16 februari 2021

Ethereum 2.0 zal de eerste upgrade van hard fork ondergaan

De eerste Ethereum 2.0 hard fork is bedoeld als een algemene test voordat diepere veranderingen worden geïntroduceerd.

Medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, publiceerde afgelopen maandagavond een plan voor de eerste ‘hard fork’ van de nieuwe Ethereum 2.0 Beacon Chain, voorlopig met de naam HF1.

De hard fork zou de ontwikkelaars in staat stellen om verschillende belangrijke upgrades te introduceren op de onlangs gelanceerde Beacon Chain, die ook zou dienen als een nuttige test voor diepere veranderingen in de toekomst.

De grootste praktische verandering is de ondersteuning voor light clients - nodes (knooppunten in een blockchainnetwerk) die minimale resourcevereisten zouden hebben en op mobiele apparaten zouden kunnen draaien. Dit zou 'betrouwbare en geminimaliseerde wallets' mogelijk maken die de blockchain zelf kunnen verifiëren in plaats van te vertrouwen op externe serviceproviders.

Ondersteuning van light clients wordt geïntroduceerd via speciale "sync committees", groepen validators die willekeurig worden toegewezen om speciale handtekeningen te maken die het gemakkelijker maken om de juiste versie van de Ethereum-keten (chain) te bepalen.

Andere verbeteringen zijn onder meer fixes voor de regels omtrent het kiezen van een fork, waarbij ontwikkelaars hebben vastgesteld dat verschillende gevallen van het protocol mogelijk kwetsbaar zijn voor aanvallen. De problemen zijn subtiel en vereisen een precieze timing, maar ze het hadden mogelijk gemaakt dat kwaadwillende actoren het netwerk konden misbruiken terwijl ze slechts een klein deel van de validators bestuurden. Deze zwakke punten waren bekend vóór de lancering, maar werden te laat ontdekt om op tijd te worden verholpen, schreef Buterin.

In termen van praktische veranderingen, is de hard fork bedoeld om de werking van de mechanismen voor het beheer van inactiviteit te herzien. Momenteel kunnen stakers op Eth2 een deel van hun kapitaal verliezen door inactief te zijn of door te proberen een minderheids-fork van de chain te ondersteunen, wat wordt bestraft met een afsplitsing.

Het weglekken van inactiviteit werd soms beschouwd als een afschrikmiddel om te staken, omdat het werd bestraft voor problemen door overmacht, zoals een fragmentarische internetverbinding of black-outs. Hoewel het systeem erg soepel was opgezet, past het team het mechanisme nu verder aan om het leven eenvoudiger te maken voor stakers met onstabiele verbindingen. Het lek wordt kwadratisch, wat betekent dat er een significant verschil zal zijn tussen intermitterende en continue inactiviteit. Voor een ruw voorbeeld van de omvang: een staker die tien keer een storing heeft gehad van elk zes minuten, in totaal één uur, zou 10 keer minder verliezen dan een andere staker die simpelweg zijn machine gedurende één continu uur loskoppelde.

Inactiviteitslekken zullen ook geleidelijk eindigen in plaats van onmiddellijk, wat ervoor zorgt dat offline knooppunten waarde blijven verliezen totdat het netwerk ver boven de noodzakelijke drempel van beveiliging is.

Hoewel sommige wijzigingen het systeem soepeler maken voor eerlijke fouten, verandert het team enkele parameters om zwaardere geldboetes in te voeren voor slecht gedrag. Dit is bedoeld om "de zijwieltjes" van het systeem te verzwakken.

Het is onduidelijk wanneer de hard fork zal worden uitgevoerd, en voor sommige details van het voorstel is verdere ontwikkeling en beoordeling nodig. In de tussentijd proberen de Ethereum-ontwikkelaars een naamgevingsconventie te bedenken voor HF1 en toekomstige hard forks. Tot dusver zijn voorgestelde thema's onder meer namen van sterren, planetenstelsels, World of Warcraft -zones en de maanden van het jaar.


16/02/2021 - 20u45
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram