11 november 2020

Ethereum ziet korte “hard fork” door slapende bug

Een bug veroorzaakte vandaag problemen op de Ethereum blockchain voor bepaalde nodes die niet waren geüpgraded, wat leidde tot een korte splitsing van het netwerk.

De gedecentraliseerde wereldcomputer werd eerder vandaag getroffen door de gevolgen van een single point of failure nadat een Ethereum client zijn softwareversie niet had bijgewerkt.

Infura, een Ethereum-serviceprovider die wordt beheerd en onderhouden door ConsenSys, heeft vanochtend te maken gehad met een servicestoring waardoor andere services en bedrijven tijdelijk werden geblokkeerd om de gegevens van het netwerk te zien.

De bug had betrekking op een versie van de Ethereum blockchain, Geth, en volgens de teamleider van Ethereum Foundation, Péter Szilágyi, lag hij al twee jaar inactief. Dit betekent dat terwijl andere providers hun nodes hadden bijgewerkt, Infura zonder de vereiste updates werkte.

De verontwaardiging over de service veroorzaakte een tijdelijke hard fork in het Ethereum-netwerk - wat betekent dat het in tweeën splitste en parallelle blockchains had met verschillende gegevens. Szilágyi merkte in een tweet op:

"Technisch gezien … was het een "onaangekondigde hard fork" (van een slechte chain naar de goede). Dat gezegd hebbende, het stilletjes repareren van een bug die meer dan 2 jaar sluimert, heeft een veel kleinere kans om een ​​storing te veroorzaken dan het bewust maken ervan. We streven ernaar om mogelijke schade tot een minimum te beperken."

Ondertussen hebben Ethereum-ontwikkelaars al een oplossing geïmplementeerd om kwaadaardige activiteit op het netwerk te verbieden. Noch zij, noch Infura hebben echter openbare verklaringen afgelegd over de specifieke kenmerken van het incident.

Nikita Zhavoronkov, de hoofdontwikkelaar van Ethereum bij Blockchair, zei over het incident:

“Naar mijn mening mag de consensus failure van vandaag in #EthereumUnicorn face niet worden onderschat en moet het worden beschouwd als het meest ernstige probleem waarmee Ethereum te maken heeft sinds het DAO-debacle vier jaar geleden. Een onderzoek is aan de orde.”

Hij verwees naar de beruchte DAO-hack van Ethereum in 2016, toen het netwerk nieuw werd gevormd. Gebruikers verloren toen meer dan $50 miljoen, maar het netwerk wierp het op de één of andere manier af en groeide in de daaropvolgende jaren uit tot het op één na grootste blockchain-project.

In een verklaring voegde Strongblock CEO David Moss toe over de kwetsbaarheid:

"Dit is het bewijs dat de missie van StrongBlock om nodes te belonen cruciaal is voor het beveiligen van de Ethereum blockchain."

Bedrijven die Ethereum nodes runnen, ondernamen kort nadat de netwerksplitsing was ontdekt maatregelen om de langdurige impact te minimaliseren. Binance, die een node draait, tweette:

De kwetsbaarheid werd opnieuw benadrukt door Ethereum-critici, die het netwerk terecht een gecentraliseerde blockchain hebben genoemd met enorme beveiligingsproblemen en technologische zorgen.

Infura, dat is bekritiseerd als een mogelijk gecentraliseerde zwakte in de gedecentraliseerde architectuur van Ethereum, kwam dan ook opnieuw onder vuur te liggen.

Casa CTO Jameson Lopp tweette: “Drie woorden die angst zaaien in de harten van degenen die op Ethereum bouwen: Infura is down.”

Blockstream CSO Samson Mow voegde toe: “Ethereum is Infura. Decentralisatietheater kan nu stoppen."

Ondertussen leken de markten niet veel om het nieuws van vandaag te geven. Ethereum haalde een intraday top van bijna $477 (+6%), maar handelt momenteel terug op $466 (+3,5%).


11/11/2020 - 23u45
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram