Markten

Europese bitcoin ETP's zien geld verdwijnen terwijl Amerikaanse fondsen aan populariteit winnen

De uitstroom van Europese bitcoin exchange-traded products (ETP's) neemt toe na de introductie van spot BTC ETF's in de Verenigde Staten, zoals een analist opmerkt.
cryptostheen 2 min lezen
Europese bitcoin ETP's zien geld verdwijnen terwijl Amerikaanse fondsen aan populariteit winnen
Europese bitcoin ETP's zien geld verdwijnen terwijl Amerikaanse fondsen aan populariteit winnen

De uitstroom uit Europese bitcoin exchange-traded products (ETP's) is sterk toegenomen in het spoor van de recente lancering van spot BTC ETF's in de Verenigde Staten, volgens inzichten van CoinShares Research Associate Luke Nolan.

Nolan benadrukte dat deze verschuiving in de markt een opmerkelijke trend betekent, die aangeeft dat institutionele handelaren in de VS hun beleggingsstrategieën waarschijnlijk aan het bijstellen zijn in de richting van de onlangs goedgekeurde spot bitcoin ETFs.

"Er is een aanzienlijke uitstroom geweest uit Europese bitcoin ETP's. Vóór de goedkeuring van meerdere spot bitcoin ETF's maakten veel Amerikaanse instituties gebruik van Europese ETP's voor bijna risicovrije basishandelingen. Met de recente goedkeuring van de nieuwe Amerikaanse producten vinden deze instituties het echter mogelijk kostenefficiënter of handiger om dezelfde basishandelingen in eigen land uit te voeren."

Volgens Nolan bieden deze basishandelingen een relatief risicovrije weg voor Amerikaanse institutionele beleggers.

"Beleggers in de VS gingen short op bitcoin futures, maar kochten tegelijkertijd de onderliggende waarde via Europese ETP's, zodat ze het contract konden sluiten en konden profiteren van het basisverschil, wat in dit geval de premie boven de onderliggende waarde is die de futuresprijs inhoudt. Ze kunnen nu echter hetzelfde doen in eigen land met spot bitcoin ETF's op een handigere manier."

In de context van futureshandel vertegenwoordigt de basis het verschil tussen de contante of spotprijs van een activum en de futuresprijs voor een specifiek contract.

Uit gegevens van BitMEX Research blijkt dat de vier grootste Europese bitcoin ETP's aanzienlijke uitstromen hebben gekend sinds het debuut van de spot bitcoin ETF's vorige week.

Er is ook een merkbare toename van de uitstroom uit Canadese bitcoin ETP's waargenomen. Nolan merkte verder op:

"Met betrekking tot Canadese bitcoin ETP's lijkt het erop dat Amerikaanse beleggers die manieren hadden om te beleggen in Canadese ETP's ook overstappen om te beleggen in de nieuwe Amerikaanse fondsen."

Onderscheid tussen ETF's en ETP's

Het is belangrijk om te weten dat 'ETF' staat voor Exchange Traded Fund. In de Verenigde Staten is 'ETF' de standaardterm geworden voor alle op de beurs verhandelde producten die als doel hebben de prestaties van een onderliggende waarde of benchmark te repliceren.

In Europa kan de term 'ETF' echter niet worden gebruikt voor afzonderlijke activa zoals bitcoin, goud of kleinere verzamelingen van activa, vanwege specifieke regelgeving. Dit onderscheid in regelgeving betekent dat wanneer Europese beleggers zoeken naar een 'crypto ETF', ze in plaats daarvan moeten zoeken naar een 'crypto ETP'.

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.