Dutch Crypto News
14 juli 2021

Europese Centrale Bank keurt volgende fase van digitale euro goed

De Europese Centrale Bank wil overgaan tot een onderzoeksfase "om een project te starten ter voorbereiding van de mogelijke uitgifte van een digitale euro."

De Europese Centrale Bank heeft volgens een persbericht een belangrijke stap gezet in de richting van een digitale euro door een ‘onderzoeksfase’ goed te keuren die uiteindelijk zou kunnen leiden tot de invoering van een virtuele munt rond het midden van het decennium.

De volgende fase zal 24 maanden duren en is bedoeld om belangrijke kwesties op het gebied van ontwerp en distributie aan te pakken, aldus de ECB in een verklaring.

De ECB zei ook dat het besluit "niet vooruit zal lopen op een toekomstig besluit over de mogelijke uitgifte van een digitale euro, die pas later zal komen. In ieder geval zou een digitale euro contant geld aanvullen, niet vervangen."

President Christine Lagarde is enthousiast over een digitale munt van de centrale bank, de ECB heeft gewaarschuwd dat het niet invoeren ervan de monetaire controle zou kunnen ondermijnen als aanbieders van betalingsdiensten, zoals buitenlandse techgiganten, terrein winnen.

Als de ECB uiteindelijk een virtuele munt invoert, zal ze waarschijnlijk in de voetsporen treden van China, waar in verschillende steden reeds proeven zijn gestart. Oost-Caribische eilanden die een centrale bank delen, waaronder Grenada en St. Kitts en Nevis, hebben al hun eigen versie gelanceerd. De Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England onderzoeken ook de mogelijkheden voor hun economieën.

Digitale ambities van bepaalde economieën // Bron: Bloomberg

De in kaart gebrachte gegevens tonen de plannen voor het invoeren van een CBDC (central bank digital currency). De waarschijnlijke kenmerken van een digitale euro zijn al uitgekristalliseerd, met onderzoek en officiële opmerkingen die een betalingssysteem schetsen dat snel, gemakkelijk te gebruiken en veilig is. Van cruciaal belang voor Lagarde, die particuliere cryptomunten sterk heeft bekritiseerd, is dat het ook een alternatief zou bieden voor Bitcoin en zijn soortgenoten.

"Het is negen maanden geleden dat we ons verslag over een digitale euro publiceerden. In die tijd hebben we verdere analyses uitgevoerd, input gevraagd van burgers en professionals, en enkele experimenten uitgevoerd, met bemoedigende resultaten", aldus Lagarde in een verklaring. "Dit alles heeft ons doen besluiten een versnelling hoger te schakelen en het digitale europroject te starten."

De ECB zei dat uit experimenten tot nu toe is gebleken dat een digitale kerninfrastructuur voor de euro milieuvriendelijk en het gebruik van energie "verwaarloosbaar" zou zijn in vergelijking met bepaalde cryptovaluta.


DCN FAQ - Crypto Gids
Lees meer
Exchanges

14/07/2021 - 23u30
Stijn van DCN

< terug naar nieuwsoverzicht

Praat mee

Volg ons op Telegram!

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief


Steun ons

Ethereum Main Network
0x30bD9a517E199CfC918c7aDeE95C7aF26413ff7d
Bitcoin (BTC)
1CgGCh3mq8wKsbUCuRWLzTTm4edGP8jmEk
Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram