x Oud archief

Euro bereikt laagste punt in 20 jaar van pariteit met de dollar

cryptostheen 2 min lezen

Medeoprichter van BitMEX, Arthur Hayes, zei dat de glijpartij van de euro een teken was dat Bitcoin (BTC) tegen het einde van het decennium een miljoen dollar zou kunnen bereiken.

1 EUR = 1 USD

De euro begint er bijna net zo wankel uit te zien als sommige van ‘s werelds toonaangevende cryptocurrencies.

EUR / USD (dagelijkse grafiek) – FXCM // Bron: Tradingview

De officiële munteenheid van de eurozone bereikte afgelopen dag een dieptepunt van $0,9952, waardoor het voor het eerst sinds 2002 zelfs zijn pariteit met de Amerikaanse dollar verloor. Sindsdien heeft de munt zich licht hersteld en noteerde op het moment van schrijven net boven de grens van 1 dollar.

Na de massahysterie tijdens de zogenaamde coronacrisis, het genadeloos opblazen of bijdrukken van geld volgde de oorlog in het Oost-Europese land Oekraïne die de daling versnelde. De vrees voor een stop op de Russische gaskraan en een dreigende recessie heeft de koopkracht van de euro de afgelopen maanden met meer dan 20% doen dalen. Ondertussen is de Amerikaanse dollar sterker geworden dankzij de toezegging van de Federal Reserve om de rente te verhogen in een poging om de stijgende inflatie te bestrijden. De Europese Centrale Bank is trager in haar optreden; zij moet later deze maand kiezen tussen een eerste renteverhoging met 25 of 50 basispunten.

Sinds Rusland volgens de media Oekraïne is binnengevallen, waarschuwen economen dat een wereldwijde recessie waarschijnlijk is. De herhaalde dreigementen van president Poetin om de Europese gastoevoer af te snijden, hebben de angst doen toenemen omdat de energieprijzen kunnen blijven stijgen als Europa zijn belangrijkste energiebron verliest. Tot daar de maatregelen…

De dalende waarde van fiatvaluta’s zoals de euro is al lang een punt van discussie in de cryptowereld. Bitcoin is geboren uit de wereldwijde financiële crisis van 2008; zijn pseudonieme bedenker Satoshi Nakamoto zei dat het een antwoord was op de incompetentie van centrale banken. Omdat Bitcoin een vaste voorraad van 21 miljoen munten heeft, beschrijven cryptofanaten het vaak als een goed alternatief in de vorm van ‘hard geld’ wat kan dienen in de plaats van traditionele munteenheden. Veel van de meest fervente aanhangers van cryptomunten geloven dat fiatgeld gedoemd is om te mislukken op lange termijn omdat ze ontworpen zijn om op te blazen.

BitMEX medeoprichter Arthur Hayes maakte in een blogpost in april een gedenkwaardige opmerking over deze kwestie en zei dat Bitcoin in 2030 een waarde van 1 miljoen dollar zou bereiken. Hij bevestigde zijn gewaagde voorspelling toen de euro afgelopen dinsdag crashte en stelde dat de neergang het eerste teken was van een zogenaamde ‘Doom Loop’, waarbij centrale banken zich wenden tot controle van de rendementscurve als fiatvaluta’s beginnen in te storten. “Maar wees alstublieft geduldig, deze dingen kosten tijd,” voegde hij eraan toe.

Ondanks de scherpe waardedaling van de EUR, hebben BTC en de rest van de cryptomarkt het de afgelopen maanden niet beter gedaan. De grootste cryptomunt brak opnieuw onder de $20.000 en bracht de totale waarde van de cryptomarkt onder de $950 miljard. Dat is ongeveer 70% lager dan de piek in november 2021.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.