14 januari 2021

Europese centrale bank roept op tot strenge wereldwijde regulering van Bitcoin

In een recent interview zei Christine Lagarde van de Europese centrale bank dat Bitcoin is gebruikt voor "grappige zaken" en "totaal verwerpelijke witwasactiviteiten".

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, herhaalde haar aandrang dat mondiale toezichthouders de regels moeten verscherpen om ervoor te zorgen dat Bitcoin (BTC) onder meer gecoördineerd toezicht valt.

In een interview op de Reuters Next-conferentie, te midden van een ongekende bullmarkt voor de doorgewinterde cryptocurrency, stelde Lagarde:

"Bitcoin is een zeer speculatief bezit, dat grappige zaken heeft gedaan en een aantal interessante en totaal verwerpelijke witwasactiviteiten heeft geleid."

Hoewel Bitcoin pseudoniem is in plaats van anoniem, vormen de decentrale aard en de complexe interactie met regelgevingskaders voor jurisdictie een uitdaging voor internationale autoriteiten. Tijdens het interview verwees Lagarde naar verluidt niet naar specifieke gevallen van het witwassen van geld waarbij Bitcoin betrokken was, maar in plaats daarvan drukte ze haar bewustzijn van verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar illegale activiteiten die verband houden met het gebruik ervan uit. Ze vertelde aan de verslaggevers:

“Er moet regelgeving komen. Dit moet worden toegepast en overeengekomen op mondiaal niveau, want als er een uitweg is, zal die uitweg worden gebruikt."

Lagarde heeft consequent gepleit voor de noodzaak van internationale regulering van cryptocurrencies en beweerde in 2018 dat hun belang gedeeltelijk werd aangewakkerd door de "kuddementaliteit" onder degenen die op zoek waren naar financiële producten met een hoog rendement.

Ze sloeg een meer verzoenende toon aan - met name tijdens een minder oververhitte cryptomarkt - in september 2019. Destijds balanceerde Lagarde de noodzaak om de potentiële risico's van crypto te verminderen door middel van strengere regelgeving met een erkenning van het potentieel voor 'bredere sociale voordelen van innovatie' die kan worden bereikt door de crypto-industrie te laten ontwikkelen.

Lagarde heeft inmiddels gesuggereerd dat het de eurozone wel 4 jaar zal duren voordat het mogelijk een digitale euro lanceert.

Ondanks de Brexit lijken de Europese Unie en Groot-Brittannië op dezelfde lijn te staan ​​als het gaat om private cryptocurrency-markten. Als reactie op de intense volatiliteit van Bitcoin van de afgelopen weken, heeft de financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk een nieuwe waarschuwing aan het publiek gepost, waarin hij de burgers vertelt dat ze bereid moeten zijn om al hun investeringen te verliezen.


14/01/2021 - 01u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram