x Oud archief

Duitse bankgigant dient aanvraag in voor een vergunning om cryptomunten van klanten te bewaren

cryptostheen 1 min lezen

Eén van de banken die zijn eerste stappen heeft gezet in het introduceren van cryptodiensten is de in Duitsland gevestigde Commerzbank, die heeft aangekondigd dat het een aanvraag heeft ingediend bij de federale financiële toezichthoudende autoriteit (BaFin) van het land voor een bewaringsdienst voor digitale activa.

Specifiek zei de vertegenwoordiger van Commerzbank dat de bank “in het eerste kwartaal van 2022 een aanvraag heeft ingediend voor de crypto custody licentie,” zoals voor het eerst gemeld door Börsen-Zeitung.

De autoriteit verleent de BaFin licentie namelijk aan financiële instellingen die digitale activa voor klanten willen opslaan en ook willen verhandelen. Sinds 1 januari 2020 is deze vergunning verplicht om zaken te doen met cryptomunten zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

Wanneer wordt besloten gereglementeerde financiële diensten te exploiteren zonder de juiste vergunning, riskeren de verantwoordelijke personen een strafrechtelijke sanctie van maximaal vijf jaar gevangenisstraf. De wet voorziet echter ook in genereuze overgangsbepalingen voor organisaties die reeds vóór de inwerkingtreding van de richtlijn aanverwante transacties hebben verricht.

Commerzbank, die diensten verleent aan bijna 28.000 zakelijke klantengroepen en bijna 11 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Duitsland, is van plan de geplande crypto bewaringsdiensten vooral aan institutionele klanten aan te bieden.

Door het aanvragen van de licentie om een crypto custodian te worden, heeft het zich aangesloten bij een lange lijst van instellingen die proberen om deze te verkrijgen. Volgens de financiële toezichthouder heeft het tot nu toe al 25 aanvragen voor de licentie ontvangen en er al vier goedgekeurd.

In januari 2021 werd Coinbase het eerste bedrijf dat een licentie ophaalde in Duitsland. De drie andere bedrijven zijn Upvest, Tangany en Kapilendo. Nu is Commerzbank de eerste bank die er een aanvraag voor heeft ingediend.

Commerciële banken verbreden hun horizon nu de vraag groeit

Elders tonen banken over de hele wereld steeds meer interesse om hun diensten uit te breiden naar cryptomunten. Anderen zijn de Amerikaanse bankgiganten Goldman Sachs en Morgan Stanley, die beide dit jaar van plan zijn om nu ook cryptodiensten te lanceren voor vermogende klanten.

Verder zijn er grote namen en experts uit de fintech industrie die beweren dat Bitcoin geen bedreiging vormt voor fiatgeld of de commerciële banksector. Aan de andere kant zijn er experts uit de cryptocurrency industrie die denken dat crypto en blockchaintechnologie sommige bankdiensten irrelevant zullen maken.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.