28 augustus 2021

Ethereum blockchain ziet splitsing door beveiligingslek die meer dan de helft van het netwerk treft

Ondanks een aanpassing in de software voor Ethereum client Geth op dinsdag, hebben de meeste gebruikers niet geupdate naar de laatste versie, waardoor er een fork op het netwerk is ontstaan.

Een bug in de meest populaire software client van de Ethereum blockchain, Geth, heeft een ‘fork’ in het netwerk gecreëerd. Dit betekent dat de Ethereum blockchain momenteel twee verschillende chains tegelijk verwerkt, wat - indien niet opgelost - mogelijk een double-spending aanval kan veroorzaken.

Een double-spending aanval betekent dat dezelfde cryptomunt twee keer wordt uitgegeven, waardoor een cryptocurrency in wezen kan vervalst worden, waardoor het digitale activum inflatoir wordt en de waarde ervan daalt.

De bug in kwestie is alleen aanwezig in oudere versies van de client, of degenen die voor de Geth v1.10.8 update kwamen. De update wordt ook wel ‘Hades Gamma’ genoemd.

Ethereum ontwikkelaars maakten deze bug eerder bekend op 18 augustus.

Een Ethereum client is een stukje software dat gebruikers kunnen downloaden om transacties op het netwerk te verifiëren. Deze software wordt gebruikt om nodes te draaien en hoe meer nodes een netwerk heeft, hoe gedecentraliseerder het is. Het Bitcoin blockchainnetwerk heeft met 12.131 nodes de meeste knooppunten, volgens gegevens van Bitnodes.

Op dit moment zijn er 5.354 Ethereum nodes. Van dat totaal is de Geth client met 3.992 gebruikers het populairst.

Met meer dan 74% van het netwerk van Ethereum dat de Geth client gebruikt en 61% van deze gebruikers (2.442) - gisteren nog meer dan 70% - die oudere versies van de Geth client gebruiken, heeft de bug gisteren alarmbellen doen rinkelen bij velen in de crypto community. Meer dan de helft van alle nodes op Ethereum zijn getroffen door deze bug.

Diagram van alle Ethereum clients // Bron: Ethernodes.org

Hoewel de bug vorige week werd geïdentificeerd en de Hades Gamma update vanaf dinsdag beschikbaar werd gesteld, heeft de chain split aan dat veel gebruikers hun clients nog moesten updaten.

"De bug is ernstig in die zin dat het een chain split veroorzaakte, maar de effecten op het Ethereum mainnet waren verwaarloosbaar gezien het feit dat de overgrote meerderheid van de clients een upgrade had uitgevoerd," vertelde Tim Beiko, een Ethereum core ontwikkelaar.

Het ontwikkelaarsteam achter de client, Go Ethereum, kondigde aan dat het probleem was opgelost in de eerder aangekondigde v1.10.8 release. Ze spoorden degenen die oudere clients gebruiken opnieuw aan om te updaten.

Het netwerk van Ethereum heeft in het verleden te lijden gehad van soortgelijke forks.

In april had de op één na grootste Ethereum client, OpenEthereum, last van een bug waarbij de clients niet synchroniseerden met het netwerk. Dit betekende dat nodes die deze client draaiden niet in staat waren om de blockchain te gebruiken totdat de fout was verholpen.

Ethereum splitste opnieuw in november 2020 toen gebruikers van Geth er opnieuw niet in slaagden hun nodes bij te werken na een belangrijke update. In elk van deze eerdere gevallen van een splitsing van de keten als gevolg van knooppunten die er niet in slaagden hun software clients op tijd te updaten, werd het probleem opgelost zodra gebruikers hun software met succes bijwerkten.

Ondertussen lijkt de prijs van ETH niet beïnvloed door de controverse van afgelopen dagen.


28/08/2021 - 13u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram