x Oud archief

El Salvador zet eerste stappen naar Bitcoin (BTC) mining met vulkanische energie

cryptostheen 2 min lezen

De president van El Salvador heeft via een Twitter-video laten weten dat het land is begonnen met zijn project om geothermische energie – afkomstig van vulkanen – te gebruiken om Bitcoin te delven.

President Nayib Bukele, een fervent Twitter-gebruiker, plaatste de video met het bijschrift “Eerste stappen,” vergezeld van een vulkaan emoji.

De korte clip, die al 1,8 miljoen keer is bekeken, liet een datacentrum in een bos zien. Vervolgens werd ingezoomd op een werknemer die in het datacentrum een draad aansloot op een Bitcoin miningtoestel. Cryptomining is het energie-intensieve proces waarbij krachtige computers worden gebruikt om transacties op de blockchain te verifiëren.

Het minen van Bitcoin is de laatste tijd onder vuur komen te liggen vanwege de enorme hoeveelheid energie die daarbij wordt gebruikt. Meer en meer bedrijven actief in deze sector zijn nu op zoek naar groene energie om de cryptomunten te produceren.

Bukele zei in juni dat het El Salvadoraanse staatsbedrijf LaGeo “zeer goedkope, 100% schone, 100% hernieuwbare, emissievrije energie van onze vulkanen” zou gebruiken om Bitcoin te minen.

El Salvador heeft op 7 september de grootste cryptocurrency Bitcoin een wettig betaalmiddel gemaakt in het land. Het is het eerste land ter wereld dat dit doet.

Het idee is de creatie van de 40-jarige president van de staat, die in 2019 aan de macht kwam. Hoewel Bukele populair is in het land (recente peilingen liggen boven de 80%), is de nieuwe wet van de president bekritiseerd door onder meer de Wereldbank en een kleine minderheid van de Salvadoranen.

Enkele inwoners sloegen het idee eerder deze maand af toen duizenden de straat opgingen om te protesteren tegen de president – volgens lokale media de grootste protesten sinds Bukele aan de macht kwam.

De Bitcoin wet van El Salvador bepaalt dat bedrijven betalingen in Bitcoin moeten accepteren als ze over de technologie beschikken.

Historische prijsgrafiek van Bitcoin (BTC) // Bron: Coingecko

Inwoners hoeven het niet te gebruiken, maar worden er door de overheid wel toe aangemoedigd: er is een digitale portemonnee uitgegeven door het land, genaamd Chivo, en wie die downloadt op zijn smartphone wordt beloond met $30 in Bitcoin. Salvadoranen hebben op Twitter beelden gedeeld van hun gratis Satoshis sinds ze de wallet gebruiken.

De Chivo wallet had in het begin technische problemen, maar Bukele beweert nu dat meer burgers de portemonnee gebruiken dan welke bank in het land dan ook.

[mcrypto id=”8342″]

30/09/2021 – 06u00
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.