x Oud archief

Europese Centrale Bank onthult dat 10% van de huishoudens in de eurozone crypto bezit

cryptostheen 2 min lezen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in een onderdeel over cryptomunten uit haar Financial Stability Review verklaard dat ondanks het feit dat de recente volatiliteit niet besmettelijk is gebleken voor de rest van het mondiale financiële stelsel, de dreiging toeneemt nu institutionele beleggers steeds meer betrokken raken.

Particuliere beleggers vertegenwoordigen namelijk een groot deel van de beleggers in cryptoactiva, zo blijkt uit de gegevens:

“Recente resultaten van de Consumer Expectation Survey (CES) van de ECB voor zes grote landen van de eurozone geven, op basis van experimentele vragen, aan dat maar liefst 10% van de huishoudens cryptocurrencies kan bezitten.”

ECB onderzoek over cryptoactiva in Europa // Bron: ECB

De ECB voegde daaraan toe:

“Aangezien dit een mondiale markt en dus een mondiale kwestie is, is mondiale coördinatie van regelgevende maatregelen noodzakelijk. Op basis van de tot dusver waargenomen ontwikkelingen vertonen de cryptomarkten momenteel alle tekenen van een opkomend risico voor de financiële stabiliteit.”

Uit de ondervraging naar de verwachtingen van consumenten is gebleken dat gemiddeld 10% van de huishoudens in de zes landen waar de enquête wordt gehouden, cryptomunten bezit, waarbij de verhouding varieert van 6% in Frankrijk tot 14% in Nederland. (België: 11%)

Ruwweg 37% van de respondenten meldde cryptomunten te bezitten met een waarde tot €999, terwijl 29% tussen €1.000 en €4.999 had en 13% tussen €5.000 en €9.999 bezat.

De rijkste 20% in elk land had de meeste kans om crypto te bezitten, hoewel een groter aantal gezinnen met lagere inkomens meldde meer cryptoactiva te bezitten dan gezinnen in de middenklasse.

“Gemiddeld genomen hadden jongvolwassen mannen en hoogopgeleide respondenten in de onderzochte landen meer kans om in crypto te beleggen. Wat financiële geletterdheid betreft, hadden respondenten die ofwel op het hoogste niveau ofwel op het laagste niveau scoorden een grote kans om crypto te bezitten.”

De ECB herhaalde een standpunt dat het al enige tijd inneemt, met name dat de activa in kwestie niet geschikt zijn voor de overgrote meerderheid van gewone beleggers en moedigde de regelgevende instanties van de Europese Unie aan om “dringend” nieuwe wetten op te stellen rond cryptocurrencies.

De Europese Centrale Bank is van mening dat door de enorme ontwikkeling in zowel omvang als complexiteit van de cryptomarkten, deze industrie goed op weg is om een bedreiging te worden voor de algehele financiële stabiliteit van de natie en dringend regulering nodig heeft.

Onlangs was de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, heel duidelijk over haar standpunt over de waarde van cryptomunten: “Mijn zeer nederige beoordeling is dat het niets waard is.”

Delen
Meer van Dutch Crypto News

Crypto Nieuws Vlaanderen, België & Nederland

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

Geweldig! Je hebt je succesvol aangemeld.

Welkom terug! U bent succesvol aangemeld.

U bent succesvol ingeschreven op Dutch Crypto News.

Succes! Controleer uw e-mail voor de magische link om in te loggen.

Succes! Uw factureringsgegevens zijn bijgewerkt.

Uw facturering is niet bijgewerkt.