x Oud archief

Europese Centrale Bank keurt volgende fase van digitale euro goed

cryptostheen 2 min lezen

De Europese Centrale Bank heeft volgens een persbericht een belangrijke stap gezet in de richting van een digitale euro door een ‘onderzoeksfase’ goed te keuren die uiteindelijk zou kunnen leiden tot de invoering van een virtuele munt rond het midden van het decennium.

De volgende fase zal 24 maanden duren en is bedoeld om belangrijke kwesties op het gebied van ontwerp en distributie aan te pakken, aldus de ECB in een verklaring.

De ECB zei ook dat het besluit “niet vooruit zal lopen op een toekomstig besluit over de mogelijke uitgifte van een digitale euro, die pas later zal komen. In ieder geval zou een digitale euro contant geld aanvullen, niet vervangen.”

President Christine Lagarde is enthousiast over een digitale munt van de centrale bank, de ECB heeft gewaarschuwd dat het niet invoeren ervan de monetaire controle zou kunnen ondermijnen als aanbieders van betalingsdiensten, zoals buitenlandse techgiganten, terrein winnen.

Als de ECB uiteindelijk een virtuele munt invoert, zal ze waarschijnlijk in de voetsporen treden van China, waar in verschillende steden reeds proeven zijn gestart. Oost-Caribische eilanden die een centrale bank delen, waaronder Grenada en St. Kitts en Nevis, hebben al hun eigen versie gelanceerd. De Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England onderzoeken ook de mogelijkheden voor hun economieën.

Digitale ambities van bepaalde economieën // Bron: Bloomberg

De in kaart gebrachte gegevens tonen de plannen voor het invoeren van een CBDC (central bank digital currency). De waarschijnlijke kenmerken van een digitale euro zijn al uitgekristalliseerd, met onderzoek en officiële opmerkingen die een betalingssysteem schetsen dat snel, gemakkelijk te gebruiken en veilig is. Van cruciaal belang voor Lagarde, die particuliere cryptomunten sterk heeft bekritiseerd, is dat het ook een alternatief zou bieden voor Bitcoin en zijn soortgenoten.

“Het is negen maanden geleden dat we ons verslag over een digitale euro publiceerden. In die tijd hebben we verdere analyses uitgevoerd, input gevraagd van burgers en professionals, en enkele experimenten uitgevoerd, met bemoedigende resultaten”, aldus Lagarde in een verklaring. “Dit alles heeft ons doen besluiten een versnelling hoger te schakelen en het digitale europroject te starten.”

De ECB zei dat uit experimenten tot nu toe is gebleken dat een digitale kerninfrastructuur voor de euro milieuvriendelijk en het gebruik van energie “verwaarloosbaar” zou zijn in vergelijking met bepaalde cryptovaluta.

[mcrypto id=”8342″]

14/07/2021 – 23u30
Stijn van DCN

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.