12 mei 2022

Duitsland zal cryptomunten verkocht na één jaar bezit niet belasten

Cryptomunten kunnen na een jaar bezit belastingvrij worden verkocht, zelfs als ze worden gebruikt om rente te verdienen via 'staking'.

Het Duitse federale ministerie van financiën (BMF) heeft de eerste richtlijnen van het land vrijgegeven over de aanpak van de inkomstenbelasting op cryptomunten, evenals andere op blockchain gebaseerde tokens.

Het 24 pagina's tellende document dat deze week is uitgegeven, behandelt verschillende aspecten van aan crypto gerelateerde kwesties, die technisch worden uitgelegd en geclassificeerd in termen van de Duitse wetgeving voor de inkomstenbelasting.

Het belangrijkste is dat de verkoop van verworven cryptomunten zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) nu belastingvrij is voor particulieren na één jaar bezit van het digitale activum, zei parlementair staatssecretaris Katja Hessel in een verklaring. Bovendien geldt de nieuwe richtlijn ook voor digitale activa die worden gebruikt in staking- of leenprotocollen.

Dit laatste is één van de meest intensief besproken vragen van de afgelopen maanden, aangezien artikel 23 van de Duitse wet op de inkomstenbelasting bepaalt dat indien de periode tussen de verwerving en de verkoop van een activum langer is dan een jaar, het volledige bedrag van de winsten belastingvrij is.

Voorheen moesten cryptocurrencies die werden gebruikt om vast te zetten via staking of om op een andere manier winst te genereren, tot 10 jaar worden aangehouden om in aanmerking te komen voor een vrijstelling op de belastingwetgeving. Dat is niet langer het geval, aldus de BMF.

Naast het kopen en verkopen van cryptocurrencies gaan de nieuw gepubliceerde richtlijnen ook in op mining, staking, lending, hard forks en token airdrops.

"Uiteraard is de publicatie van deze richtlijn niet het einde van onze betrokkenheid bij dit onderwerp, maar een tussentijds resultaat", aldus Hessel. "De snelle ontwikkeling van de crypto-industrie zorgt ervoor dat we op hetzelfde tempo moeten evolueren."

Volgens Hessel werkt de Duitse regering al aan een aanvullend document dat zich zal richten op de samenwerking tussen de federale staten en hun toegevingen met betrekking tot de kwestie.

De publicatie komt zes maanden nadat de nieuwe Duitse regering cryptomunten en blockchaintechnologie opnam in haar regeerakkoord, en deze tegelijkertijd beschreef als de belangrijkste elementen die de ontwikkeling van het land in de komende vier jaar zullen ondersteunen.

Volgens een recent rapport van Coincub heeft Duitsland ook de troon overgenomen als het meest cryptovriendelijke land.


Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram