer dan $14 miljard (5,58%).

Een ander rapport onthulde ook dat er een opleving is geweest in de dagelijkse activiteit op sommige van deze netwerken. Het meldde dat Pancakeswap op de Binance Smart Chain het aantal van zijn dagelijks actieve gebruikers heeft zien stijgen tot boven de 600.000. Het aantal actieve adressen op het netwerk zelf ligt nu in de buurt van de 2 miljoen.

Dagelijks aantal actieve gebruikers per DEX // Bron: Coin98 Analytics

Volgens het rapport is het dagelijkse transactievolume van Ethereum (ETH) en Polygon (MATIC) ook gestegen tot respectievelijk 1,5 miljoen transacties/dag en 4,6 miljoen transacties/dag.

Wat DEX-projecten betreft die de sector domineren, blijkt uit gegevens van DappRadar dat de leider Uniswap blijft die de afgelopen 30 dagen voor bijna $24 miljard aan transacties verwerkte, Quickswap zag een transactievolume van ongeveer $4 miljard terwijl dat van Trader Joe rond de $2,7 miljard lag.

DyDx (DYDX), één van de toonaangevende gedecentraliseerde protocollen voerde meer dan $3 miljard aan transacties uit binnen een dag, wat meer was dan Coinbase, een toonaangevende gecentraliseerde beurs, in staat was om te doen binnen dezelfde periode.

Een interessante onthulling uit het Chainalysis rapport was dat de groei onder derivatenbeurzen zeer opmerkelijk was. Er werd gesteld dat er ongeveer 265.000 transacties werden gemaakt naar de derivatenmarkt in augustus tegen een gemiddelde van $79.000 per transactie.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.