13 november 2020

Europese Centrale Bank wil binnen 2-4 jaar digitale euro lanceren

De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, heeft gezegd dat de bank begin volgend jaar een besluit moet nemen over het vrijgeven van een digitale euro.

In een online beleidspanel dat op 12 november werd gehouden, verklaarde Lagarde dat de Europese Centrale Bank, of ECB, zich niet wil haasten om de eerste te zijn in haar pogingen om een ​​digitale valuta van de centrale bank, of CBDC, vrij te geven. Ze zei echter dat de resultaten van de raadpleging die de centrale bank in oktober lanceerde over een digitale euro, in januari 2021 klaar zouden zijn.

"Op dat moment zullen we de beslissing nemen of we doorgaan met de digitale euro", aldus Lagarde. "Mijn vermoeden - maar dit is een beslissing die collectief zal worden genomen - is dat we misschien wel in die richting gaan."

De president van de ECB zei dat de bank nog steeds zijn zorgen moet wegnemen als het tijd is om een ​​definitief besluit te nemen over een CBDC. In het bijzonder zei ze dat de ECB naast de privacy van gebruikers ook maatregelen zou overwegen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Lagarde gaf Facebook's Libra token en China's recente digitale yuan als voorbeelden van hoe de centrale bank een uitrol niet kan overhaasten, en geeft een ruwe schatting van de tijdlijn als de ECB doorgaat met zijn plannen:

"Dit is een project dat ons waarschijnlijk twee, drie, vier jaar zal kosten voordat het wordt gelanceerd."

De centrale bank van China werkt al enkele jaren aan een digitale versie van zijn yuan.

De voorzitter van de Federal Reserve, Powell, herhaalde onlangs dat de Amerikaanse centrale bank de voordelen van een digitale dollar evalueert, maar nog geen beslissing heeft genomen over het creëren van een digitale valuta. De Fed onderzoekt de verdiensten en mogelijke technische oplossingen voor een digitale dollar, hoewel het niet waarschijnlijk is dat het de komende jaren zal lanceren.

De gouverneur van de Bank of England zei ondertussen dat er privacyproblemen kunnen zijn voor privé uitgegeven stablecoins, en dat CBDC's mogelijk het antwoord op dat probleem zijn. Bailey heeft in het verleden gezegd dat hij graag een wereldwijd raamwerk zou zien voor het reguleren van stablecoins.


13/11/2020 - 3u00
Stijn van DCN

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief in uw mailbox


Steun ons

Help ons volledig gratis
en advertentievrij te blijven
Doneer

BTC: bc1q6nt2u2u539kjgfn5hj8g9f8xk2hnwuudlrlnr9

Cryptocurrency news & learning platform
All Rights Reserved © 2020 - 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram