23 februari 2021

ECB wil het laatste woord over de juridische status voor private stablecoins in de EU

De Europese Centrale Bank heeft vetorecht geëist van wetgevers in de Europese Unie over private stablecoin-projecten zoals Diem.

De Europese Centrale Bank heeft eindelijk haar formeel advies over cryptovoorschriften naar de Europese Commissie gestuurd.

Volgens Reuters heeft de ECB de wetgevers uit de EU om vetorechten gevraagd met betrekking tot private stablecoin-projecten zoals de door Facebook gesteunde Diem. Een fragment uit het ECB-opiniedocument luidt:

"Wanneer een vermogensreferentieregeling neerkomt op een betalingssysteem of betalingsschema, moet de beoordeling van de mogelijke bedreiging voor de monetaire beleidsvoering en voor de soepele werking van betalingssystemen onder de exclusieve bevoegdheid van de ECB vallen."

Als onderdeel van de eis om vetorecht op stablecoins, heeft de ECB er bij de EU op aangedrongen ervoor te zorgen dat haar uitspraak bindend moet zijn voor alle nationale autoriteiten in de eurozone. Volgens de ECB moeten uitgevers van stablecoins voldoen aan dezelfde robuuste vereisten voor hun onderpand als banken en andere reguliere financiële instellingen.

Voor de ECB zijn enkele "strenge liquiditeitsvereisten" nodig om de terugkooprechten en de directe aanspraak van klanten op de reserves die door uitgevers van stablecoins worden aangehouden, te beschermen.

De centrale bank van Europa uitte eerder al haar zorgen over een mogelijke "bankrun" op stablecoins in september 2020.

Als EU-wetgevers vetorechten verlenen aan de ECB, kunnen particuliere uitgevers van een stablecoin zoals Diem nog meer regelgevende hindernissen ondervinden, zelfs als het project goedkeuring krijgt van Zwitserse toezichthouders.

ECB-president Christine Lagarde is een bekende criticus van stablecoins en cryptocurrencies in het algemeen. Zoals eerder gemeld, sloot Lagarde onlangs de mogelijkheid uit dat centrale banken op een dag Bitcoin (BTC) zouden houden te midden van de golf van openbare bedrijven die de grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie aan hun balans toevoegen.

Wat de digitale euro betreft, onthulde de ECB dat ze werkte aan een lancering binnen de komende vier jaar. Elke door de ECB ontwikkelde digitale euro zal echter worden vrijgesteld van de bestaande EU-wetgeving inzake digitale valuta.


23/02/2021 - 19u30
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram