10 december 2020

Europese Centrale Bank pompt 500 miljard extra in economie

De Europese Centrale Bank zei donderdag dat het de omvang van een noodprogramma voor de aankoop van activa zou vergroten en een bankleningprogramma met een jaar zou verlengen, aangezien een heropleving van gevallen van coronavirus zijn tol eist van de economie.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt haar obligatieaankopen en ondersteunt de banken met extra leningen tegen een ultralage rente.

Zoals algemeen verwacht heeft de ECB donderdag een pakket maatregelen aangekondigd om de Europese economie nog meer te ondersteunen. Die bijkomende stimulus moet de te lage inflatie in de eurozone opkrikken.

De ECB verhoogt de obligatieaankopen via haar pandemieprogramma (PEPP) met 500 miljard euro naar 1.850 miljard. De looptijd van het aankoopprogramma wordt met negen maanden verlengd tot maart 2022. De extra obligatieaankopen moeten voorkomen dat de grote begrotingstekorten leiden tot een stijging van de langetermijnrente.

Voorts kunnen de banken tot eind 2021 geld blijven lenen bij de ECB tegen een rente van -1% als ze hun kredietverlening op peil houden. Die maatregel moet garanderen dat bedrijven en gezinnen voldoende geld kunnen lenen tegen lage rente. De banken hebben in het derde kwartaal hun kredietvoorwaarden verstrakt en de ECB vreest dat het strengere kredietbeleid het economisch herstel zal afremmen.


10/12/2020 - 14u15
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram