x Oud archief

Elon Musk zet milieudoelstelling voor Bitcoin kracht bij met eerste door Tesla aangedreven miningfaciliteit op zonne-energie

cryptostheen 2 min lezen

Block en Blockstream zijn van plan om de bouw van een Bitcoin (BTC) miningfaciliteit in Texas te financieren op één van de mining farms van Blockstream. Medeoprichter en CEO Adam Back van Blockstream kondigde het nieuws onlangs voor het eerst aan tijdens de ‘Miami Bitcoin 2022’ conferentie, met als argument dat “dingen bouwen een betere oplossing is dan ruzie maken over dingen”.

Blockstream en Block begonnen in juni 2021 samen te werken aan de infrastructuur om munten te delven op zonne-energie, waarbij Block ongeveer $5 miljoen toezegde voor de bouw ervan. De totale bouwkosten van $12 miljoen zullen gelijk worden verdeeld tussen Block en Blockstream, en het project zal naar verwachting eind dit jaar worden voltooid.

Tesla zal een fotovoltaïsche installatie van 3,8 megawatt en een Megapack van 12 megawattuur leveren om de cryptominers van energie te voorzien. De door zonne-energie aangedreven faciliteit zal 30 petahashes per seconde aan rekenkracht hebben. Met een energiecapaciteit van slechts 1 megawatt kan de Texaanse faciliteit ongeveer 4,11 BTC per maand delven.

Het delven van proof-of-work munten is al een lange tijd een serieus punt voor discussie, waarbij sommige criticasters aanvoeren dat de koolstofvoetafdruk zorgwekkend is. Eind vorige maand lanceerde de medeoprichter van Ripple, Chris Larsen, samen met Greenpeace USA zelfs een lobbycampagne die pleit voor een wijziging in de broncode om het energiegebruik van ‘s werelds meest waardevolle cryptomunt drastisch te verminderen.

Back benadrukte dat het doel van de op zonne-energie aangedreven machines is om te bewijzen dat het beheren van een emissieloos miningbedrijf met hernieuwbare energie mogelijk is en economische groei kan stimuleren.

De teams van Blockstream en Block zullen een openbaar overzicht bijhouden, zodat iedereen in realtime op een dashboard de statistieken van het energieverbruik, het aantal gedolven BTC en de uptime kan zien.

Elon Musk, Tesla en Bitcoin

De jarenlange liefdesrelatie van Elon Musk met Bitcoin is goed gedocumenteerd. In februari 2021 kondigde hij de investering van $1,5 miljard in BTC aan. De excentrieke CEO heeft echter meermaals zijn bezorgdheid geuit over de impact op het milieu.

Musk bracht de cryptomarkt nauwelijks drie maanden later aan het wankelen toen hij onthulde dat Tesla cryptobetalingen had opgeschort vanwege die zorgen, hoewel de techgigant zijn bezittingen bleef HODL’en.

Musk kondigde vervolgens aan dat Tesla waarschijnlijk weer betalingen met BTC zal gaan accepteren als er voldoende bewijs is dat ruwweg 50% van de miningactiviteiten wordt aangedreven door hernieuwbare energie. De nieuwste samenwerking met Block en Blockstream toont dan ook de sterke toewijding aan het ondersteunen van die doelstelling.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.