Fabio Panetta – lid van de directie van de Europese Centrale Bank – heeft onthuld dat de digitale versie van de euro binnen de Europese zone een wettig betaalmiddel zou kunnen worden.
Zoals Bloomberg meldde, heeft de Italiaanse econoom en lid van de ECB – Fabio Panetta – gezinspeeld op het initiatief tijdens een paneldiscussie in Helsinki, Finland. Hij beweerde dat als de Europese Centrale Bank doorgaat met haar inspanningen om een digitale munt te lanceren, de nieuwe vorm van geld alle kansen heeft om een wettig betaalmiddel te worden binnen de grenzen van de EU.
Panetta voegde eraan toe dat de autoriteiten het bereiken daarvan in de komende twee jaar grondig zullen onderzoeken. Desalniettemin was de Italiaan van mening dat een dergelijke stap “niet als vanzelfsprekend mag worden beschouwd” en dat de financiële instelling extra voorzichtig moet zijn.
Vorige week sprak hij zich uit tegen het argument dat de digitale euro overbodig zal zijn te midden van andere alternatieve valuta’s, omdat de ECB ernaar streeft haar CBDC kosteneffectief te maken en de bruikbaarheid ervan te garanderen. Dat laatste is van vitaal belang omdat het kan zorgen voor een bredere acceptatie onder de bevolking. De Italiaanse econoom voegde eraan toe dat de digitale munt van de centrale bank “aantrekkelijk genoeg” zal zijn om de aandacht van de samenleving te trekken.
Tijdens het evenement was Elvira Nabiullina – directeur van de Bank van Rusland – het met Panetta eens over hoe een digitale munt van de centrale bank eruit zou moeten zien.
Een paar maanden geleden meende ze dat CBDC’s, die onder overheidscontrole werken, de toekomst van het financiële netwerk zullen vormen. Anderzijds is ze een felle criticus van private digitale activa, die volgens haar zeer volatiel zijn en waaraan beleggers “kolossale bedragen” kunnen verliezen als ze ermee handelen.
Eerder dit jaar maakte de Europese Centrale Bank haar plannen bekend voor een onderzoeksfase van een CBDC dat 24 maanden zal duren. Tijdens de testperiode zal de onderzoeksafdeling van de ECB “zich richten op belangrijke kwesties met betrekking tot ontwerp en distributie”, aangezien de digitale versie van de euro “aan de behoeften van de Europeanen moet kunnen voldoen”.
Bovendien moet de CBDC “illegale activiteiten voorkomen en elke ongewenste impact op de financiële stabiliteit en het monetair beleid vermijden.” Christine Lagarde – president van de Europese Centrale Bank – zei dat het financiële product “de veiligste vorm van geld” moet worden.
Last but not least, beloofde de ECB dat het energieverbruik van de digitale euro “verwaarloosbaar” zou zijn in vergelijking met dat van Bitcoin. Het is echter vermeldenswaardig dat digitale valuta’s van centrale banken (CBDC) en de grootste cryptocurrency aanzienlijk verschillende activa zijn.
Een CBDC is een digitale versie van de fiatvaluta van een land, waarbij de Centrale Bank nog steeds de volledige controle heeft. Het mist elke vorm van decentralisatie omdat er één autoriteit is die het monetaire beleid en de regelgeving vormgeeft.
Bitcoin (BTC) daarentegen is het tegenovergestelde en daarom denken velen dat de opkomst van een CBDC mensen nog meer in de richting van BTC en andere gedecentraliseerde cryptomunten of protocollen zou kunnen duwen.