14 april 2021

Europese Centrale Bank publiceert resultaten na rondvraag over digitale euro

De bezorgdheid over de privacy met betrekking tot de digitale euro is in overvloed nu de Europese Centrale bank de wateren voor een digitale valuta van de centrale bank onderzoekt.

De Europese Centrale Bank heeft de resultaten van een openbare raadpleging over een mogelijke digitale euro (CBDC) gepubliceerd, aangezien de instelling dichter bij de beslissing komt om een ​​dergelijk initiatief formeel te bestuderen.

Volgens een aankondiging van woensdag ontving de ECB meer dan 8.200 reacties op haar openbare digitale raadpleging van de euro - een persoonlijk record voor de bank met betrekking tot deelnames aan een openbare raadpleging. Van de totale reacties kwam 47% uit Duitsland, en een aanzienlijk deel kwam ook uit Italië en Frankrijk, goed voor respectievelijk 15% en 11% van het totaal aantal reacties.

De meerderheid van de respondenten zei dat privacy de meest gewenste functie is voor een mogelijk opkomende digitale euro, goed voor 43% van alle burgers en professionals die aan de raadpleging deelnamen. "Privacy wordt beschouwd als het belangrijkste kenmerk van een digitale euro door zowel burgers als professionals die aan de raadpleging deelnamen, met name handelaren en andere bedrijven", merkte de ECB op in haar rapport.

Uit de consultatie noemden de respondenten veiligheid en de mogelijkheid om in de eurozone te betalen als topprioriteiten, respectievelijk 18% en 11%. 9% van de respondenten benadrukte het belang van het wegnemen van extra kosten, terwijl 8% de noodzaak van offline bruikbaarheid van een digitale euro benadrukte.

"De meeste burgers in de steekproef kiezen voor privacy, zelfs als dat de bruikbaarheid zou beperken tot offline transacties en het alternatief zou beperken om aanvullende innovatieve diensten te ontvangen of zelfs met een combinatie van zowel offline als online functionaliteiten", merkte de ECB op.

De openbare raadpleging van de ECB over de digitale euro, die in oktober 2020 van start ging, heeft de eerste bevindingen van de ECB bevestigd en waardevolle input geleverd voor het besluit van het Eurosysteem medio 2021 om een ​​formeel onderzoek naar een digitale euro te starten. Fabio Panetta, lid van de directie van de ECB, verklaarde:

“Een digitale euro kan alleen succesvol zijn als hij voorziet in de behoeften van Europeanen. We zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat een digitale euro voldoet aan de verwachtingen van de burgers die in de openbare raadpleging naar voren zijn gekomen. "

Volgens ECB-president Christine Lagarde kan het hele proces van het invoeren van een digitale euro tot vier jaar duren als de Raad van Bestuur van de ECB en het Europees Parlement besluiten om door te gaan met het initiatief.

De kwestie van de privacy van gebruikers is naar voren gekomen als één van de grootste problemen in verband met digitale valuta's van centrale banken (CBDC's), waardoor regeringen in verwarring raken over hoe ze illegale financiële activiteiten kunnen voorkomen en tegelijkertijd de betrouwbaarheid bewaren.

Terwijl landen als de Verenigde Staten er de voorkeur aan geven niet verder te gaan met een CBDC totdat dit probleem is opgelost, hebben andere landen, zoals China, actief geëxperimenteerd met een CBDC. Na de lancering van de eerste digitale yuan proeftrajecten in 2020, beschreef de Chinese centrale bank haar benadering van 'controleerbare anonimiteit', die tot doel heeft maximale privacybescherming te bieden aan de Chinese CBDC-gebruikers.


14/04/2021 - 23u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram